Verschillende soorten vachten bij honden

Het hoort er nu eenmaal bij: de vacht van uw hond verzorgen. Helaas gaan honden iets anders om met hun persoonlijke hygiëne dan katten en hebben daarom extra hulp nodig van hun baasje.

De ene hond is de andere niet. Daarom is het goed om eerst te bepalen welk type vacht uw hond heeft, voordat u met borstels in de weer gaat. Dierenartsen onderscheiden vier vachtsoorten: lang-, kort-, ruwharig en de bijzondere vacht.

Kortharig: de makkelijke vacht

Deze honden hebben kort of zacht haar. Dit vachttype is het makkelijkst om te verzorgen. Zo kan je de hond eens in de zoveel tijd in bad doen. Wanneer de hond in de rui is, zou je het bijvoorbeeld een bad kunnen geven en de vacht buiten, als het nog nat is, borstelen. 

Voorbeelden van kortharige honden: Labrador, Whippet, Jackrussellterriër en de Beagle.

Ruwharig: de gemiddelde vacht

Ruwharige honden, zoals ruwharige Teckels en de Airedale Terriër, hebben iets meer verzorging nodig dan kortharige honden.

Ze verharen weinig, maar hebben zeker vier keer per jaar een trimbeurt nodig. En een bad, eens per maand, is ook niet overbodig.

Langharig: de veeleisende vacht

Langharige honden zijn te verdelen in honden met lange haren en nog langere haren. Honden die lang haar hebben zijn een Bearded Collie, Tibetaanse Terriër en de Schapendoes. Deze honden nemen het hele bos mee na een wandeling en de haren gaan snel klitten.

Het is daarom slim om uw hond regelmatig te borstelen en een douche te geven. Tenminste, als u niet wilt dat het hele huis onder de haren komt.

Honden die nog langer haar hebben mogen vaker in bad. Zorg ervoor dat u de vacht borstelt als het droog is, zo voorkomt u dat het gaat klitten. Dit is namelijk erg vervelend en pijnlijk voor de hond.

Sommige honden moeten elke dag geborsteld worden om vuil en klitten te voorkomen. Wat u daarvoor terugkrijgt zijn goed verzorgde honden die bijna niet verharen.

Exceptioneel: de bijzondere vacht

Sommige rassen, zoals de Puli en de Komondor, hebben een vacht die er heel anders uitziet dan het haar van de kortharige, ruwharige en langharige honden.

Hun vacht kunt u juist vergelijken met dreadlocks of vilt en heeft veel meer verzorging nodig. Net zoals de andere honden moeten ze in bad als ze vies zijn. Omdat hun vacht niet snel droogt, kan u het droogföhnen.

In de rui?

Uw hond verzorgen is niet al te ingewikkeld, het kost gewoon wat tijd. Creëer een routine voor uzelf en uw hond. Doe uw hond in bad als het vies is en borstel regelmatig om klitten te voorkomen.

In het voorjaar en najaar zijn de meeste honden in de rui en zullen daarom meer haren verliezen dan normaal. Tijdens deze periode is het goed om uw hond vaker in bad te doen en te borstelen, zodat het hele huis niet onder de haren komt.

Deskundige vachtverzorging

Uw dierenarts kan u helpen met het bijknippen van de vacht en nagels en in sommige gevallen met het wassen of baden van uw hond.

Voor regelmatige en rasgerichte behandelingen kunt u beter een professionele trimmer inschakelen. Die kan u ook adviseren over hoe vaak uw hond verzorging nodig heeft.

Lees hier meer over deskundige vachtverzorging van uw hond

Heeft u nog vragen over de vacht van uw hond? Raadpleeg uw AniCura dierenkliniek of een hondentrimmer voor meer informatie.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd