ECG-onderzoek hond

Om het hartritme en de elektrische geleiding in het hart bij honden te kunnen beoordelen wordt er een ECG gemaakt.

Lees ook: ECG-onderzoek kat

Hoe werkt ECG bij honden?

De samentrekking van het hart wordt in gang gezet door een gangmaker die zich in de linker voorkamer bevindt.

Deze golf van samentrekking loopt van de bovenkant van de boezems tot in het puntje van de kamers en veroorzaakt hierbij een meetbare elektrische activiteit. Deze elektrische activiteit wordt gemeten bij het registreren van een ECG.

Onderzoek met ECG bij hond

Electrocardiografie is de belangrijkste onderzoeksmethode in geval van een hartritmestoornis, maar geeft geen betrouwbare informatie over de vorm en functie van het hart.

Sommige hartritmestoornissen zijn niet altijd te zien, daarom is het wel eens nodig een langdurig ECG te maken. Dit noemen we ook wel een Holter ECG.

Verder onderzoek aan het hart

Naast een ECG zijn er veel andere mogelijkheden om het hart te onderzoeken. Zo kunt u hartproblemen bij honden, zoals hartruis vast laten stellen om zo tot een goede behandeling of gerichte operatie van uw dier te komen. Een hartecho is een voorbeeld van zulk onderzoek, maar ook röntgen kan duidelijkheid bieden.

Twijfels?

Twijfelt u over hartproblemen bij uw hond, of denk u een ECG scan te moeten maken bij uw hond? Neem hiervoor contact met ons op voor advies. Eventueel kunt u worden doorverwezen.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.