EHBO voor katten

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is belangrijk om te weten hoe u EHBO bij uw kat kunt verlenen en in welke situaties u juist niks moet doen.

Wat is EHBO bij katten?

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. Net als bij mensen is EHBO bij dieren soms echt nodig, of u kunt zelf al iets doen om het leed te verzachten. Natuurlijk zijn wij er als dierenartsen voor uw kat als er vergaande, of juist basiszorg nodig is zoals vaccinaties voor katten – maar EHBO kunnen toepassen, of juist ingrijpen in benarde situaties van uw kat kan levensreddend zijn op het moment zelf.

Niets doen

Soms het juist beter om zelf niets te doen, om zo erger te voorkomen. Te vaak maken we mee dat een eigenaar onbedoeld iets erger gemaakt heeft met een bijzondere eigen invulling van EHBO, of oplossing die juist averechts werkt.

Om goed voorbereid te zijn op eventuele ongelukjes met uw dier, vindt u in dit artikel een aantal handige tips.

EHBO kat

EHBO bij katten is vergelijkbaar met EBHO voor honden, maar de problemen hebben vaak andere oorzaken. Zo komt een epilleptische aanval minder vaak voor, en aanrijdingen met katten vaker, omdat katten veel los lopen. Vermoedt u ernstige problemen? Neem altijd direct contact op met uw dierenarts. Lees verder in dit artikel over specifieke situaties voor EHBO bij uw kat.

Kat aangereden

Is uw kat aangereden of vermoedt u een aanrijding omdat uw kat mank loopt? Ga altijd met de kat langs de dierenarts, ook als u niet direct een probleem ziet. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Het kan zijn dat er problemen zijn die u niet direct ziet.

EHBO bij botsplinters en satéprikkers

Het komt in de zomer geregeld voor dat een kat iets lekkers van de tafel of zelfs van de barbecue weet te pakken. Wanneer de kat op een kippenbotje kauwt zal het botje versplinteren. De kans is groot dat zo’n botsplinter blijft steken in de keel of slokdarm. 

Mocht het toch, zonder schade toe te brengen, aankomen in de maag dan is het alsnog mogelijk dat de splinter de maag-of darmwanden beschadigd. 

Dit kan ook gebeuren als uw dier een scherpe satéprikker opeet. Mocht dit gebeuren: laat uw dier dan nooit zelf braken maar bel direct uw dierenarts!

Gevaren van kattenbandjes

Ze zijn in alle maten en kleuren te verkrijgen, de meest mooi versierde halsbandjes. Vaak worden ze voor katten aangeschaft zodat de contactinformatie van de eigenaar in een bijpassend kokertje geplaatst kan worden. Goede bedoelingen, maar helaas kunnen de halsbandjes voor hele vervelende situaties zorgen.

Het komt helaas te vaak voor dat katten met hun bandje ergens aan vast blijven haken of hun poot er half doorheen weten te wurmen. Als het bandje een langere periode, bijvoorbeeld als het baasje op vakantie is, zo strak blijft zitten kan dit hele vervelende gevolgen hebben. Een voorbeeld is een wond door afknelling en schuring van de huid. Meer weten over huidproblemen bij katten? Ga naar: huidproblemen kat

Laat uw kat chippen

Een alternatief voor het halsbandje is de identificatiechip. Mocht uw kat vaak op pad gaan, zorg er dan voor dat uw kat gechipt en geregistreerd is. Elke dierenarts kan het chipnummer controleren en zo uw kat weer met u herenigen. Zorg er dan wel voor dat uw gegevens up-to-date zijn. U kunt dit zelf controleren op www.chipnummer.nl.

EHBO bij hondenbeet

Bijtincidenten komen helaas van tijd tot tijd voor. Hondenbeten kunnen, zeker als er duidelijk lichaamsgrootte-verschillen aanwezig zijn, ernstige en soms dodelijke gevolgen hebben. U als eigenaar heeft een belangrijke rol in opvoeding en toezicht om deze incidenten te voorkomen.

Duidelijke wonden moeten behandeld worden. Ook als u geen wonden ziet is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts. Inwendige beschadigingen (long, darmen) of inwendige bloedingen (milt) kunnen bij een te late ontdekking dramatische gevolgen hebben. Vraag bij incidenten de andere eigenaar om verzekeringsgegevens. Vaak dekt de WA de kosten.

EHBO bij kattenbeten en -krabben 

Vrijwel altijd gaan kattenbeten of -krabben bacterieel ontsteken. Om die reden is er vaak behandeling nodig door de dierenarts. Is uw kat gekrabt door een andere kat? Pas EHBO toe bij uw kat als uw kat bloedt. Ontdek waar precies uw kat gekrabt is en bedek de wond met gaas. Gebruik een schone doek om het gaas op hun plaats te houden. Neem direct contact op met een dierenarts, waar de wond grondig ontsmet kan worden. Misschien zijn er hechtingen nodig. 

Uw kat is gekrabd: weinig bloed

Is uw kat gekrabd maar ziet u weinig bloed? De huid van de kat is erg elastisch en na het binnendringen van een nagel of een hoektand sluit deze zich weer. Daarmee kunnen bacteriën onder de huid worden opgesloten. Hierdoor kan de kat een abces krijgen.

Ziektes door bijten en krabben

Is uw kat gebeten of gekrabd door een andere kat? Bij een kattenbeet of -krab kunnen besmettelijke ziekten overgedragen worden, zoals kattenziekte. Dit is nog een belangrijke reden om uw huisdier goed te beschermen met een vaccinatie. 

Behandeling bijtwonden

Bijtwonden in het oor moeten op tijd vakkundig behandeld worden om ontsteking van het oorkraakbeen te voorkomen. Als dit gaat ontsteken kan dit nare gevolgen hebben voor het oor. Geregeld is het nodig om het oor te verwijderen. 

EHBO bloedend oor van uw dier

Het is verstandig om een bloedend oor tegen de kop te fixeren en te verbinden. De dieren schudden met hun kop door de pijn en het bloed spat dan in het rond. Een schone theedoek of een kompres met een stuk maillot of panty erover als ‘buisverband’ scheelt een hoop. 

Eerste hulp bij tekenbeet

Teken bij katten lijken een steeds groter probleem te worden in Nederland, met name in streken als de Veluwe, Waddeneilanden en de duinen.

De teken laten zich helaas niet zo heel makkelijk preventief behandelen. Ziet u een teek bij uw dier? Draai deze dan voorzichtig eruit, NIET trekken(!), met een tekenpincet. Het is belangrijk dat de snuit van de teek niet afbreekt, want deze kan nare ontstekingen (en alsnog Lyme veroorzaken) veroorzaken. Vernietig de teek, ontsmet het wondje en was uw handen goed.

Voorkom Lyme bij uw huisdier

Teken kunnen een bacterie bij zich dragen en hiermee de ziekte van Lyme veroorzaken bij de mens. Wetenschappelijk verschillen de meningen over de gevaren van deze bacterie voor katten. Lees meer op: tekenziektes bij katten

Dieren krijgen niet de typische rode ring rond een tekenbeet bij een infectie zoals bij de mens. Ziet u een zwelling of een duidelijke rode plek na een tekenbeet? Neem dan contact met ons op. 

Op vakantie met uw kat

Als u uw kat meeneemt op vakantie dan is het belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Laat u ruim van te voren inlichten over de eisen die uw vakantieland en eventuele doorreislanden stellen aan het invoeren van dieren.

Vraag verder uw dierenarts hoe u uw kat het beste kan beschermen tegen parasieten en aandoeningen die in uw vakantieland voorkomen. 

Eerste hulp in buitenland voor uw dier

Mocht er tijdens uw vakantie in het buitenland onverhoopt sprake zijn van grote verwondingen of ziektes bij uw dier, dan is het verstandig om het adres en telefoonnummer van een dierenarts in de buurt al in uw telefoon te hebben staan. Dan hoeft u daar tijdens stressvolle momenten niet naar te zoeken.

Kleine verwondingen en uitwendige parasieten zijn vervelende zaken die door u zelf te behandelen zijn. We raden het dan ook aan om voor goede EHBO voor dieren een EHBO-setje mee te nemen. Denk daarbij aan:

  • tekentang
  • ontsmettingsmiddel
  • schaar
  • handschoenen
  • watten
  • verbandmateriaal
  • thermometer
  • wondzalf
  • pincet

Gebruikt uw dier medicijnen? Neem dan een ruime hoeveelheid mee zodat u niet zonder komt te zitten.

Maar wat u vooral niet mag vergeten, is om samen met uw dier van de vakantie te genieten!

Vergiftiging bij uw huisdier 

Uw huisdier krijgt elke dag voeding die speciaal voor hem of haar is gemaakt. Daarnaast krijgt hij of zij misschien wat lekkers als een brokje of een stukje kaas of worst. Allemaal vrij onschuldig.

Helaas pakken onze dierenvrienden ook weleens zelf iets wat ze lekker vinden maar wat erg schadelijk kan zijn.

Gevaarlijke etenswaren voor uw kat

Enkele voorbeelden van alledaagse etenswaren waar wij van kunnen smullen maar wat absoluut niet is bedoeld voor uw kat zijn: avocado’s, macadamia noten, ui-achtigen, druiven, rozijnen, zoetstof en chocolade.

Medicijnen voor mensen

Minder bekend is de schadelijkheid van aspirines, paracetemol en ibuprofen voor uw huisdier. Deze middelen zijn al bij hele kleine hoeveelheden zeer giftig voor uw kat. Het is daarom belangrijk dat dit nooit gegeven wordt als uw dier zich niet zo lekker voelt.

Heeft uw dier iets giftigs gegeten, probeer dan uw dier niet zelf te laten braken, maar neem direct contact op met uw dierenarts!

Lees ook: kat laten braken

Tip

Geef aan uw dierenarts door wat uw huisdier heeft gegeten, hoe lang geleden dit is gebeurd en hoeveel hij/zij heeft binnengekregen.

Lees ook: vergiftiging kat

Wespensteek

Is uw kat gestoken door een wespensteek? Een wespensteek is bij een kat, net als bij een mens, even pijnlijk maar daarna vrij onschuldig. Toch kan het hele vervelende en gevaarlijke gevolgen hebben wanneer de wesp (of bij) steekt in de buurt van de hals, neus en keelholte.

Een reactie van het lijf op een steek kan namelijk jeuk, roodheid maar ook opzwelling zijn. Omdat katten het ontzettend leuk vinden om achter alles wat vliegt aan te jagen komt het nogal eens voor dat zij naar een bij of wesp happen, en soms vangen. Ga naar: jeuk bij katten

Wanneer de kat gestoken wordt in de keelholte en daar een zwelling ontstaat, kan dit vrij snel zorgen voor vernauwing van de luchtweg. In dit geval is het van belang dat u direct met uw kat naar de dierenarts gaat zodat zij een middel tegen de allergische reactie kunnen toedienen en eventueel uw kat kunnen beademen. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere dieren.

Heeft uw dier grasaren

Grasaren zijn ontzettend vervelende dingen die zich door de weerhaakjes vast nestelen in de huid van onze katten. Vaak gebeurt dit tussen de tenen, in de oren maar ook in de neusholtes of in de keel.

Elk stukje grasaar wat in het lijf achterblijft kan voor hele vervelende infecties zorgen. Het is daarom van belang dat de dierenarts de grasaar verwijdert (terwijl het dier een klein roesje krijgt) en goed controleert of er niks is blijven zitten.

Twijfels of vragen?

Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd