De juiste dierenarts voor uw exotische huisdier

Dierenartsen krijgen normaal gesproken in hun opleiding niet veel te maken met exotische dieren. De medische zorg voor deze dieren is dan ook een vak apart. AniCura helpt u graag met het vinden van de juiste kliniek, waar u uw geliefde huisdier met een gerust hart kunt laten behandelen.

Dierenarts exotische huisdieren

Bij een dierenarts voor exotische of bijzondere dieren denkt u misschien aan fraai gekleurde vogels, vogelspinnen en schildpadden. Dat klopt deels, alleen vallen er voor de dierenarts nog veel meer dieren onder dit type zorg, bijvoorbeeld vogels, kippen en konijnen. 

Er zijn verschillende termen in gebruik als het gaat om veterinaire zorg voor bijzondere dieren, waaronder:

  • dierenarts voor vogels en bijzondere dieren;
  • vogelarts of vogeldierenarts;
  • reptielenarts of reptielendierenarts;
  • konijnen- en knaagdierenarts.

Dierenarts voor vogels en bijzondere dieren

De term ‘exoot’ verwijst naar een plant of dier dat zich heeft gevestigd in een land waar het oorspronkelijk niet vandaan komt. Voor veel huisdieren is dit dus geen goede benaming. Om deze reden is dierenarts voor ‘vogels en bijzondere dieren’ eigenlijk een betere benaming. 

Soorten dierenarts

In dit schema ziet u een overzicht van verschillende expertises van dierenartsen. In de praktijk zal een dierenarts niet altijd in alle bijzondere dieren of vogels expertise hebben. Vraag hier dus altijd goed naar.

Afbeelding: schematische weergave van diergeneeskunde in Nederland. Naast veel ervaring met een diersoort is er ook nog de mogelijkheid om (op doorverwijzing) geholpen dierenarts-specialisten. Lees ook: Welke soorten dierenartsen zijn er?

Informatie over dierenartsen per diersoort

 

Vogel dierenarts

Vogelzorg gaat over de gezondheid en zorg voor uw vogel. Vogels laten vaak pas laat zien dat ze ziek zijn. Daarom adviseert de vogel dierenarts uw vogel jaarlijks te laten controleren.

Lees meer: vogelarts: dierenartsen voor vogels

Afspraak bij vogel dierenarts

Wilt u een afspraak bij een dierenarts met expertise in vogels? Neem contact met ons op.

Dierenarts voor reptielen, zoals schildpad of leguaan

Zoekt u een dierenarts voor reptielen, bijvoorbeeld voor uw schildpad of leguaan? Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw schildpad last heeft van schildrot, of dat uw leguaan mank loopt. 

Bij AniCura werken verschillende dierenartsen die hierin expertise hebben, met een brede ervaring in de zorg voor onder andere schildpadden, baardagamen, slangen en gekko’s.

Reptielen zijn koudbloedige dieren. Ziekteprocessen verlopen zeer langzaam. Tegen de tijd dat ze ziekteverschijnselen vertonen, zijn ze vaak al ernstig ziek.

Daarom adviseren wij om uw dier jaarlijks te laten contoleren door een dierenarts. Hierbij wordt het gewogen en volgt een lichamelijk onderzoek. Om darmparasieten uit te sluiten, wordt de ontlasting gecontroleerd

Lees meer over reptielenzorg.

Afspraak bij reptielen dierenarts

Wilt u een afspraak bij een dierenarts met expertise in reptielen? Neem contact met ons op.

Dierenarts voor konijnen en knaagdieren

Wilt u uw konijn of cavia laten castreren? Of laten inenten? Ga hiervoor naar een dierenarts die expertise heeft in konijnen en knaagdieren. Een expert die alles weet over benodigde vaccinaties, die eventuele aandoeningen herkent en ze kan behandelen.

Een gezond konijn of knaagdier is actief, oplettend en houdt zichzelf schoon. Zit uw dier stilletjes in een hoekje, of staart hij voor zich uit? Of wordt de vacht ineens vies? Het is dan verstandig om naar een dierenarts te gaan. Vaak is er dan iets aan de hand. 

Zoekt u een kliniek die beschikt over de juiste apparatuur om uw konijn of knaagdier medische zorg op maat te geven? Neem contact met ons op. 

Dierenarts voor insecten, amfibieën en vissen

Insecten, amfibieën en vissen vinden niet zo heel vaak hun weg naar de spreekkamer van de dierenarts. Hierdoor is het voor dierenartsen lastiger om hier veel ervaring mee op te doen. Toch heeft de dierenarts vaak wel kennis over de zorg voor deze dieren. 

Heeft u een vraag over de zorg of behandeling van uw vis, amfibie of insect? Neem contact met ons op.

Huisvesting van uw dieren

Bij huisvesting van exotische dieren is het belangrijk zo veel mogelijk de natuurlijke leefomgeving van het dier na te bootsen. Met het juiste licht, de meest geschikte warmte, luchtvochtigheid en inhoud.

  • Licht
    De meeste exotische dieren zijn afhankelijk van UV-licht voor de aanmaak van vitamine D. Een tekort leidt tot problemen met botten, spieren en darmen. Speciaal kunstlicht is, zeker in Nederland, noodzakelijk. Let er op dat de lamp UV-B uit straalt.
  • Warmte & luchtvochtigheid
    De juiste temperatuur is erg belangrijk voor de diverse lichaamsfuncties, zoals het verwerken van voedsel. Wat de correcte warmte is voor uw huisdier of hoe u het terrarium het beste kunt verwarmen, vertellen we u graag.

Verzorgingsadvies voor exotische huisdieren

Naast het bieden van de juiste zorg, adviseren onze veterinair specialisten u graag. Bijvoorbeeld over de beste voeding, huisvesting en behandeling van exotische huisdieren. 

Twijfels over uw exotische of bijzondere dier?

Heeft u vragen, of maakt u zich zorgen?

Neem contact met ons op om te vragen welke dierenarts hier de meeste expertise in heeft en u het beste kan helpen. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd