Craniomandibulaire osteopathie (CMO) bij honden

Honden met Craniomandibulaire osteopathie (CMO) ontwikkelen een toename van bot, met name aan de onderkaaksbeenderen. Soms worden ook andere beenderen van de schedel aangetast.

CMO bij honden

CMO is ook wel bekend onder de namen 'Leeuwenkaak' en 'Westie’s Disease'. Over de oorzaak is nog niet veel bekend, wel is het vermoeden dat het gaat om een genetische afwijking.

De aandoening komt niet veel voor, maar is bekend bij verschillende rassen.

Symptomen bij CMO

Op een leeftijd van drie tot zeven maanden zijn vaak de eerste symptomen te zien. Kauwen kan pijnlijk worden of de schedel wordt gevoelig bij aanraken.

In een meer gevorderd stadium kan de zwelling van de kaakbeenderen zichtbaar worden. Omdat ook de kaakgewrichten aangedaan kunnen worden, kan het openen van de bek problemen geven en is deze zeer pijnlijk.

Geleidelijk zullen de dieren dan ook vermageren doordat zij niet meer voldoende eten. De definitieve diagnose wordt met behulp van röntgenfoto’s gesteld.

Behandeling 

Behandeling van CMO bestaat uit het geven van medicijnen die de botvorming moeten afremmen, in zware gevallen gecombineerd met pijnstillers.

Dieren waarbij het kaakgewricht is aangetast hebben een matige tot slechte prognose. In lichtere gevallen zal met het voortschrijden van de tijd de extra botvorming stoppen en zelfs weer verdwijnen. Deze dieren kunnen dan weer normaal functioneren.

Omdat de oorzaak nu nog niet duidelijk is, is de enig mogelijke preventie het voorkomen van fokken met dieren met CMO.

Twijfels, of advies?

Heeft u een vraag over Craniomandibulaire osteopathie bij honden? Bij AniCura werken experts op het gebied van orthopedie bij huisdieren. Neem voor advies gerust contact met ons op. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd