Myxomatose konijn

Myxomatose is een ernstige en zeer besmettelijke konijnenziekte. Zowel tamme als wilde konijnen kunnen last krijgen van de zeldzame aandoening.

Myxomatose bij konijnen

Myxomatose is een ernstige en zeer besmettelijke konijnenziekte. Zowel tamme als wilde konijnen kunnen last krijgen van de zeldzame aandoening.

Uw huisdier kan aan de ziekte overlijden. Vaccineer uw konijn daarom altijd.

Oorzaak myxomatose

Myxomatose wordt veroorzaakt door een pokkenvirus. Hier zijn verschillende varianten van met een specifiek ziektebeeld.

Een konijn raakt besmet doordat het in aanraking komt met andere konijnen, maar vooral via stekende muggen of andere insecten, zoals de vlo.

De ziekte komt meestal voor in het voorjaar, de zomerperiode en het najaar, wanneer deze insecten het meest actief zijn.

Myxomatose symptomen

Een konijn dat besmet raakt met myxomatose ontwikkelt vrij snel ernstige symptomen. Het virus verspreidt zich razendsnel door de bloedbaan van het konijn en vindt zo zijn weg naar vitale organen van het konijn.

De konijnen vertonen de volgende symptomen meestal binnen vijf dagen na besmetting. Soms kunnen de eerste symptomen zich ook na twee weken pas openbaren.

  • zwelling of ooginfectie
  • infectie rond de neus
  • oren en ogen zwellen op. De oren beginnen te hangen
  • zelfs een zwelling rond de mond is mogelijk
  • het konijn heeft pijn en mogelijk koorts

Binnen een paar dagen kunnen de zwellingen rond de ogen zo ernstig worden dat ze blindheid kunnen veroorzaken. Eten en drinken wordt steeds moeilijker voor konijnen met myxomatose.

Diagnose myxomatose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van eerder genoemde symptomen. Helaas vordert deze ziekte heel snel en is meestal dodelijk.

Er is namelijk geen behandeling voor en om verdere besmetting te voorkomen is de enige oplossing uw huisdier laten inslapen.

Vaccineer uw konijn tegen myxomatose

Om te voorkomen dat een konijn besmet raakt met myxomatose adviseren wij u om uw konijn jaarlijks te laten vaccineren. Dit is mogelijk vanaf een leeftijd van vijf weken oud.

Daarna moet uw konijn elk jaar opnieuw een vaccinatie krijgen. Kort na de vaccinatie kan een konijn hele milde ziekteverschijnselen vertonen, maar dit gaat altijd weer vanzelf voorbij.

Verder is het goed om te weten dat een vaccinatie vaak verplicht is voor konijnen die naar pensions of een konijnenopvang gaan.

Myxomatose is besmettelijk. Vaccineer uw konijn daarom altijd! De inenting is een combinatie vaccin, waarbij uw konijn ook beschermd is tegen de eveneens besmettelijke konijnenziekteVHD(ook wel VHS of RHD genoemd).

Wat kunt u verder doen om myxomatose te voorkomen

Daarnaast kunt u proberen:

  • contact met (wilde) konijnen en stekende insecten te voorkomen of zoveel mogelijk te weren
  • speciale sprays of druppels te gebruiken om insecten weg te houden
  • te zorgen dat de ondergrond in de kooi van uw konijn droog is, zodat het geen muggen aantrekt
  • en zorg uiteraard voor goede hygiëne

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd