Grasaren bij honden

Grasaren groeien vooral op velden die niet vaak gemaaid worden. Door de weerhaken die eraan zitten, leiden ze helaas vaak tot problemen. Zo kunnen grasharen tussen de tenen van jouw hond komen te zitten. Uiteindelijk kan dit tot verwondingen leiden zoals ontstekingen. Dierenartsen zien ze ook vaak in de neuzen en oren van honden.

Wat is een grasaar? En waarom zijn deze grasaren voor honden gevaarlijk?

Een grasaar wordt ook wel een 'kruiper' genoemd. Het zijn scherpe zaden van een grassoort. Het is een soort harde pluim aan het uiteinde van een lange grasspriet. Grasaren zijn meestal groen, maar als al een tijd staan drogen ze uit, worden ze geel en vallen ze uiteen in losse zaden.

Het probleem met grasaren

Grasaren hebben weerhaakjes. Als de grasaar in de vacht van je hond zitten gaan ze er vaak niet meer vanzelf uit. De grasaar is als het ware 'ingegraven'. Als ze eenmaal de huid doorboren, of in de neus, oren of het ooglid komen gaan ze er niet meer uit. Door de stand van de weerhaakjes kunnen ze namelijk maar één kant op: verder naar binnen.

Een video van een grasaar die zich ingraaft:

Waar groeien de grasaren die gevaarlijk zijn voor je hond? En wanneer?

Grasaren vind je vooral in de zomermaanden, van juni tot en met augustus over het algemeen. Ze staan vooral in in bermen en grasvelden die niet (vaak) gemaaid worden. Maar je ziet ze ook gewoon in woonwijken tussen de stoeptegels of langs muren groeien. De grasaren kunnen dus eigenlijk overal verschijnen. 

Grasaren bij honden - symptomen

De grasaren hebben dus stevige weerhaakjes waardoor ze steeds verder kunnen kruipen, maar slechts één richting op. Dit komt door waarin de stugge haren van de grasaar staan. De aar vouwt zich uit als een paraplu. Zelfs als een hond niest, bewegen de grasaren zich nog steeds de andere kant op.

In het kort zijn de symptomen van grasaren bij de hond:

  • met het hoofdschudden / flapperen met de oren;
  • kokhalsneigingen;
  • niezen;
  • gezwollen pootje / wond;
  • mank lopen.

Grasaar in de neus van je hond

Wanneer zo'n stekelig ding in het neusgat van je hond prikt en de hond eens flink snuffelt kan de aar de neusholte inschieten en door de weerhaakjes alleen maar verder "kruipen". Het gevolg is een luid niezende en proestende hond.

Als je er snel bij bent, dan kunnen wij met behulp van een speciaal tangetje de aar weer terug uit de neus trekken. Als je te lang wacht, kan de aar zelfs aan het einde van de neusholte terechtkomen. Met dramatische gevolgen. We moeten dan veel meer moeite doen om de aar te verwijderen en de aar kan schade aanrichten.

Ziet je je hond dus veel niezen en proesten? Wacht dan niet en maak een afspraak. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is. Het is voor je hond echt vervelend om de grasaar daar te hebben zitten.

Je hond heeft een grasaar gegeten

Als je hond een grasaar heeft gegeten of er per ongeluk op heeft gekauwd, dan gaat deze achter in de keel zitten en krijgt je hond kokhalsneigingen. De dierenarts kan deze dan met een speciale tang verwijderen als je er op tijd bij bent.

Grasaar in oren van de hond

Ook de oren van je hond zijn een favoriete plek voor deze grassprieten. Vooral honden met hangende, harige oren krijgen vaak een aartje in hun haren verstrikt. Na verloop van tijd kruipt die aar steeds verder de gehoorgang in. Je merkt dit doordat je hond steeds met zijn hoofd schudt en met zijn oren flappert.

De dierenarts kan dan in het oor kijken met een speciaal apparaat en kan, als de aar niet te diep zit, de grasaar zien zitten. Sommige baasjes denken dat het een soort beestje is dat zich in het oor heeft genesteld. We laten de grasaar vaak even zien na de verwijdering, die helaas meestal onder narcose moet plaatsvinden.

Ook bij een verwaarloosde grasaar in het oor kunnen de gevolgen ernstig zijn. De scherpe punt van de aar prikt na verloop van tijd door het trommelvlies heen en kan behoorlijk wat schade aanrichten.

Schudt je hond veel met zijn kop? Dit kan vele oorzaken hebben, zoals oormijt, oorontstekingen, grasaren en meer. Neem contact op met je dierenarts. Ook hier geldt, hoe langer je wacht, hoe dieper de grasaar in het oor van je hond gaat.

Grasaar bij honden in de poot of tussen de tenen

Doordat je hond met zijn poten door het gras loopt, is dit ook een plek waar we regelmatig ingegroeide grasaren vinden. Vooral langharige honden zijn gevoelig voor grasaren tussen de tenen.

Als zo'n scherpe grasaar de huid doordringt kruipt hij soms dwars door de teen heen. Honden krijgen flinke pijn en een fikse ontsteking als gevolg. De poot kan dan opzwellen en er kan een bult komen met vocht of pus.

Doordat de grasaar gemeen prikt kan je hond mank gaan lopen om zijn poot te ontlasten.

Grasaren bij honden voorkomen

Loop na een wandeling altijd even de voeten en de oren na op grasaren. Vaak voel je de harde stekels snel zitten. Als je ze meteen verwijdert, voorkom je dat je hond last krijgt van de grasaren.

Of nog beter, als je een veldje ziet met veel grasaren, ontwijk deze dan. Je kunt de groei van grasaren in je directe omgeving voorkomen door het gras op tijd te maaien. Zijn er al grasaren? Vergeet dan niet om die na het maaien te verwijderen, anders heeft je hond er alsnog misschien last van.

Soms zijn de grasaren niet goed te zien, zoals wanneer de grasaar in de neus, oren of het ooglid gaat zitten. Let dan goed op de symptomen en ga snel naar de dierenarts.

Grasaren bij hond verwijderen en behandelen

Als de grasaaronder de huid terecht is gekomen, dan gaat het vaak ontsteken. Op de plek waar de grasaar zit komt dan een dikke bult, die gevuld is met vocht en soms zelfs pus. Ga daarom altijd met klachten naar de dierenarts, die kan de grasaar dan operatief verwijderen.

Als de grasaar in de neus of oren zit moet de grasaar soms via een kijkoperatie bij je hond verwijderd worden. 

Als een hond oud is, of als een grasaar op een vervelende plek zit, zoals in de borstkas of longen, dan kan een hond eraan overlijden. Gelukkig is dit echt uitzonderlijk en zien we dit bijna nooit.

Antibiotica is niet de oplossing voor honden met grasaren

Dierenartsen krijgen soms het verzoek om antibiotica te geven als een hond een zwelling heeft. Dat is in het geval van een grasaar zeker niet de oplossing. De bult of ontsteking gaat dan wel weg, maar de grasaar blijft gewoon zitten. Deze kan dan ingekapseld raken, waardoor hij nog moeilijker op te sporen is. 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.