Allergie bij katten

katten met allergieën hebben daar, net als mensen, last van. Belangrijk is dan om te weten waar uw dier allergisch voor is.

Wat is allergie bij honden en katten?

Als we praten over een allergie dan bedoelen we een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen die niet standaard schadelijk zijn.

De meest voorkomende allergieën bij onze huisdieren zijn:

Allergie bij honden en katten: de symptomen

  • huidafwijkingen (bijvoorbeeld roodheid, schilfering, kale plekken, droge huid)
  • jeuk (vaak ook rond de anus)
  • in de poten bijten
  • slechte vacht
  • aanhoudende oorproblemen

Bij een verdenking van een allergie zal in eerste instantie een voedselallergie uitgesloten worden. Door middel van een zogenoemd eliminatiedieet kan worden uitgesloten of uw hond of kat last heeft van een voedselallergie.

Allergietest

Als u vermoedt dat uw hond allergisch is, dan kun we uw hond op allergie testen, net zoals we uw kat op allergie testen

Voedselallergie bij honden en katten

Uw dierenarts zal eerst met een dieetvoeding testen of uw hond of kat voedselallergie heeft (eliminatiedieet). De eiwitten in deze 'hypoallergene' voeding is in zulke kleine stukjes gehakt, dat het lichaam het eiwit niet als dusdanig herkent.

Onderzoek wijst uit dat een dierlijk eiwit bij het grootste deel van de allergische dieren voor een reactie zorgt. De meest voorkomende voedselallergenen zijn rund (32,4 procent), zuivel (17,9 procent), kip (15,2 procent) en tarwe (12,7 procent).

Bron: Philip Roudebush: Ingredients and foods associated with adverse reactions in cats and dogs. Veterinary Dermatology Volume 24, issue 2, pages 293-294, april 2013.

Bij het uitsluiten van een voedselallergie is het belangrijk dat uw dier uitsluitend deze hypoallergene voeding krijgt, zonder snacks of tussendoortjes!

Na zes - acht weken evalueert u samen met de dierenarts hoe het tijdens het geven van het dieet is gegaan en bepalen wij of verder onderzoek nodig is.

Lees hier meer over voedselallergie bij honden en katten.

Atopie bij honden en katten 

Atopie is een huidziekte. Er is sprake van een atopie wanneer uw hond of kat overgevoelig reageert of allergische klachten ontwikkelt door omgevingsfactoren, zoals huisstofmijt, bomen, pollen, stress etc. Dit worden omgevingsallergenen genoemd. 

Er ontstaat jeuk en door het krabben raakt de huid verder geïrriteerd en ontstaan er ontstekingen. De klachten kunnen per periode en dagdeel veranderen, dit is afhankelijk waar de hond gevoelig voor is. Vaak is het een opeenstapeling van factoren die zorgt voor de uiting van allergische klachten.

De ontstekingsreactie in de huid - afbeelding vergroten

Wanneer een voedselallergie uitgesloten is en ook is uitgesloten dat het om een reactie op een vlooienbeet gaat, kan een bloedonderzoek gedaan worden om te testen of het om atopie gaat. 

Een atopie kan mogelijk behandeld worden met desensibilisatie therapie. Lees hier meer over atopie bij uw hond en kat.

Vlooienallergie bij honden en katten

Er is sprake van een vlooienallergie wanneer uw hond of kat een overdreven reactie ontwikkelt op een vlooienbeet. Het speeksel van de vlo zorgt voor irritatie van de huid en kan hotspots veroorzaken.

Het belangrijkste voor dieren met een vlooienallergie is een goede preventieve vlooienbestrijding. Daarnaast kan het nodig zijn om tijdelijk de jeuk en ontstane plekken te behandelen.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd