Uw vogel bij de dierenarts

Bij AniCura vindt u de dierenarts die uw vogel nodig heeft.

De gezondheid van uw vogel is belangrijk. Maar u kunt nu eenmaal niet alles zelf zien en behandelen. Het advies van de dierenarts is om uw vogel elk jaar te laten controleren op zijn of haar gezondheid.

Vogelsoorten bij de dierenarts

De meest voorkomende vogelsoorten die we in de dierenartsenpraktijk tegenkomen en dus als huisdier worden gehouden zijn:

  • Papegaaiachtigen - onder andere ara’s, amazonepapegaaien, lori’s, parkieten, kaketoes.
  • Hoenderachtigen - onder andere kippen, kwartels, parelhoenders, fazanten.
  • Zangvogels - onder andere vinken, kanaries, mussen, lijsters, nachtegalen, duiven.
  • Roofvogels

Onderzoek bij vogels

De meeste vogels zijn prooidieren. Ze laten het pas laat zien als ze ziek zijn. Vaak zijn ze er dan al ernstig aan toe. Bij een jaarlijkse controle kijken we uw dier na en wegen we de vogel. De dierenarts kijkt hoe gezond het dier is.

Ontlastingonderzoek

Daarnaast onderzoekt de dierenarts de ontlasting om te controleren of er darmparasieten zijn. Ook ziet de dierenarts of de bacteriën in de darm in balans zijn.

Bloedonderzoek

Soms is een bloedonderzoek nodig om te kijken of de vogel besmettelijke ziektes bij zich draagt. Hoeveel bloed er nodig is, hangt af van het soort vogel en het type onderzoek. Voor het testen op besmettelijke ziekten hebben we vaak maar één druppel bloed nodig.

Voeding voor uw vogel

Heeft uw vogel opeens een andere ontlasting? Heeft hij of zij een slechte rui? Of is de conditie van de veren veranderd? Het kan te maken hebben met de voeding die u aan uw vogel geeft.

De juiste voeding is belangrijk voor een gezonde vogel. Uw vogel kan namelijk bacteriën, virussen of schimmels krijgen van verkeerde voeding. 

Afspraak bij vogeldierenarts

Wilt u een afspraak bij een dierenarts met expertise in vogels? Neem contact op via de buttons bovenaan deze pagina.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd