Ontvlooien hond

Het is de nachtmerrie van elke huisdierbezitter; een vlooienplaag! Door uw hond elke maand preventief te behandelen, kunt u dit probleem gemakkelijk voorkomen.

Lees ook: Ontvlooien kat

Ontvlooien hond

Het nut van ontvlooien is niet alleen hygiënisch: vlooien kunnen ziektes bij zich dragen en allergieën veroorzaken. Daarnaast zijn vlooien vaak een (grote) frustratie voor uw hond. Het kan ook zijn dat uw hond geen last heeft van een vlooienaanval. 

Uw hond kan last hebben van zowel de hondenvlo als de kattenvlo. Er is geen verschil in hoe u deze vlooien behandelt. 

Vlooienpyramide - afbeelding vergroten

Vlooien bij honden voorkomen

Er zijn verschillende manieren om vlooien bij uw hond te voorkomen. Door middel van deze preventie is de kans op een vlooienbesemtting veel kleiner. Als er de vlooien uw hond eenmaal gevonden hebben, is ontvlooiing nodig. 

De meest voorkomende manieren van vlooienpreventie zijn: 

  • een vlooienpipet
  • een vlooienband
  • antivlooienmiddel (tablet)

Om vlooien te voorkomen bij uw hond kunt u maandelijks een pipet aanbrengen op de blote huid van de hond.

Lees verder: vlooienpipet hond over de toepassing van een pipet.

Een andere manier is maandelijks een tablet te geven aan uw hond. Ook zijn er vlooienbanden: een veilige vlooienband beschermt uw hond gedurende zeven tot acht maanden tegen vlooien en teken. Lees ook: vlooien, teken en maden

Vergeet niet dat vlooien geen seizoensgebonden probleem zijn. Juist in de winter is het belangrijk om te behandelen tegen vlooien, omdat de kachel dan opgestookt wordt. Door deze hogere temperatuur wordt het huis een ideale leefomgeving voor de vlo  en ligt een vlooienplaag op de loer.

Overleg met uw dierenarts wat de beste optie is voor uw hond

Gebruik antiparasieten middelen

Gebruikt u een antiparasieten middel bij uw huisdier? Volg altijd de gebruiksaanwijzingen op uit de bijsluiter. Houd ook rekening met de veiligheidsvoorschriften die hierin benoemd staan. Twijfelt u hoe u de middelen aan uw dier moet geven? Neem dan gerust contact op uw AniCura dierenarts.

Heeft mijn hond last van vlooien?

Krabt en bijt uw hond zichtbaar vaker dan normaal? Of ziet u zwarte korreltjes op de huid? 

U kunt zelf op verschillende manieren nagaan of uw hond last heeft van vlooien. Met behulp van een vlooienkam kunt u de vacht onderzoeken op vlooien en vlooienpoep.

De vlooienontlasting bestaat uit kleine zwarte korreltjes. Wanneer u deze korreltjes op een vochtig papiertje legt kleurt de omgeving rond het korreltje rood. Zo kunt u nagaan of het daadwerkelijk om vlooienpoep gaat.

Zorg ervoor dat u - wanneer u vlooien tegenkomt met de vlooienkam - ze ook doodt en kam de hond buiten om te voorkomen dat vlooien overspringen naar andere huisdieren, mensen of het meubilair. 

Ontvlooi ook de omgeving!

Heeft u vlooien of vlooieneieren op uw hond gevonden? Dan is het belangrijk om uw hond én de omgeving goed te ontvlooien.

Vlooieneieren zijn licht, bijna doorschijnend en blijven niet altijd op uw hond liggen. 

Vlooien houden niet van licht en zorgen na ontpoppen dus voor een donkere schuilplaats zoals diep in het tapijt, tussen het parket of in opgevouwen beddegoed of kleding. 

Gaat uw hond regelmatig mee in de auto? Vergeet ook deze niet schoon te maken. 

Voor het schoonmaken van uw huishouden bestaan sprays voor zowel volwassen vlooien als vlooieneieren.

Gevaren vlooien voor hond

Door het speeksel van de vlo kan bij uw hond een vlooienallergie ontstaan. Een vlooienallergie herkent u bijvoorbeeld aan een rode huid en jeuk bij uw hond. Uw hond kan ook haar verliezen.

Lees ook: huidproblemen hond 

Bij puppy's en kleine honden kunnen vlooien - in grote getale en onbehandeld - zelfs leiden tot zware bloedarmoede.

Vlooien kunnen bij honden de lintworm verspreiden wanneer uw hond een besmette vlo opeet. Denk daarom ook aan het ontwormen van uw hond

Naar de dierenarts

Denkt u dat uw hond heeft of wilt u meer weten over welke (preventieve) producten er zijn? Neem contact met ons op. Laat bij het maken van de afspraak weten als u denkt dat uw hond vlooien heeft. 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.