Castratie konijn

Konijnenbezitters moeten er op tijd bij zijn met het castreren van hun konijn. Een konijn begint namelijk al op jonge leeftijd met jonkies krijgen en kunnen tot wel 50 kleintjes per jaar krijgen.

Redenen om uw konijn te laten castreren

Heeft u meerdere konijnen of wilt u een konijn kopen, maar wilt u geen nestje? Of vertoont uw konijn agressief gedrag? Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een castratie bij uw konijn.  

  • U voorkomt ongewenste nestjes.
  • Gecastreerde konijnen sproeien vaak minder.
  • Ongecastreerde rammen (mannetjes konijnen) vechten vaker en kunnen zelfs agressief gedrag vertonen tegen hun baasjes, inclusief de kinderen. 

Als de reden voor castratie is om een nestje te voorkomen, dan is het niet nodig beide konijnen te laten castreren. Het is dan verstandig om het vrouwtje (voedster) alleen te laten steriliseren. 

Agressief gedrag ongecastreerde konijnen

Agressief gedrag bij konijnen die niet gecastreerd zijn komt meestal door hormonen. Sommige konijnen vertonen obsessief seksueel gedrag. Dit kan gericht zijn op hokgenoten maar ook op voorwerpen zoals speeltjes.

Ze kunnen ook over de andere konijnen heen plassen, wat natuurlijk niet heel fris is. Twee mannetjes vechten vaak als ze niet gecastreerd zijn. Na een castratie worden mannetjes konijnen meestal wat liever en rustiger en vechten ze minder.  

Het agressieve gedrag van konijnen kan ook aan iets anders liggen dan de hormonen en dus niet opgelost worden door een castratie. Overleg daarom altijd eerst even met uw dierenarts of een dierengedragstherapeut. 

Wat is de beste leeftijd voor castratie bij uw konijn

Konijnen kunnen zich voortplanten zodra ze seksueel volwassen zijn. In principe kan een konijn gecastreerd worden als de testikels zichtbaar zijn. Bij hele jonge dieren kan het echter zijn dat er een hoger narcose risico is, omdat het lichaam nog niet volledig ontwikkeld is.

Het juiste moment om te castreren is een balans tussen het risico op een nestje en het narcose risico. Voor het gemiddelde konijn betekent dit dat castratie rond vier maanden leeftijd veilig kan plaatsvinden. Bij grote rassen rond zes maanden.

Als er eigenaren zijn die narcose heel spannend vinden dan is het geen probleem om de castratie een paar maanden uit te stellen. Een voorwaarde is dan wel dat rammen en voedsters tot die tijd ieder in hun eigen hokje gehuisvest worden.

Voorbereiding op de castratie

De voorbereiding op het laten castreren van uw konijn heeft alles te maken met de zorg voor uw konijn ná de behandeling.

  • Een konijn kan door de narcose en de operatie wat verzwakt zijn. Het is daarom van belang dat u het dier de eerste dagen na de castratie goed in de gaten kunt houden.
  • Ook is het belangrijk dat het konijn in een schoon hok thuiskomt, dat hij warm gehouden kan worden en voldoende eten en drinken heeft.
  • Het is verstandig om dwangvoeding in huis te hebben, voor het geval uw dier niet goed wil eten. Dit is bij uw dierenarts verkrijgbaar.

In tegenstelling tot honden en katten, moet een konijn gewoon blijven eten tot het moment dat de narcose toegediend wordt.

Als u wilt mag u uw tweede konijn ook mee naar de kliniek nemen ter ondersteuning. 

De castratie zelf 

Op de dag van de operatie laat u het konijn ‘s ochtends achter bij de dierenkliniek. Hier krijgt het konijn eerst een gezondheidscontrole en wordt het gewogen. 

Een konijn castreren is een relatief eenvoudige ingreep waarbij een kleine snede in iedere balzak wordt gemaakt en de testikels worden verwijderd. Dit gebeurt onder algehele narcose. Met de moderne middelen van tegenwoordig betekent een operatie onder narcose vandaag de dag nauwelijks nog een echt risico.

Als uw konijn weer helemaal wakker is, warm genoeg is, bij voorkeur zelf al wat gegeten heeft en geen pijn lijkt te hebben, mag uw konijn weer terug naar huis. 

Bij thuiskomst na de castratie van uw konijn

Het is belangrijk dat uw konijn dezelfde dag eet. Als hij dat niet zelfstandig doet dan is het verstandig om hem wat dwangvoeding te geven. Uw dierenarts kan u helpen met de speciale voeding en hoe u het beste dwangvoeding kunt toedienen. Verder is het belangrijk dat hij in de loop van de dag/avond niet slomer of suffer wordt.

Normaal gesproken zijn de meeste konijnen een dag na narcose weer grotendeels de oude.

Door de operatie neemt het hormoonniveau van uw konijn af. Hierdoor heeft het minder geldingsdrang en is hij waarschijnlijk wel wat rustiger dan voorheen. 

Als u twijfels hebt over hoe het gaat met uw konijn dan kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts.

Na de castratie kunnen konijnen nog tot wel zes weken vruchtbaar blijven. Het is dus beter om ze nog niet direct bij een niet-gesteriliseerde voedster in het hok te zetten.

Castratie konijn kosten

Voor castratie van uw konijn is opname in de kliniek voor en na de operatie nodig. Kosten voor een castratie bestaan dus uit verblijf, operatietijd, medicatie en narcose en verzorging. Uw dierenkliniek baseert de prijs altijd op een totaal van bovenstaande.  

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.