Soms is de oorzaak snel gevonden, maar in veel gevallen is onderzoek nodig van een dierenarts met ervaring en deskundigheid in het ‘bewegingsapparaat’, oftewel orthopedie.

Mijn hond loopt mank: wat is de oorzaak?

Het mank of raar lopen van uw hond kan vele oorzaken hebben. Soms ontstaat de kreupelheid ineens, bijvoorbeeld na een ongeluk of het spelen met een andere hond. 

Het kan ook zijn dat uw hond een spier- of gewrichtsaandoening heeft, bijvoorbeeld door een groeiafwijking of door erfelijke aanleg. De klachten ontstaan in deze gevallen meer geleidelijk. Voor u als eigenaar zijn deze klachten niet altijd goed zichtbaar, tot uw hond bijvoorbeeld ineens mank loopt.

Mogelijke oorzaken van kreupelheid bij uw hond zijn onder andere:

Onderzoek bij kreupelheid van uw hond

Voor het onderzoek naar kreupelheid bij uw hond luistert de dierenarts goed naar uw informatie over het ontstaan en verloop van de klachten. Vervolgens kijkt de arts goed naar hoe uw hond zich beweegt en voert een lichamelijk onderzoek uit.

In de meeste gevallen is daarna aanvullend onderzoek nodig om een exacte diagnose te kunnen stellen.

Mogelijke vormen van aanvullend onderzoek zijn:

  • röntgenonderzoek
  • CT-scan
  • echo-onderzoek
  • gewrichtspunctie
  • gewrichts verdoving
  • artroscopie, met behulp van een optiek en camera in een gewricht kijken via een kleine opening van slechts enkele millimeters
  • biopsie, het nemen van een weefselmonster voor pathologisch onderzoek
  • microbiologisch onderzoek
  • bloedonderzoek

Behandeling bij mank lopen hond

Is op basis van het onderzoek duidelijk wat de oorzaak is voor het mank lopen? De dierenarts vertelt u dan welke behandelingen mogelijk zijn, wat de vooruitzichten hiervan zijn, en wat de kans is op mogelijke complicaties.

Het kan zijn dat een operatie nodig is, bijvoorbeeld bij een botbreuk. Ook bij gewrichtsaandoeningen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie is een operatie vaak de beste behandeling. Bij artrose is vaak aanvullende behandeling nodig.

Indien nodig verwijst uw dierenarts u door naar een orthopeed. Voor een orthopedische operatie bij een hond is veel expertise nodig. Niet alle dierenartsen hebben hiervoor de juiste ervaring en kennis. Lees hier waarop u kunt letten bij het kiezen van een goede dierenarts.

Advies van een expert?

Voor het bepalen van de oorzaak van kreupelheid bij uw hond is veel kennis en ervaring nodig. Bij AniCura werken experts en specialisten in orthopedisch onderzoek en chirurgie. We helpen u graag verder, neem contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd