VHD konijn (ook wel VHS of RHD genoemd)

VHD (of VHS) bij konijnen is een dodelijk en zeer besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het calicivirus. Deze konijnenziekte wordt ook wel RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) genoemd.

Lees ook: veelvoorkomende ziektes bij konijnen.

VHD staat voor Viral Haemorrhagic Disease. Ook wel VHS (Viral Haemorrhagic Syndrome) genoemd en er wordt ook naar verwezen als de konijnenziekte.

Gelukkig kunnen we door te vaccineren deze nare aandoening voorkomen!

De oorzaak van VHD of RHD bij konijnen

VHD of RHD wordt veroorzaakt door het calicivirus. Het virus komt vrij via het speeksel, de ontlasting of urine van het konijn. Het virus kan overgebracht worden door direct contact met besmette konijnen of stekende insecten.

Daarnaast kan dit virus ook vele maanden in de omgeving overleven en zo via groenvoer, stro, hooi of besmette kleding uw konijn indirect alsnog besmetten.

Dit geldt dus ook voor planten of bloemen buiten die in aanraking zijn gekomen met wilde konijnen.

RHD konijn symptomen

De symptomen van RHD kunnen heel verschillend zijn, omdat er twee varianten van het virus bestaan: RHD1 (VHD1)en RHD2 (VHD2). Het verschil zit vooral in de incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen) en de leeftijd waarop konijnen ziek kunnen worden.

RHD2 komt bijvoorbeeld ook voor bij jonge konijntjes van drie tot vier weken oud.

De meeste met VHD-besmette konijnen sterven snel, vaak binnen 24 tot 48 uur. Vaak valt helemaal niet op dat uw konijn ziek is. Soms merkt u dat uw konijn een paar uurtjes sloom en lusteloos is. Leeft een konijn met VHD langer dan 48 uur? Dan kunt u de ziekte herkennen aan:

  • gewichtsverlies;
  • benauwdheid;
  • koorts;
  • stuiptrekkingen;
  • bloedingen.

VHD bij konijnen vaststellen

Pathologisch onderzoek (sectie) is de enige manier om VHD officieel vast te stellen. Wanneer een konijn plotseling overlijdt, wordt er rekening mee gehouden dat er sprake kan zijn van VHD.

Wanneer een eigenaar meerdere dieren heeft, adviseren wij het overleden dier verder te laten onderzoeken door een patholoog om zeker te zijn of het wel of niet om de ziekte gaat.

Bij vermoeden van VHD is een strenge hygiëne van levensbelang!

VHD behandelen bij konijnen

Er bestaat op dit moment nog geen behandeling voor konijnen die ziek zijn als gevolg van een VHD infectie door het calicivirus.

Konijnen die besmet zijn kunnen alleen behandeld worden voor de symptomen die ze door de ziekte hebben. Vaak verloopt de ziekte alleen zo snel, dat het hiervoor al te laat is. Het belangrijkste is dus de besmetting voorkomen. 

Prognose VHD konijn

De prognose bij VHD is niet goed. Meer dan 80 procent van de VHD1-besmette konijnen sterft al binnen twee á drie dagen.

De prognose bij VHD2-besmetting is iets gunstiger. Zo’n 30 tot 95 procent van de besmette konijnen overleeft de infectie.

VHD bij konijnen voorkomen

Om te voorkomen dat een konijn besmet raakt met VHD adviseren wij u om uw konijn jaarlijks te laten vaccineren. Vaccineren wanneer uw konijn al besmet is, heeft helaas geen zin.

Vaccinatie is vaak verplicht voor konijnen die naar pensions of konijnenopvang gaan. In dit geval is om de zes maanden inenten aangeraden.

Wat kunt u zelf doen

Daarnaast kunt u het volgende proberen:

  • contact met (wilde) konijnen en stekende insecten te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een klamboe om insecten zoveel mogelijk te weren;
  • speciale sprays of druppels gebruiken;
  • droge ondergrond in de kooi helpt muggen te bestrijden;
  • zorg voor een zo goed mogelijke hygiëne! Houdt de hokken, voerbakken, drinkbakjes en flesjes schoon.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.