Kan uw hond zwemmen?

Niet iedereen staat er bij stil, maar niet iedere hond kan zwemmen. Ga dat dus eerst proberen onder veilige omstandigheden. 

In zeldzame gevallen komt het voor dat de vacht van de hond tijdens het zwemmen ‘volloopt’ met water. Hierdoor krijgt de hond steeds meer moeite om de kop letterlijk en figuurlijk boven water te houden.

Let altijd op de omgeving waar uw hond zwemt 

Ook honden die goed kunnen zwemmen kunnen in de problemen komen als de omgeving niet echt veilig is. Let er bijvoorbeeld op dat er voldoende ruimte is om te zwemmen. Als er tussen bijvoorbeeld twee boten niet genoeg bewegingsruimte is, kan een goed zwemmende hond toch verdrinken. 

Lichamelijke conditie van de hond

Heeft uw hond een gezondheidsprobleem? Het kan zijn dat zwemmen dan niet goed is voor uw hond. Bepaalde spier- en/of skeletaandoeningen kunnen bijvoorbeeld verergeren door zwemmen. Honden met epilepsie mogen sowieso niet zwemmen.

Let op het zwemwater van uw hond

Net zoals mensen kunnen honden ook van zwemwater ziek van worden. 

Hond laten zwemmen in een zwembad of zeewater

Bij zwembaden zit vaak chloor in het water. Op zich heeft chloor weinig invloed op de gezondheid van uw hond, tenzij ze veel van dit water binnenkrijgen. Ook bij zeewater is het goed om op te letten. 

Zwemmen in chloorwater en zeewater kunnen bij uw hond zorgen voor:

  • geïrriteerde ogen, met name het slijmvlies
  • teveel achter elkaar drinken is niet gezond en kan ervoor zorgen dat uw hond overgeeft. Bij zout water kan uw hond zelfs een zoutvergiftiging oplopen.
  • diarree

Bij diarree na zwemmen
Als er niet meer gezwommen wordt verdwijnen eventuele darmklachten meestal vanzelf binnen een paar dagen. Let op, als het erg warm is of als uw hond nog erg jong is, dan kan uw hond uitdrogen door de diarree. Neem bij twijfel contact op met de dierenarts.

Wilt u problemen door zwemwater zoveel mogelijk voorkomen? Geef uw hond dan voor het zwemmen veel drinkwater en droog uw hond na het zwemmen goed af.

Hond laten zwemmen in zoetwater

Honden krijgen over het algemeen niet zo snel klachten van zwemmen in zoetwater. Wel is het belangrijk om te letten op botulisme en blauwalg. 

Botulisme
Ondiep en warm zoet water is redelijk snel besmet met botulisme. Botulisme wordt veroorzaakt door dode vogels/vissen in het water en kan ervoor zorgen dat uw hond slecht gaat zien en slikken.

Gelukkig komt botulisme in Nederland bijna niet voor. En als het voorkomt zal hiervoor vaak gewaarschuwd worden, omdat het ook schadelijk is voor mensen.

Blauwalg
Blauwalg kan lever- en zenuwschade veroorzaken. Pas hier dus goed mee op. Het kan voorkomen in zowel zoet- als zout water. Als er blauwalgen zijn ziet het water er vaak erg troebel uit en kan het stinken. Lees meer op: blauwalg en de zwemmende hond

Waar kan mijn hond zwemmen?

Wilt u een fijn en veilig zwemwater vinden voor uw hond? Ga naar www.zwemwater.nl om te checken welk water (on)veilig is om te gaan zwemmen.

De temperatuur van het zwemwater

Uw hond kan nog zo’n dikke vacht hebben, controleer toch altijd de temperatuur van het water. Het is beter voor het skelet en de spieren als het water niet te koud is. Zeker bij honden met artrose zorgt te koud water voor extra ongemak. Ook zorgt het inslikken van koud water bij sommige honden voor een maagkanteling

Mogelijke zwemblessures bij honden

Bij het zwemmen maakt de hond bewegingen die anders zijn dan bij het normale voortbewegen. Om blessures te voorkomen is het belangrijk om het zwemmen rustig op te bouwen.  

Een blessure kan bijvoorbeeld ontstaan als de hond op een hogere wal moet klauteren om uit het water te gaan. Schouderblessures kunnen ontstaan omdat de hond veel kracht moet zetten, bijvoorbeeld als de natte (langharige) vacht een stuk zwaarder geworden is. 

Beter is het om een plek te zoeken waar de hond het water uit kan lopen, of de hond te helpen om uit het water te komen zonder hierbij aan zijn voorpoten te trekken.

Bij zwemmen om af te laten koelen

Als u uw hond laat zwemmen om af te koelen bij warm weer is het voldoende om erin en eruit te gaan. Het vocht zal verdampen en daarmee voor afkoeling zorgen. 

Laat uw hond niet te lang zwemmen. Door de inspanning van het zwemmen kan uw hond juist weer warmer worden.

Heeft uw hond last van de hitte? Lees ook: oververhitting hond en hond koelen

Zwemmersjeuk bij honden?

Zwemmersjeuk zoals bekend bij mensen wordt veroorzaakt door parasieten van vogels. Het is niet duidelijk of dit ook bij honden voorkomt. Bij mensen geeft het jeukende rode pukkels.

Cold water tail 

Na een heftige inspanning van de staart bij het zwemmen kan in de dagen daarna de staart slap zijn en het bewegen ervan pijnlijk. Deze aandoening wordt ‘cold water tail’ genoemd. De beste behandeling is het nemen van rust. Lees ook: cold water tail

Watervergiftiging bij honden

Sommige honden krijgen bij het zwemmen met een bal of stok in de bek erg veel water binnen. Zoveel water kan de zoutbalans in het bloed verstoren. Dit kan ervoor zorgen dat de cellen gaan zwellen, dus ook de hersencellen. Uw hond kan hieraan overlijden. 

Twijfels of vragen?

Heeft u twijfels of vragen over zwemmen met uw hond? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.