Wanneer is een poes vruchtbaar?

Vanaf welke leeftijd is uw poes vruchtbaar? En wat komt er bij de voortplanting en een nestje allemaal kijken? Lees hier het advies van onze deskundige dierenartsen.

De leeftijd waarop een poes vruchtbaar is

U heeft besloten dat u een nestje wilt met uw poes. Of u wilt juist ingrijpen om dit te voorkomen, maar weet niet wanneer het het beste moment is.

Een poes is al geslachtsrijp vanaf vijf tot zes maanden. Dit betekent dat poezen op deze leeftijd voor het eerst krols kunnen worden. Het kan zijn dat uw poes later vruchtbaar wordt. Vanaf negen maanden zijn de meeste poezen vruchtbaar.

Een poes is dus al vanaf jonge leeftijd vruchtbaar en een kater heeft weinig tijd nodig om haar te bevruchten. De krolsheid van katten is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Ze zijn dus meestal krols in het voorjaar en de zomer. Krolsheid duurt zes tot negen dagen.

Als de poes niet bevrucht wordt, is zij na drie weken weer krols.

Wanneer de poes bevrucht is, wordt zij drachtig en zal zij na zo’n negen weken bevallen van een nestje.

Ook moederpoezen worden gewoon weer krols, vaak al snel na de bevalling. Tien dagen tot twee weken na de bevalling kan zij alweer bevrucht worden.

Zo herkent u een vruchtbare poes

De krolsheid van uw poes is duidelijk herkenbaar. U herkent de krolsheid aan één of meerdere van deze symptomen:

  • over de grond rollen
  • zeer aanhalig zijn
  • zeer luidruchtig zijn
  • languit liggen met het achterwerk omhoog
  • eisen naar buiten te mogen (om achter katers aan te gaan)

Wilt u een nestje?

Wanneer u een nestje wilt met uw poes, is er weinig meer nodig dan de natuur het werk te laten doen. Het is voor poezen wel goed om eerst zelf volgroeid te zijn, dus minimaal één jaar oud.

Geeft dit geen resultaat, dan kunt u uw poes laten nakijken door de dierenarts.

Wilt u geen nestje? Wees er dan snel bij!

Wilt u een nestje voorkomen?

Heeft u geen ‘kittenwens’? U kunt uw poes dan laten steriliseren. Ook bestaat er een kattenpil. Omdat de poes al zo jong en op veel momenten vruchtbaar is, moet u hier niet te lang mee wachten.

De kattenpil

Twijfelt u of u misschien later wel kittens wilt? Er bestaat ook een katten- of poezenpil.

Deze kattenpil bestaat uit hormonen waardoor uw poes niet krols en drachtig wordt. Houd wel rekening met de bijwerkingen van de pil. Zo heeft uw poes onder meer verhoogde kans op kwaadaardige melkkliertumoren.

Veel dierenartsen raden het gebruik van de kattenpil dan ook sterk af, en schrijven deze alleen uit bij zeer hoge uitzonderingen.

Lees ook: de kattenpil

Poes steriliseren

Om een nestje en het risico op melkkliertumoren te voorkomen, raden onze dierenartsen altijd een sterilisatie aan. De poes kan al op jonge leeftijd (tussen de zes en acht maanden) gesteriliseerd worden.

Bij een operatie worden beide eierstokken verwijderd waardoor zowel krolsheid als vruchtbaarheid verleden tijd zijn.

De operatie is een relatieve kleine ingreep en de poes kan bijna altijd op dezelfde dag weer naar huis.

Wilt u één nestje en daarna een sterilisatie? Dan raden wij aan vier tot zes weken na de bevalling de sterilisatie te doen. Laat uw poes tot die tijd wel binnen, want ze is zomaar weer drachtig.

Het is een hardnekkig fabel dat het beter voor een poes is om éénmaal een nestje te krijgen voordat zij gesteriliseerd wordt.

Lees ook: sterilisatie kat

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd