Fret verzorging

Een fret heeft een andere zorgbehoefte en gezondheidsproblemen dan een hond of kat. Bij AniCura werken dierenartsen met veel kennis over de verzorging van fretten.

Veranderend gedrag bij uw fret

U kent uw fret het best. Wanneer er plotseling veranderingen optreden in gedrag, wacht dan niet te lang om met de fret naar de dierenarts te gaan. 

Een goede manier om gezondheid van uw fret in de gaten te houden is het regelmatig wegen van uw fret. Dan weet u het 'normale' gewicht van uw fret. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met een keukenweegschaal, waarop u iets lekkers voor de fret smeert. Neem bij vermagering altijd even contact op met de dierenarts. Hierbij is het goed om te weten dat fretten vaak in het voorjaar afvallen door de rui.

Gezond gewicht bij fret

  • Volwassen vrouwtjes wegen meestal tussen de 600-1200 gram
  • Volwassen mannetjes wegen meestal tussen de 800-2000 gram

Mogelijke symptomen zieke fret

  • kaalheid
  • een dunne en doffe vacht
  • vermageren
  • verminderen van eetlust
  • braken
  • minder speels
  • veelvuldig krabben
  • knijpen met de oogjes
  • moeilijk plassen
  • kwijlen
  • met de pootjes aan de bek krabben
  • oplikken van de urine
  • kruimelen met de brokjes
  • hebben van de hik

Neem bij deze symptomen of andere opvallende gedragsveranderingen contact met ons op. Maak als het lukt een (korte) video van het afwijkende gedrag. Ook is het belangrijk de ontlasting goed in de gaten te houden. 

Veranderingen in ontlasting

Veel fretten krijgen als ze ouder worden last van maagdarmproblemen. Houd de ontlasting van uw fret goed in de gaten, om zo te weten wat normaal is en wat niet. Deze vormen van ontlasting kunnen bijvoorbeeld een teken zijn van ziekte:

  • groene of gele dunne ontlasting
  • stipjes die lijken op kleine witte sesamzaadjes
  • diarree
  • slijm of bloed in ontlasting
  • zwarte teerachtige ontlasting
  • grijze of crèmekleurige ontlasting

Neem bij twijfel altijd even contact op met de dierenarts voor advies. Maak foto’s van de ontlasting of neem het mee, zodat de dierenarts dit kan bekijken.

Fret vaccinatie en gezondheidscheck

Veel gezondheidsproblemen bij fretten zijn voor een baasje lastig te herkennen. Om ziekte voor te zijn, is het advies om uw fret elk jaar samen met de vaccinatie te laten controleren door de dierenarts.  

Jaarlijkse vaccinatie van fret tegen hondenziekte

Fretten kunnen net als honden ziek worden van de hondenziekte. Fretten zijn heel erg gevoelig voor het hondenziektevirus, zelfs nog gevoeliger dan honden. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat ontstekingen kan geven aan de luchtwegen, neus, longen, maag en darmen. In het ergste geval kan een fret hieraan overlijden.

Honden worden in Nederland standaard ingeënt tegen deze ziekte. Ons advies is om ook uw fret jaarlijkse tegen deze ziekte te laten vaccineren. 

Frettenpups kunnen vanaf de leeftijd van negen weken gevaccineerd worden tegen hondenziekte.

De volgende enting vindt op de leeftijd van 14 weken plaats. Daarna wordt de vaccinatie jaarlijks herhaald.

Recente inzichten laten zien dat het niet nodig is uw fret te beschermen tegen de ziekte van Weil, omdat fretten niet gevoelig zijn voor deze ziekte. Het kan echter ook geen kwaad om het wel te doen.

Rabiës bij reizen met uw fret van of naar buitenland

Neemt u uw fret mee naar het buitenland, of komt uw fret uit het buitenland? Dan is vaccinatie tegen de ziekte Rabiës verplicht. Vraag uw dierenarts naar de mogelijkheden. 

Uw fret moet wel ouder zijn dan drie maanden. Deze vaccinatie moet minstens een maand van tevoren gegeven worden. Voor sommige landen gelden andere regels en wordt er bijvoorbeeld bloedonderzoek geëist. Hier gaan we verder op in later in dit artikel. 

Wanneer fret laten castreren of steriliseren?

Het vruchtbaarheidsseizoen van mannelijke fretten is ongeveer van december tot juli.

Uw fret kan vanaf de leeftijd van zeven maanden gecastreerd worden. De castratie zal het territoriumgedrag doen verminderen en uw fret zal minder agressief worden.

Vrouwelijke fretten zullen ongeveer in de eerste maand volgend op het jaar waarin ze geboren zijn, loops worden. Gemiddeld zijn zij vruchtbaar van maart tot augustus, afhankelijk van de daglichtlengte.

Als een vrouwtje loops is en niet gedekt wordt, blijft ze loops. Deze persisterende loopsheid kan resulteren in beenmergdepressie.

Daarom is het verstandig uw fret te laten castreren zodra (en in ieder geval niet langer dan een maand wachten!) zij loops is. Ook kan het eventueel vanaf zeven maanden leeftijd voor de loopsheid.

Moet ik mijn fret ontwormen?

Nee, standaard ontwormen is niet nodig, want een wormenbesmetting komt niet zo vaak bij fretten voor.

Als uw fret diarree heeft en de dierenarts vermoedt een wormenbesmetting, dan wordt de ontlasting onderzocht. Als daar inderdaad wormeieren zichtbaar zijn, dan schrijft de dierenarts een ontwormingsmiddel voor.

Wat is chippen en moet mijn fret gechipt worden?

Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw fret met een uniek nummer geïdentificeerd.

De pijnlijkheid van het aanbrengen van een chip kunt u vergelijken met een vaccinatie. De chip wordt met een speciaal afleesapparaatje gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam– en adresgegevens.

Daarnaast verplichten de meeste dierenverzekeringen een chip. Als uw huisdier vermist is, kan hij of zij via een zoeksysteem op het internet achterhaald worden.

Het is verplicht elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat te identificeren door middel van een tatoeage of een chip.

Mag mijn fret mee naar het buitenland?

Ja, maar er zijn wel regels waaraan u zich moet houden: uw fret moet geïdentificeerd zijn door middel van een microchip zodra u de grens overgaat.

Soms volstaat een leesbare tatoeage ook.

  • Alle landen stellen een hondsdolheid (=rabiës) vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek, óf binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie, verplicht;
  • Enkele landen eisen een legalisering door de RVV;
  • Sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw fret inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft. Dit zijn bijvoorbeeld Turkije, Noorwegen, Zweden, Malta en het Verenigd Koninkrijk;
  • in uitzonderingsgevallen stelt een land een quarantaine periode verplicht.

Tips voor verzorging van uw fret

Hier leest u een aantal tips voor de verzorging van uw fret. Heeft u een vraag? Neem gerust contact op met ons. 

Huisvesting

Fretten zijn solitair (op zichzelf) levende dieren, maar kunnen wel samen gehouden worden. Heeft u meerdere fretten? Geef elke fret een eigen hok of veilige plek waar de andere fret niet in kan of bij kan komen. Het hok kan binnen of buiten staan.

Een fret is snel op zijn hok uitgekeken, ook als deze groot is of buiten staat. Laat uw fret daarom zo vaak mogelijk in uw huis en/of tuin rondlopen. Fretten zijn erg nieuwsgierig en vinden het leuk om nieuwe dingen te besnuffelen. 

Knippen nagels

Is uw fret vooral binnen? Door regelmatig, bijvoorbeeld elke twee weken, de nagels te knippen voorkomt u dat uw fret met de nageltjes ergens aan blijft haken en zo zichzelf verwondt. Uw dierenarts kan u helpen met tips om dit zo voorzichtig mogelijk te doen. 

Voeding fret

Een fret is een vleeseter. Kies altijd voor hoogwaardige vleesbrokjes voor kittens, waarin minder plantaardige eiwitten zitten. Plantaardige eiwitten kunnen fretten minder goed verteren, wat kan zorgen voor problemen in de gezondheid. 

Geef geen rauw vlees, eieren, kuikens of prooidieren. Hierin kunnen bacteriën en parasieten zitten waar uw fret ziek van kan worden. We helpen u graag met een voedingsadvies voor uw fret. 

Vragen, of advies?

Heeft u een vraag of twijfelt u ergens over? Neem gerust contact met ons op voor advies.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.