Uw konijn inenten

Tam, lief, pluizig en niet te duur in aanschaf en onderhoud: niet zo gek dat konijnen populaire huisdieren zijn. Maar konijnen zijn ook kwetsbaar voor virussen.

Stel vaccinaties bij uw konijn niet uit. Er zijn een aantal konijnenziektes waarvoor we een inenting van uw konijn sterk aanraden.

Inenten konijn

De twee meest voorkomende konijnenziektes bij zowel wilde als tamme dieren zijn myxomatose (konijnenpest) en het viraal haemorrhagisch syndroom (VHS).

Deze virussen verspreiden zich razendsnel en is uw konijn eenmaal geïnfecteerd, dan overleeft hij de ziekte vaak niet. Gelukkig kunt u uw konijn tegen beide virussen beschermen door het elk jaar te laten vaccineren.

Waarom en wanneer moet u uw konijn vaccineren?

Zowel VHS als myxomatose kan dodelijk zijn voor uw konijn en voor beide ziektes bestaan geen medicijnen. Door uw konijn jaarlijks te laten vaccineren voorkomt u dat uw dier ziek wordt. Het voorjaar (de tijd van de insecten) is de beste tijd om uw konijn te laten inenten.

Konijnen kunnen worden ingeënt als ze vijf - tien weken oud zijn, afhankelijk van het vaccin dat wordt gebruikt. Daarna is een jaarlijks prikje voldoende om uw huisdier goed te beschermen.

Voor dwergkonijnen gelden soms andere adviezen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Symptomen van RHD bij uw konijn

VHS wordt ook wel ‘rabbit haemorrhagic disease’ (afgekort RHD) of ‘viral haemorrhagic disease’ (afgekort VHD) genoemd. Er bestaan twee varianten van de ziekte: RHD1 en RHD2. Het verschil zit vooral in de termijn waarop een konijn symptomen krijgt en de leeftijd. 

Sommige konijnen met RHD overlijden zonder enige symptomen te hebben vertoond, anderen krijgen:

  • koorts;
  • moeite met ademhalen;
  • of problemen met het zenuwstelsel.

VHS- of RHD  wordt verspreid via direct contact tussen konijnen, maar ook indirect door geïnfecteerde ontlasting, urine en bloed en via voedselbakjes, schoenen en kleding of stekende insecten. Ook konijnen die niet buiten komen kunnen dus besmet raken.

RHD is een hardnekkig virus. Daarom is het belangrijk om uw konijn elk jaar te laten vaccineren tegen beide varianten.

Vertoont uw konijn symptomen van RHD? Zet het konijn dan meteen apart van andere konijnen en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Vaak overleeft een konijn deze ziekte niet, maar door goede hygiëne kunt u wel voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Symptomen van myxomatose bij konijn

Uw konijn kan myxomatose krijgen als hij gebeten of gestoken wordt door besmette muggen, steekvliegen of vlooien.

Ook direct contact tussen konijnen kan de ziekte overdragen. U kunt konijnenpest herkennen aan de volgende symptomen:

  • ontstoken ogen die rood zijn en etteren;
  • vastgeplakte oogleden;
  • en verdikkingen in de huid rond de ogen, snuit, oren of anus.

Helaas overleven konijnen myxomatose meestal niet. Ook voor deze ziekte is het daarom belangrijk om uw konijn jaarlijks te laten inenten en maatregelen te nemen om te voorkomen dat de ziekte zich kan verspreiden.

U kunt het risico op besmetting verder verkleinen door uw konijn te beschermen tegen bijtende insecten.

Behandel uw konijn regelmatig met een vlooienmiddel en dek het hok eventueel af met een muskietennet. Lees hier verder over de verzorging van uw konijn.

Hoe gaat het vaccineren van konijnen?

Als u met uw konijn bij de dierenarts komt voor een vaccinatie, krijgt uw konijn eerst een algemene gezondheidscontrole. Dat is om te controleren of uw konijn niet al ziek is.

Als een ziek konijn gevaccineerd wordt, heeft het mogelijk de weerstand niet om de juiste antistoffen op te bouwen. Dan is het niet verstandig om het konijn te vaccineren.

Bovendien kunnen bij zo’n jaarlijkse gezondheidscheck eventuele andere medische problemen worden ontdekt en, als dat nodig is, meteen worden behandeld.

Het vaccin wordt met een dunne naald onder de huid van uw konijn gespoten. Het vaccineren is zo gebeurd en uw konijn heeft hier - zowel tijdens als na de vaccinatie - niet veel last van.

Bijwerkingen van vaccinatie voor uw konijn?

Op de plek waar uw konijn is ingeënt, kan een bultje ontstaan. Dit bultje verdwijnt na verloop van tijd vanzelf.

Uw konijn kan een paar dagen een lichte verhoogde lichaamstemperatuur hebben. Dat is een teken dat het afweersysteem goed geactiveerd is.

Konijnen voelen zich hier over het algemeen niet ziek door.

Welke inentingen zijn er voor konijnen?

Voor konijnen zijn er normaal gesproken drie ziektes waartegen wij vaccineren, die verdeeld zijn over twee inentingen.

  • Myxo-RHD vaccinatie: Inenting voor konijnen tegen Myxomatose en RHD1;
  • Myxo-RHD vaccinatie: Sinds een paar jaar beschikbaar: inenting voor konijnen tegen RHD 2.

Inentingen zijn meestal op maat; vraag dan ook na bij uw dierenarts wat voor uw dier relevant is.

Het is bijvoorbeeld van belang of er met een dier gereisd wordt, of dat het naar een pension gaat. 

Wat kost het vaccineren van uw konijn?

De kosten van een vaccinatie zijn afhankelijk van de manier waarop dit gebeurt. Kijk voor de prijs van de vaccinatie bij de prijslijst van uw kliniek.

Neem voor meer informatie of als u nog vragen hebt vooral contact met ons op, we helpen u graag!

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd