Wat eet een konijn?

Heeft u een konijn of wilt u een konijn kopen en bent u benieuwd wat ze eten? Uw konijn mag altijd zoveel hooi eten als hij/zij zelf wil. Zonder hooi kunnen er problemen ontstaan met de spijsvertering en het gebit en kan uw konijn ziek worden.

Er is speciaal konijnenvoer op de markt verkrijgbaar. Tot zeven maanden mag uw konijn zoveel eten als hij / zij wil, het is immers in de groei. Vanaf 7 maanden mogen konijnen per dag maar 25 gram per kilogram lichaamsgewicht aan brokjes hebben. Dus als uw konijn op 7 maanden leeftijd 3 kg weegt dan mag het 75 gram droogvoer hebben.

De ongemengde pellets zijn het beste. De gemengde korrels bevatten te veel 'lekkers', waardoor uw konijn er te veel van gaat eten. En ze eten dan minder hooi; dat kan leiden tot problemen met de spijsvertering en de tanden. Lekker is niet altijd gezond!

Daarnaast moet een konijn ook groenvoer krijgen. Hieronder leest u meer over welk groenvoer wel en niet goed is voor uw dier.

Een konijn dat steeds minder hooi eet, krijgt of te veel droogvoer, of te veel groenvoer. Hooi is het belangrijkste onderdeel van de voeding en moet altijd goed gegeten worden. 

Groente voor konijn: hoeveel en wat wel en niet?

Groenvoer hoort ook bij het menu en voor de optimale voedingsbehoeften zou een konijn minimaal drie soorten groenvoer per dag eten.

De aanbevolen hoeveelheid groenvoer is 50 - 100 gram per kilogram konijn per dag. In de natuur beginnen konijnen op de leeftijd van een paar weken al mee te knabbelen aan planten.

Doordat konijnen een zeer gevoelig maagdarmstelsel hebben moet het geven van verschillende soorten groente langzaam worden opgebouwd. Let hierbij op de ontlasting, die moet mooi droog blijven.

Groenvoer 

Goede groenten voor konijnen Slechte groenten voor konijnen
Andijvie Prei
Venkel Ui
Bleekselderij Bieslook
Koolrabi Bonen
Selderiekool Erwten
Broccoli Mais
Loof van wortelen Vaste kool, zoals rode kool
Loof van radijsjes Spruiten
Blaadjes van witlof Klaver
Waterkers Geef nooit rauwe aardappelen of aardappelloof, dit is erg giftig.
Gras (enkel geplukt gras) Nat gras, gemaaid gras of het eerste voorjaarsgras.
Andijvie Rabarber
Komkommer Knoflook
Spinazie  
paardenbloemblaadjes  
rozenbottels  

 

Gras is heel gezond voor een konijn

Gras is heel gezond groenvoer voor een konijn. Er moet goed op gekauwd worden wat het afslijten van de kiezen ten goede komt.

Gras bevat veel vocht, en bijna alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft. Maar ook aan gras moet een konijn gewend raken. Door eerst wat sprietjes te geven en de hoeveelheid dagelijks te verhogen, totdat het konijn helemaal aan gras gewend is en in een ren op het gras kan staan.

Het eerste jonge gras dat in het voorjaar opkomt is te eiwitrijk en kan voor darmproblemen zorgen. Beter is het nieuwe gras één of tweemaal te maaien voordat het konijn kan gaan grazen.

Het gras mag uiteraard niet bespoten zijn met pesticiden zoals antischimmel of mosverdelger, of bestrooid zijn met kalk. Met de grasmaaier gemaaid gras mag niet aan een konijn gegeven worden.

Jonge konijnen

De meeste jonge konijntjes uit een dierenwinkel hebben nooit eerder groenvoer te eten gehad.

Daarom kan het beste aan deze konijntjes de eerste week na aanschaf enkel hooi gegeven worden.

Hierdoor wordt de darmbeweging gestimuleerd, en door de eerste tijd hooi te geven wordt zachte ontlasting voorkomen.

Fruit voor uw konijn

Een konijn kan praktisch alle fruit eten, als de pitten verwijderd worden. U kunt zelf testen welk fruit uw konijn lekker vindt. Voorbeelden van (vers!) fruit zijn:

 • appel;
 • peer;
 • kiwi;
 • perzik;
 • kers;
 • zwarte bes;
 • bosbes;
 • aardbei;
 • framboos;
 • ananas;
 • mango;
 • meloen;
 • kruisbes;
 • banaan.

Fruit heeft wel een hoog suikergehalte waardoor gas of diarree kan ontstaan en mag daarom alleen met mate gegeven worden. Een schijfje appel of peer, een enkele framboos of aardbei is genoeg als lekkernij tussendoor.

Banaan bevat bovendien veel calcium, daarom hiervan slechts enkele keren per week een plakje geven. Fruit moet, net als groenten, opgebouwd worden om diarree te voorkomen.

Eet u konijn ineens niet of minder? Lees hier wat daar de oorzaak van kan zijn.

Geen knaagstenen

Knaagstenen zijn ongeschikt. Het hoge mineralen- en zoutgehalte kunnen gezondheidsklachten opleveren.

Vers drinkwater

Daarnaast moet er elke dag vers drinkwater beschikbaar zijn.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd