Vachtverzorging bij honden

Vacht- en huidverzorging is heel belangrijk voor honden. Het verwaarlozen van de vacht kan jeuk, stress en haaruitval veroorzaken. Daarnaast ziet het er natuurlijk niet verzorgd uit. Dierenartsen onderscheiden drie vachtsoorten: lang-, kort- en ruwharig. Ook trimmers - gespecialiseerde hondenkappers - gebruiken deze verdeling.

Lees ook: Vachtverzorging kat

Wanneer is deskundige vachtverzorging nodig?

Zeker bij langharige honden, zoals keeshonden, Collies en Golden retrievers is het belangrijk om de vacht regelmatig bij te houden. De frequentie en het soort vachtverzorging verschilt per hondenras en per vachttype

Uw trimmer kan u adviseren over de juiste soort borstel, hondenshampoo en de soort behandeling. Gebruik nooit mensenshampoo!

De huid van uw hond kan hier niet tegen en kan een allergische reactie geven, die eventuele klachten zoals haaruitval erger kan maken. 

Welke soort behandeling heeft de vacht van uw hond nodig?

Ruwharige honden moeten twee tot vier keer per jaar ‘geplukt’ worden, terwijl andere honden vaker of juist minder vaak geknipt of geschoren moeten worden.

Bij langharige honden moeten ook de oren, tenen en ‘broek’ (de lange haren aan de achterpoten) gecontroleerd en bijgehouden worden.

Uw dierenarts kan u helpen met het bijknippen van de vacht en nagels en in sommige gevallen met het wassen of baden van uw hond.

Voor regelmatige en rasgerichte behandelingen kunt u beter een professionele trimmer inschakelen. Die kan u ook adviseren over hoe vaak uw hond verzorging nodig heeft.

Voor de dagelijkse verzorging is het verstandig met uw trimmer of dierenarts te bespreken wat u kunt doen om de vacht van uw hond zelf bij te houden.

Wat kost vachtverzorging voor uw hond?

De kosten voor het trimmen en verzorgen van uw hond hangen af van de conditie van de vacht. Netjes geborstelde vachten hebben minder tijd en aandacht nodig dan zwaar verwaarloosde vachten.

Meer vragen of graag advies? Neem contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd