Voedselovergevoeligheid bij de kat

Bij een voedselovergevoeligheid of voedselintolerantie krijgen katten last van huidklachten. De huidklachten kunnen op elke leeftijd ontstaan, ook op jonge leeftijd.

Voedselovergevoeligheid uit zich bij katten in de vorm van huidproblemen. De aandoening is niet altijd te associëren met veranderingen in het voer. Voedselovergevoeligheid is te vast te stellen via een eliminatiedieet. Zo'n eliminatiedieet kan bij katten lastig zijn, zeker als de katten buiten komen en hier andere 'eiwitbronnen' eten. 

Symptomen van een voedselovergevoeligheid bij katten 

Katten met voedselovergevoeligheid of voedselintolerantie hebben meestal jeuk. Bij de kat bestaan de klachten vooral uit ontsteking van de huid aan de kop en de hals. Voedselovergevoeligheid bij katten valt binnen de diergeneeskunde dan ook binnen de dermatologie bij katten.

De ontstekingen aan de huid van uw kat kunnen heftig verlopen. De vacht van de kat is op de ontstoken plekken weg, de huid kaal, rood, korstig en soms open. De katten kunnen ook ernstige oorontsteking ontwikken.

De huid van de kat kan met verschillende reactiepatronen reageren. Symptomen van voedselovergevoeligheid zijn: eosinofiel granuloom, lineaire plaque, indolent ulcus, miliaire dermatitis, klablaesies en kaalheid bij uw kat.

Deze reacties kunt u terugvinden onder het Eosinofiel Granuloom Complex. Het is echter niet zo dat een dergelijk reactiepatroon automatisch betekent dat de kat voedselovergevoeligheid heeft.

De reactiepatronen worden ook bij andere allergieën en huidaandoeningen gezien. Ook maag- darm verschijnselen kunnen worden gezien.

Wat is voedselovergevoeligheid bij uw kat?

Voedselovergevoeligheid bij katten is wat het zegt: overgevoeligheid voor voedsel. Het gaat in deze om een bepaald eiwit, bijvoorbeeld het rund- eiwit.

Uitsluiten van voedselovergevoeligheid is dus alleen te bevestigen door een eiwit(bron) te geven waar uw kat nog niet eerder mee in aanraking is geweest.

Oorzaak voedselovergevoeligheid bij katten

Uit recent onderzoek is gebleken dat eiwitten die overgevoeligheid veroorzaken zijn:

  • rund (32%)
  • zuivel (18%)
  • kip (15%)
  • tarwe (13%)
  • kippenei (7%)
  • soja (5.5%)
  • lam (5%)
  • varken (4%)
  • vis (4%)
  • maïs (3%)
  • kalkoen (2%)
  • rijst (1.5%)
  • eend (0.6%)

Diagnose van een voedselovergevoeligheid bij katten 

De symptomen zijn sterk vergelijkbaar met die van veel andere aandoeningen en kunnen sterk verschillen. De symptomen van voedselovergevoeligheid uiten zich meestal als huidprobleem.

Eliminatie-voedingsproef

Omdat de symptomen zo sterk uiteen kunnen lopen en overeenkomen met mogelijke andere onderliggende problemen, is de diagnose voor voedselovergevoeligheid alleen te stellen met behulp van een eliminatiedieet of eliminatie-voedingsproef. De eliminatie houdt in dat u gedurende 6 weken uw kat een bepaald dieet voert. Essentieel is dat de kat gedurende deze periode naast het dieet absoluut niks anders kan eten!

Lees ook: eliminatiedieet bij katten

Wij hanteren 2 methoden

Bij beide methoden gaat het om een tijdelijk dieet. Het kan zijn dat dit een blijvend dieet zal moeten worden, maar dat staat niet direct na de proef vast.

  1. Zelfgemaakt dieet
    Dit is bewerkelijk, omdat u eiwitbronnen moet gebruiken waar uw kat nog nooit mee in aanraking is geweest. Deze eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld konijn- en struisvogel vlees.
  2. Een speciaal eliminatiedieet
    Dat wil zeggen dat de eiwitten minuscuul klein zijn gemaakt waardoor de kat er niet meer allergisch op reageert. De eiwitten behouden wel hun hoge voedingswaarde.

Strikt op het dieet 

Van zeer groot belang is dat de kat in deze periode totaal niks anders eet dan het eliminatiedieet! Eet de kat toch wat anders tussendoor; dan kan de proef mislukken.

Als de kat reageert op het eliminatiedieet, dan weten we dat voedselovergevoeligheid de oorzaak van de jeuk is en kunt u met de dierenarts bespreken welk voer voor uw kat geschikt is, om te voorkomen dat uw kat opnieuw symptomen gaat vertonen van voedselovergevoeligheid.

Voedingsallergie bij katten behandelen

De behandeling bestaat uit het vinden van een voeding waar uw of kat niet allergisch voor is. In overleg gaan we op zoek naar een mogelijke andere hypo-allergene voeding. Lees ook: allergietest kat

Soms komt het voor dat katten alleen symptoomvrij blijven als zij het oorspronkelijke eliminatiedieet houden. De behandeling zal er dan uit bestaan dit dieet levenslang te geven.

Heeft uw kat mogelijk last van voedselovergevoeligheid en wilt u hierin ondersteund worden? Uiteraard zullen wij u daar graag in adviseren vanuit onze AniCura dierenkliniek.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.