Cold water tail of koud water staart bij hond 

Cold water tail is een spierprobleem die af en toe voorkomt bij honden. Vooral bij werkhonden, pointers en retrievers komt het voor. Ontdek hier alles over cold water tail. 

Wat is cold water tail?

Bij cold water tail raken de spieren (coccygeale spieren) beschadigd waardoor pijn ontstaat en de staart afhangt. In Nederland wordt gesproken over 'Koud water staart', en ook wel: 'dode staart'. Een andere Engelse naam voor de aandoening is: 'Limber Tail Syndrome'.

Hond met cold water tail 

Wat zijn de verschijnselen van cold water tail?

Typisch is de ineens naar beneden hangende staart. Kwispelen wordt niet meer gedaan. De staart hangt ook met lopen slap naar beneden. Soms hangt de staart direct vanaf de staartbasis. Het komt ook voor dat de eerste ca 10 cm horizontaal gedragen worden en de staart daarna slap afhangt. De staart kan pijnlijk zijn. Honden hebben vaak moeite om te gaan zitten of weer op te staan.

Hoe stelt de dierenarts de diagnose koud water staart?

De afhangende staart in combinatie met een verhaal van inspanning of zwemmen geven een sterke aanwijzing. Soms zal een röntgenfoto noodzakelijk zijn om fracturen of dislocaties van de staartwervels uit te sluiten. Het diep doorvoelen op de staartbasis is vaak gevoelig.

De dierenarts zal in eerste instantie problemen met de anaalklieren, de wervels, de prostaat en het ruggenmerg uitsluiten door middel van klinisch onderzoek. Deze condities kunnen erg lijken op Koud water staart, maar moeten wel anders behandeld worden.

Omdat het om een spierprobleem gaan kan bloedonderzoek behulpzaam zijn. Met het bloedonderzoek wordt bij een koud water staart meestal een verhoging van de spierenzymen geconstateerd. 

Hoe wordt cold water tail behandeld?

De aandoening geneest in de regel vanzelf met rust. Na twee weken is bij bijna alle honden het probleem verdwenen. Soms is er na een paar dagen al niets meer te zien. Natuurlijk wordt er wel wat aan de pijn gedaan. Behandeling met pijnstillers met ontstekingsremmers is aan te bevelen. Mogelijk kunnen warme kompressen op de staartbasis ook verlichting geven.

Kunnen honden vaker cold water tail krijgen?

Honden die deze conditie eenmaal gehad hebben kunnen het vaker krijgen. De inschatting is dat het bij ongeveer 1 op de 3 van de honden in meer of mindere mate weer terugkomt. Een aantal honden, 10-15%, houdt een iets andere staartstand over aan het Limber Tail Syndrome.

Koud water staart voorkomen bij uw hond

Om te voorkomen dat uw hond het (weer) krijgt kunt u het beste hierop letten:

  • Zorg voor geleidelijk opbouwen van de arbeid. Met name voor jachthonden is dit van belang. Dus goed aan de conditie werken voordat het jachtseizoen start.
  • Zorg voor een droog warm ligbed
  • Langdurig vervoer in een te krappe bench werkt cold water tail in de hand. Dit is voornamelijk bij Pointers als risicofactor beschreven. Er moet altijd voldoende bewegingsruimte blijven.

Vragen, of twijfels?

Twijfelt u of uw hond een cold water tail heeft, of heeft u een vraag over de aandoening? Neem voor advies gerust contact met ons op. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd