Zorg voor konijnen en knaagdieren

Konijnen, hamsters en cavia’s zijn weliswaar niet zo groot, maar uw liefde voor uw huisdier is dat natuurlijk wel. Daarom wilt u zeker weten dat u terecht kunt bij een dierenarts die gespecialiseerd is in konijnen en knaagdieren. Bij AniCura zijn u en uw dier aan het juiste adres.

Een konijn isofficieel geen 'knaagdier', maar behoort tot de familie van de haasachtigen. Vandaar dat we het meestal hebben over konijnen en knaagdieren.

Direct naarwanneer naar de dierenarts?

Bij AniCura werken verschillende expert-dierenartsen op het gebied van konijnen en knaagdieren.

Dierenarts voor uw konijn of knaagdier

Een expert weet alles over de benodigde vaccinaties, herkent eventuele aandoeningen en kan deze het beste behandelen. Bij een expert at alles in een kliniek die beschikt over de juiste apparatuur om medische zorg op maat te geven.

Knaagdieren

Onder knaagdieren vallen:

  • hamsters
  • muizen
  • ratten

Behalve bovenstaand lijstje zijn er meer voorbeelden te noemen, zoals chinchilla's, gerbils, eekhoorn, bevers, andere muisachtigen, en meer. Maar ook voor fretten kunt u bij onze dierenartsen terecht, ondanks dat deze niet onder de term knaagdieren vallen.

Advies voor uw konijn, hamster of cavia

In de natuur leven cavia’s en konijnen in groepen. Ook in huis vinden ze het fijn om samen te zijn met een of meerdere soortgenoten. Konijn kopen? Lees: konijn kopen - advies

Koppeltje - of niet?

Bij cavia's en konijnen werkt de combinatie van een mannetje en een vrouwtje - een koppel - vaak erg goed. Denk er in dit geval wel aan het mannetje op tijd te laten castreren - tenzij u een nestje wilt. Voor deze ingreep kunt u vanzelfsprekend terecht bij een van onze dierenartsen.

Bij hamsters zit het net anders, de meeste hamstersoorten leven liever alleen en het houden van meerdere hamsters in dezelfde kooi kan voor problemen zorgen.

Eten

En dan: wat eet een konijn? Of, welke voeding geeft u uw knaagdier? Kiest u voor een buiten- of een binnenhok? Hoe richt je zo’n onderkomen eigenlijk in? Onze dierenartsen geven graag advies in een kennismakingsconsult, zodat uw konijn, cavia of ander knaagdier zo lang mogelijk gezond en gelukkig blijft. Maak altijd even een afspraak voordat u langskomt.

Konijn vaccineren

Voor konijnen is het erg belangrijk dat ze worden gevaccineerd tegen besmettelijke ziektes: myxomatose en VHD (ook bekend als RHD). Beide ziektes zijn namelijk vrijwel altijd dodelijk voor konijnen. Dat klinkt zorgwekkend, maar als u uw konijn regelmatig laat vaccineren, kunt u de ziektes door deze virussen voorkomen. Bij de vaccinatie vertellen onze dierenartsen u graag meer.

Konijn steriliseren en castreren

Om baarmoederkanker en -ontstekingen bij vrouwtjeskonijnen te voorkomen, raden we aan om ze te laten steriliseren. Doe dit bij voorkeur als het konijn rond de zes maanden oud is. Bij mannetjes kan castreren helpen tegen agressie.

Wanneer moet uw konijn naar de dierenarts?

Een gezond konijn is actief, oplettend en houdt zichzelf schoon.

Is er iets anders aan het gedrag van uw konijn?

Ziet u verandering in het gedrag van uw konijn? Zit uw konijn bijvoorbeeld stilletjes in een hoekje voor zich uit te staren of wordt de vacht ineens vies, dan is het verstandig om naar een dierenarts te gaan die gespecialiseerd is in knaagdieren.

Dit soort gedragsverandering duidt bijna altijd op een onderliggend probleem. Dat hoeft niet meteen ernstig te zijn, maar hoe eerder u erbij bent, hoe beter.

Heeft uw konijn problemen met de ontlasting?

Ook de ontlasting van een konijn is een goede graadmeter voor zijn gezondheid. Kleine, harde keutels kunnen een teken zijn van een (bijna-)verstopping. Te zachte, natte keutels wijzen op darmklachten.

Uw konijn eet niet meer

Is uw konijn gestopt met eten, ga dan meteen naar de dierenarts. Als de darmen van een konijn te lang stil liggen, kan dit namelijk levensbedreigend zijn.

Dat een konijn slecht eet en/of problemen heeft met de ontlasting, kan onder meer komen door stress, gebitsproblemen bij uw cavia, verkeerde voeding of een infectie. De dierenarts kan u helpen om uw knaagdier weer aan het eten te krijgen.

Nagels van uw konijn

Ook belangrijk: check regelmatig de nagels van uw konijn. Zijn die te lang, dan kunt u ze zelf knippen. Mocht dit niet lukken, dan kunt u het laten (voor)doen bij de dierenarts.

Konijn en knaagdieren vervoeren naar dierenarts

Konijnen en knaagdierenzijn stressgevoelig en het zien van bijvoorbeeld een hond op een halve meter in de wachtkamer vinden ze erg stressvol. Een veilig en afgeschermd hoekje in de draagmand is daarom belangrijk.

Verder moet het konijn eenvoudig uit het reismandje te pakken zijn. Konijnen kunnen enorm gaan spartelen, waardoor ze zelfs een rug kunnen breken.

Neemt u het konijn mee in de kooi? Neem dan kranten als bodembedekking. Fijnere bodembedekking vliegt alle kanten op en kan voor huidirritaties zorgen bij (hecht)wondjes.

Kosten van medische zorg voor uw knaagdier

De kosten van de verzorging en behandeling van konijnen, hamsters en cavia’s is afhankelijk van meerdere factoren.

Neem voor meer informatie contact met ons op. We vertellen u graag meer.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd