Voorkom een spoedbezoek aan de dierenarts met je kat

Natuurlijk wil je ziekte en onnodige pijn bij je kat voorkomen. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Toch kun je meer doen om een spoedbezoek aan de dierenarts te voorkomen dan je misschien denkt. Een groot aantal veelvoorkomende ongelukjes bij huisdieren zijn namelijk goed te voorkomen. En met preventieve zorg en tijdig bezoek aan de dierenarts zorg je dat ziektes op tijd ontdekt en behandeld kunnen worden, en voorkom je duurdere acute zorg (spoedzorg).

In dit artikel lees je een aantal tips om je kat gezond te houden, en zo het bezoek aan de dierenarts zo beperkt mogelijk te houden. Want hoe graag we ook bij ziekte klaar staan voor jouw kat, het liefst zien we hem zonder pijn en ziekte oud worden! 

Pas op met voorwerpen of speeltjes die opgegeten kunnen worden

Uit onderzoek blijkt dat 13 procent van de huisdierbezitters wel eens meegemaakt heeft dat zijn dier iets vreemds at*. Kauwbotten, satéprikkers, speelgoed en sokken behoren tot de items die dierenartsen regelmatig in de maag of darm terugvinden waar ze operatief verwijderd moeten worden. Soms zelfs hele stukken stok, die flinke beschadigingen in het lichaam veroorzaken. Katten zijn iets kieskeuriger dan honden, maar ook in de kattenmaag vinden de dierenartsen regelmatig vreemde voorwerpen. 
 
Als je zeker weet dat je kat iets ingeslikt heeft, is bezoek aan de dierenarts eigenlijk altijd nodig. Laat je kat nooit zelf braken, dit kan nog meer schade geven.  
 
Natuurlijk wil je deze ongelukjes het liefst voorkomen. Zorg er daarom voor dat er geen kleine voorwerpen rondslingeren. Hieronder per dier een top 5 van voorwerpen die het vaakst gevonden worden in de buik of darmen van honden en katten.  
 
Hond: 

 • kauwbot
 • saté- of cocktailprikker
 • vishaken met lijn
 • speelgoed (van hond of kind)
 • sokken, ondergoed, textiel

Kat: 

 • draad met of zonder naald
 • cadeaulint
 • elastiekjes
 • haarballen
 • plastic zakje 

Zorg ervoor dat je kat niet bij giftige stoffen komt 

Helaas komt het regelmatig voor dat een kat iets eet dat giftige stoffen bevat. Bij een vermoeden van vergiftiging is het altijd belangrijk om snel contact met je dierenarts op te nemen. 
 
Voorkom een vergiftiging door je kat uit de buurt te houden van middelen of planten waarvan bekend is dat deze giftig zijn. Zet deze middelen hoog weg en laat ze niet slingeren. Katten zijn nieuwsgierig en kunnen hier toch aan likken. Niet alleen lelies, maar ook bijvoorbeeld druiven, uien, fruitpitten, cafeïne, zout en sigaretten zijn giftig voor katten. Daarnaast moet er bij katten goed opgelet worden dat paracetamol, anti-vriesmiddel en rat- muisvergif niet toegankelijk is. 

Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts, en laat je kat niet braken, dit kan alleen maar meer schade geven. Geef ook nooit zout, dit is giftig. 
 
Bekijk voor een uitgebreid overzicht van middelen en planten waar u uw dier zeker uit de buurt moet houden ook op:

EHBO bij huisdieren: wat kun je zelf doen? 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, je kat krijgt ruzie met een ander dier, stapt in glas of eet iets op dat giftig kan zijn. Bij sommige ongelukjes kun je zelf eerste hulp verlenen. Denk aan het verwijderen van een teek of het verzorgen van een kleine wond. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je in de avond of weekend naar de dierenarts moet, wanneer een consult vaak duurder is.

Neem bij twijfel wel altijd even contact op met je dierenarts, zodat hij kan beoordelen of het toch nodig is om langs te komen. Bij een wond adviseren we altijd om deze te laten controleren door een dierenarts. Maar schoonspoelen met water en ontsmetten (niet met alcohol) bij een oppervlakkige wond is vaak de eerste stap.  

Bekijk ook: EHBO bij katten

Steriliseren van je poes: minder kans op vervelende ziektes 
 

Melkkliertumoren 

Bij niet gesteriliseerde poezen kunnen melkkliertumoren voorkomen. Poezen die niet gesteriliseerd zijn hebben zeven keer meer kans op deze aandoening dan gesteriliseerde poezen.   

Weet je al dat je je poes wilt laten steriliseren? Om het risico van melkkliertumoren sterk te verminderen is het van belang dat de operatie op een jonge leeftijd plaatsvindt. Bij operatie een operatie op jonge leeftijd kan je het risico op melkkliertumoren met 90% verkleinen. Een tijdige sterilisatie is dus van belang om de kans op melkkliertumoren te verkleinen. 
 
Melkkliertumoren spelen meestal een rol bij poezen van middelbare leeftijd. Als de poes melkkliertumoren ontwikkeld heeft, en deze moeten worden verwijderd, dan is dit een behoorlijke ingreep.  

Baarmoederontsteking 

Een baarmoederontsteking is een zeer ernstige aandoening en niet zelden dreigt er levensgevaar. Bij poezen kan deze levensbedreigende ontsteking voorkomen. Vaak is er dan een levensreddende spoedoperatie nodig.

Ondanks dat de poes bij een sterilisatie gewoon haar complete baarmoeder behoudt, is er door het wegnemen van de hormonale invloed van de eierstokken na de operatie geen kans meer op de ontwikkeling van een baarmoederontsteking.

Dus wil je geen nestje met je kat en wil je bovendien voorkomen dat ze problemen krijgt met haar baarmoeder of tumortjes van de mekklieren ontwikkelt, laat dan je poes op tijd steriliseren. 

Jaarlijkse gezondheidscheck: ontdek ziektes op tijd 

Katten zijn helaas meesters in het verbergen van pijn en ongemak. Als baasje is het daardoor vaak moeilijk te zien of je kat ergens last van heeft. Met de jaarlijkse controle ontdekken we op tijd ontwikkelende aandoeningen of ziekte bij je kat, en is er meestal meer aan behandeling mogelijk. Door er vroeg bij te zijn, zijn de behandelkosten vaak ook een stuk lager. Een spoedbezoek aan de dierenarts is bijvoorbeeld al duurder dan een gewoon consult.  

Voorkom ziektes: vaccineer je kat op tijd 

Met op tijd vaccineren bescherm je je kat tegen ernstige ziektes. Ziektes waar je kat zelfs aan kan overlijden. Sommige van deze ziektes kunnen ook overgedragen worden op mensen, zoals de ziekte van Weil.

Dankzij vaccinaties komen levensbedreigende ziektes zoals Rabiës en kattenziekte in Nederland gelukkig weinig voor. Als te veel baasjes de basisvaccinatie bij hun huisdier uitstellen, kunnen deze en andere ziektes weer meer voorkomen. Op tijd vaccineren voorkomt de verspreiding van ziekten.

Binnenkat inenten?

Er wordt vaak gedacht dat katten die niet buiten komen niet ingeënt hoeven te worden. Dit klopt niet! Binnenkatten bouwen weinig weerstand op. Je kat kan dus alsnog besmet raken doordat jij of je visite het virus via schoenen of kleding meebrengt van buiten naar binnen en zo alsnog je binnenkat besmet.

Jouw dierenarts kan je het beste adviseren over welke vaccinaties je kat nodig heeft om het beste beschermd te zijn.  
Lees ook:  

Overgewicht: ook voor dieren ongezond

Overgewicht is ook bij dieren een groot probleem: uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de honden en katten overgewicht heeft.

Als een kat te lang zwaar is, kan dit leiden tot chronische ziekten zoals suikerziekte en gewrichtsproblemen. De gewrichten van te zware katten slijten sneller, ze zijn sneller buiten adem en hun weerstand is lager. Hierdoor herstellen ze bijvoorbeeld minder snel van wonden of een ziekte. Daarnaast kunnen ze last krijgen van vetgezwellen en huidproblemen.

Het is belangrijk om katten met overgewicht  te helpen afvallen. Een te dikke kat vindt het lastig om te bewegen en gaat dit dan ook minder doen. Met als gevolg dat hij nog zwaarder wordt.

Neem contact op met uw AniCura dierenkliniek voor advies. Veel van onze klinieken bieden ook hulp aan bij het afvallen met een speciaal dieetprogramma voor katten. 
Lees ook deze uitgebreide artikelen:

Veel gebitsproblemen zijn goed te voorkomen

Meer dan 70% van de katten op de leeftijd van twee jaar heeft al last van ontstoken tandvlees. In de meeste gevallen zonder dat de eigenaar dit niet weet.

Als dit niet op tijd ontdekt wordt bij een controle, kan deze ontsteking dieper het steunweefsel van de tanden in gaan, en zo leiden tot parodontitis; een erg pijnlijke infectie die katten helaas toch goed weten te verbergen. Naast verlies van tanden, kan deze vergaande tandvleesontsteking ook leiden tot infecties op andere plekken in het lichaam. Zoals de nieren, gewrichten, lever, hartkleppen of longen van je kat.

Tandenpoetsen bij honden en katten

Gelukkig zijn de meeste gebitsproblemen goed te voorkomen met goede gebitsverzorging. De meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren worden veroorzaakt door de bacteriën in tandplak, dat dagelijks ontstaat door voedselresten. Deze tandplak is goed te verwijderen met regelmatig tandenpoetsen. Dit is makkelijker dan je zou denken. Lees er alles over in: Tandenpoetsen bij je kat.S oms is er al sprake van een beginnende ontsteking, dan kan een gebitsreiniging bij de dierentandarts nodig zijn.

Ook regelmatige controle van het gebit is belangrijk, net als bij mensen. Een controle van het gebit is altijd onderdeel van de gezondheidscontrole. Voor sommige dieren is het advies om vaker langs te komen voor een gebitscontrole.  

Ontvlooi en ontworm je kat regelmatig 

Het ontwormen en ontvlooien van een kat wordt vaak vergeten. Toch is dit heel belangrijk om ziekte en ongemak te voorkomen, óók bij binnenkatten. Wist je bijvoorbeeld dat: 

 • je kat door een worminfectie ernstig ziek kan worden, of zelfs kan overlijden
 • je kat ziek kan worden van besmette teken, net zoals bij mensen
 • spoelworminfecties ook bij mensen voorkomen, dus ontwormen van je huisdier ook voor jouw gezondheid belangrijk is

De dierenarts geeft je graag advies hoe vaak het nodig is om jouw dier te ontwormen. Lees ook: 

Sla geen vaccinatie of controle meer over met een gezondheidsplan 

Veel dierenartsen bieden tegenwoordig een huisdieren zorgplan waarmee je de kosten van alle preventieve zorg, waaronder onder andere een jaarlijkse gezondheidscontrole, de basisvaccinaties en middelen tegen parasieten, gespreid betaalt. Ook krijg je handige herinneringen als het weer tijd is om langs te komen of een middel tegen parasieten te geven.  
 

*Bron: Onderzoek naar ongelukjes en EHBO bij huisdieren (2019). Het onderzoek is ingevuld door 1838 mensen. Hieruit blijkt dat: 
In meeste gevallen (20 procent) werd het dier gebeten of aangevallen door een ander dier. Bij 18 procent van de huisdiereigenaren heeft het dier wel eens verwondingen aan de poten opgelopen door bijvoorbeeld glas, 13 procent heeft meegemaakt dat zijn dier iets vreemds at en 7 procent dat zijn dier zelfs iets giftigs at. 

Neem contact op met een dierenarts

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd