Vachtverzorging tips voor katten

Het schoonmaken en verzorgen van de vacht en pootjes is belangrijk voor katten. De meeste katten, met name langharige, hebben hierbij ook hulp van u nodig.

Zo verzorgt u de vacht van uw kat

Er is veel winst te behalen in de vachtverzorging van uw kat. Allereerst versterkt het de relatie en geeft het u de kans om veranderingen in het gedrag en de conditie van uw kat te herkennen.

Bij een langharige kat verkleint het ook de kans op klitten of matten in de vacht en neemt het aantal kattenharen in uw huis af. Onthoud wel dat een normale huiskat of een ras met kort haar een andere behoefte heeft. Toch vinden zij vaak ook die extra aandacht en aanraking fijn.

Lees hier meer over wanneer uw kat hulp bij vachtverzorging nodig heeft.

Tip 1: zorg voor een routine in de vachtverzorging

Bestudeer uw kats normale vachtverzorgingsgedrag en bouw daar een dagelijkse routine omheen. Een normaal moment voor een kat om zich te verzorgen, is vaak nadat het gegeten heeft. Begin met de routine als uw kat nog een kitten is en houd de sessies kort. Beloon goed gedrag altijd met een snoepje of extra aandacht.

Als u een binnenkat heeft (of een buitenkat met té grote nagels), vergeet dan niet om ook de nagels te knippen als deze te lang en scherp worden. Blijf altijd in controle en wees kalm en geduldig. Een dagelijks vertrouwde en voorspelbare vachtverzorgingsroutine vermindert de angst van uw kat.

Tip 2: zo kamt u de vacht van uw kat

Vind een plek die comfortabel is voor u en uw kat. Dat kan zijn op een tafel, of bijvoorbeeld zittend op de grond met uw kat tussen uw benen of op uw schoot. Gebruik een borstel of een stalen kam, afhankelijk van wat voor ras uw kat is.

Er zijn een aantal plekken van het lichaam die uw kat minder prettig vindt, bijvoorbeeld de achterpoten, de buik of onder de staart. Begin daarom met de plekken die uw kat wel prettig vindt, zoals rond de kop of nek. Ga dan naar de plekken die de kat minder fijn vindt en eindig met wat aaien.

Het knippen van de nagels vereist wat oefening, vooral als het gaat om het rustig houden van uw kat. Gebruik een kattennagelknipper. Begin rustig en voorzichtig en geef uw kat een speciale beloning. Let erop dat u niet te dicht bij de nagelriem knipt, aangezien dat pijnlijk is voor uw kat. Onthoud wel dat als u een buitenkat heeft, het knippen van de nagels niet nodig is, tenzij ze te lang zijn.

Lees hier meer over het knippen van de nagels van uw kat.

Tip 3: klitten of matten verwijderen bij langharige katten

Als u een langharige kat heeft, is er een verhoogd risico op klitten of matten in de vacht als u uw kat niet regelmatig kamt. Als er toch klitten of matten ontstaan, haal deze dan uit elkaar met een kam, plukje voor plukje, voorzichtig vanaf de punten. Gebruik één hand om te kammen en de andere hand om de klit of mat vast te houden, zodat het haar niet teveel afbreekt.

Onthoud dat klitten en matten pijnlijk kunnen zijn voor uw kat, dus wees voorzichtig bij het verwijderen. Als uw kat erg ongemakkelijk is, raadpleeg dan uw dierenarts. De kat moet dan misschien licht verdoofd worden om de klitten te kunnen verwijderen. Als u een oude, te dikke of zieke kat heeft, heeft u wellicht ook assistentie nodig.

Tip 4: uw kat trimmen of scheren indien nodig

Als de matten te groot of te dik zijn, is wellicht de enige optie om het haar af te knippen of te scheren. Wees altijd voorzichtig bij het gebruik van een schaar of een trimapparaat en twijfel niet om uw dierenarts te raadplegen voor hulp.

Tip 5: let op afwijkende signalen

Als u een verandering in de persoonlijke hygiëne van uw kat ontdekt, zoals slechte of juist extreem overdreven vachtverzorging, kunnen dat tekenen zijn van een onderliggend probleem.

Te veel likken kan resulteren in alopecia (kale plekken in de huid) of in dermatitis (een geïrriteerde huid). Deze symptomen kunnen de eerste tekenen zijn van een ziekte. Raadpleeg uw dierenarts als u afwijkend gedrag in de hygiëne van uw kat ontdekt.

Neem contact op met een dierenarts

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd