Hartworm hond

Hartworm of dirofilariose is een ernstige ziekte die tot long- en/of hartproblemen kan leiden.

Lees ook: wormen bij de hond

Oorzaak hartwormziekte

De hartwormziekte wordt veroorzaakt door de hartworm (Dirofilaria immitis). Als honden gestoken worden door een geïnfecteerde mug, raken ze besmet met hartwormlarven.

Binnen Europa is vooral de gewone steekmug (Culex pipiens) de meest gevonden hartworm mug. En dan vooral in Zuid- en Oost-Europa.

De hartwormlarven komen onder de huid van de hond te zitten. In een periode van zes tot zeven maanden ontwikkelen de larven zich in het lichaam tot volwassen wormen en nestelen zich in de longslagaders en het hart.

De volwassen wormen kunnen dan nog jaren in het lichaam aanwezig blijven tot ze doodgaan.

Uit deze volwassen wormen ontstaan weer larven die in het bloed circuleren. Een mug die het bloed (en dus de larven) van een besmet dier opzuigt kan de infectie weer doorgeven.

Hartworm hond symptomen

Een infectie door de hartworm kan maandenlang en vaak jarenlang zonder symptomen zijn.

Als de volwassen wormen een tijd in de longen en het hart zitten kunnen ze vervelende en gevaarlijke symptomen veroorzaken en zelfs tot hartfalen of ernstige longproblemen leiden:

 • hoesten;
 • vermoeidheid;
 • gewichtsverlies;
 • ademnood;
 • vergroting van het hart;
 • aantasting van nieren en lever.

Diagnose hartworm bij hond

Of uw hond hartworm heeft kan op drie manieren vastgesteld worden.

 1. de poep van uw hond kan door uw dierenarts onderzocht worden met een microscoop om te kijken of er larven aanwezig zijn. Deze manier werkt helaas maar bij ongeveer 25 procent van de besmette honden;
 2. de tweede manier is een bloedonderzoek. Het bloed wordt dan getest op antistoffen voor hartworm;
 3. als laatste kan een echo-of röntgenonderzoek aantonen of uw hond hartworm heeft.

Hartworm hond behandeling

Een besmetting met hartworm is moeilijk te behandelen en niet zonder gevaar. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen.

Bij een behandeling om de parasieten te bestrijden komen veel bijwerkingen kijken en door het door het afsterven van hartwormen kan trombose in de longen optreden. De behandeling bestaat uit een aantal kuren en duurt een aantal maanden.

Mocht u op reis gaan naar Oost- en/of Zuid-Europa, vraag uw dierenarts dan vooraf welke preventieve maatregelen u kunt nemen.

Voorkomen hartworm

Het is belangrijk om te voorkomen dat uw hond gestoken wordt door muggen die hartworm kunnen overbrengen, omdat behandeling van een al geïnfecteerde hond erg moeilijk is en de ziekte dan dus tot de dood kan leiden.

De manieren om hartworm te voorkomen zijn:

 • een reukloze tekenband die u uw hond om kan doen. Deze band beschermt tegen muggen die hartworm kunnen veroorzaken, maar ook tegen teken en zandvliegen;
 • het toedienen van een anti-vlooien middel met een pipet. Bepaalde middelen beschermen ook tegen tropische muggen, zoals de hartworm mug. Informeer bij uw dierenarts naar het juiste middel;
 • een andere mogelijkheid is om tijdens de vakantie en bij thuiskomst om de vier weken te behandelen met een ontwormingsmiddel. Dit doodt de larven die in het bloed zitten voordat ze uitgroeien tot de gevaarlijke worm.

De bescherming van de tekenband of pipet is niet 100 procent, dus het is aan te raden om naast een tekenband of vlooienpipet ook de ontworming toe te passen.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd