Cavia zorg

Cavia’s zijn geliefde huisdieren. Zij hebben alleen wel de juiste verzorging en aandacht nodig. U wilt natuurlijk dat uw cavia gezond en fit blijft. De dierenartsen van AniCura helpen u hier graag bij.

De dierenarts en uw cavia

De dierenartsen van AniCura hebben veel ervaring met knaagdieren, waar cavia’s bij horen. Onze dierenartsen geven u graag advies over eventuele aandoeningen en behandelingen, maar ook over de juiste voeding en huisvesting die uw cavia nodig heeft.

Uw cavia verzorgen

Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat er altijd voldoende hooi is voor uw cavia. Ook moet er genoeg vitamine C in hun dieet zitten. Lees ook: verzorging van cavia’s

Gedrag cavia veranderd?

Houd uw cavia ook goed in de gaten. Een verandering in gedrag kan een teken zijn van ziekte. Door goed te kijken naar uw cavia, kunt u veranderingen in de gezondheid of gedrag snel zien. Neem bij twijfel altijd contact op met uw dierenarts.

Cavia ziektes

Uw cavia kan op verschillende manieren ziek worden. De voorkomende ziektes bij cavia's vindt u hieronder.

Ziekte voorkomen

Allereerst wilt u een zieke cavia natuurlijk voorkomen. Scroll verder naar beneden voor een lijst met tips voor een gezonde cavia!

Veelvoorkomende ziektes bij cavia's

  • vitamine C gebrek
  • ontstekingen op de voetzooltjes: pododermatitis
  • een ziekte die de botten beschadigt: satijnziekte
  • maagdarmproblemen: tympanie
  • gebitsproblemen
  • huidproblemen door bijvoorbeeld parasieten, schimmelinfecties en abcessen
  • blaas- en nieraandoeningen
  • luchtwegproblemen

Ziekte herkennen

Ziekte bij cavia’s herkent u bijvoorbeeld aan:

  • niet of minder goed eten
  • uw cavia heeft diarree
  • kreupel of moeilijk lopen
  • bulten op de voetzooltjes
  • kale plekken of een vacht die er slecht uitziet
  • uw cavia krabt zich veel
  • uw cavia hoest en niest
  • u ziet gedragsveranderingen, zoals lusteloosheid, of
  • uw cavia verstopt zich, wil zich niet meer laten zien
  • bloed in de urine
  • moeilijk ademen

Neem contact met ons op wanneer uw cavia ziek lijkt of een van deze symptomen vertoont. Wij helpen u graag verder met advies.

Cavia inenten en ontwormen

Een cavia hoeft niet gevaccineerd (ingeënt) te worden.

Cavia ontwormen

Ook het ontwormen van cavia’s is niet standaard nodig, zoals katten bijvoorbeeld wel standaard ontwormd moeten worden. Een wormenbesmetting komt namelijk niet zo vaak voor bij cavia’s.

Als uw cavia last heeft van diarree en de dierenarts denkt dat het gaat om een wormenbesmetting, dan wordt er een ontlastingsonderzoek bij uw cavia gedaan. De dierenarts schrijft een ontwormingsmiddel voor als uw cavia inderdaad wormen heeft.

Castratie bij cavia’s

Wij raden aan om van uw koppeltje de mannelijke cavia te laten castreren. Cavia’s leven graag in groepen en daarom is het belangrijk om minstens twee cavia’s te nemen. Een combinatie van een mannetje en een vrouwtje werkt vaak goed. Het is dan wel verstandig om van uw cavia's het mannetje te laten castreren om een nestje te voorkomen. Als u graag een nestje wilt, kunt u het castreren uiteraard beter laten!

Castreren vanaf?

De mannelijke cavia’s, ook wel beertjes genoemd, kunnen vanaf dat zij vier tot vijf maanden oud zijn gecastreerd worden.

Let op!

LET OP: het beertje (de mannelijke cavia) kan vijf tot zes weken na de castratie nog succesvol dekken. U kunt dan alsnog een nestje krijgen.

Tips voor de gezondheid van uw cavia

Maagdarmkanaal cavia

Het is van levensbelang dat uw cavia goed blijft eten, omdat de darmen in beweging moeten blijven. Heeft uw cavia problemen met eten, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Het is bij eetproblemen sowieso belangrijk om het gebit van uw cavia te controleren. Als de tanden van uw cavia te lang zijn of scheef staan, kan uw cavia geen eten naar binnen krijgen. De dierenarts kan dit verhelpen door de tanden te slijpen.

Vitamine C

Goed om te weten: cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, terwijl deze vitaminewel hard nodig hebben. U kunt vitamine C toedienen via tabletten, of kies voor speciaal caviavoer waar vitamine C aan is toegevoegd. Ook zijn vers fruit en vooral groentes een ideale bron van vitamine C.

Gebit

Het gebit van de cavia groeit het hele leven door. Door kauwen op vezels zoals hooi slijt het gebit af. Na enige tijd kunnen de voortanden scheef afslijten of kunnen er haakjes op de kiezen ontstaan doordat deze niet goed afslijten.

Door deze haakjes krijgt de cavia pijn in de wangen of de tong. Deze pijn kan zo erg zijn dat het stopt met eten. Ook kan het zijn dat de cavia de tong niet meer kan gebruiken, waardoor het dier niet meer kan slikken. Dit laatste is altijd een spoedgeval.

De voetjes van uw cavia

Check ook regelmatig de voetjes van uw cavia. Bij een cavia die voldoende beweegt op een schone en zachte ondergrond zullen de voetjes er gezond uitzien. Ziet u ontstekingsachtige bobbeltjes, neem dan contact op met uw dierenarts.

Uw cavia vervoeren naar de dierenarts

Het vervoeren en zien van andere dieren in de kliniek kan stressvol zijn voor uw cavia. Gebruik een veilige transportbox voor cavia’s wanneer u met hem of haar naar de dierenarts gaat. Op de bodem kunt u kranten of een zachte handdoek leggen. Ook kunt u wat hooi uit hun verblijf pakken, zodat er een vertrouwde geur in het reismandje is.

Vragen of advies?

Heeft u vragen of twijfelt u ergens over? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.