Een elleboogoperatie bij uw hond

Heeft uw hond een botbreuk in de elleboog, of een ontwrichte elleboog? Dan is er een elleboogoperatie nodig. Ook als er een vorm van elleboogdysplasie bij uw hond is geconstateerd, is een operatie in de meeste gevallen de beste oplossing om uw hond beter door het leven te laten gaan.

Elleboogoperatie bij uw hond

Heeft uw hond een botbreuk in de elleboog, of een ontwrichte elleboog? Dan is er een elleboogoperatie nodig. Ook als er een vorm van elleboogdysplasie bij uw hond is geconstateerd, is een operatie in de meeste gevallen de beste oplossing om uw hond beter door het leven te laten gaan.

Wanneer is een elleboogoperatie nodig bij uw hond?

Het ellebooggewricht wordt gevormd door een combinatie van het opperarmbeen, het spaakbeen en de ellepijp. Het is een gewricht dat ingewikkeld in elkaar zit, en tegelijkertijd erg kwetsbaar is. Kleine afwijkingen of beschadigingen kunnen veel pijn en slijtage veroorzaken bij uw hond.

Vier veel voorkomende elleboogaandoeningen waarbij een elleboogoperatie vaak nodig is vallen samen onder de naam elleboogdysplasie. Het gaat om LPC, LPA, OCD, incongruentie.

Experts in elleboogchirurgie

Heeft de dierenarts één van deze aandoeningen geconstateerd bij uw hond, dan is een operatie helaas bijna altijd noodzakelijk. Bij AniCura werken orthopedische chirurgen met veel expertise in elleboogchirurgie bij honden. Neem contact op met AniCura.

Lees hier meer over elleboogdysplasie en ED-onderzoek: elleboogdysplasie bij uw hond

Hoe gaat een elleboogoperatie bij uw hond in zijn werk?

Voordat de operatie plaatsvindt, bespreekt de dierenarts de volgende punten met u: het behandelplan, de prognose, de te verwachten revalidatietijd voor uw hond en de kosten. Op die manier kunt u goed geïnformeerd een beslissing nemen over de behandeling van de klachten van uw hond.

Veel operaties aan het ellebooggewricht kunnen via een artroscopie (kijkoperatie) worden uitgevoerd, bijvoorbeeld in het geval van LPC en OCD. De chirurg brengt dan een cameraatje en de benodigde instrumenten via meerdere kleine sneetjes het gewricht in. Met de kijkoperatie kunnen afwijkingen goed in beeld gebracht worden en direct verholpen worden.

Bij een mini- arthrotomie wordt via een kleine insnijding tussen de buigspieren aan de binnenzijde van de elleboog een toegang gemaakt tot het gewricht.

De chirurg zal de operatietechniek welke het meest geschikt is voor de behandeling van het probleem in de elleboog toepassen.

Voor iedere chirurgische behandeling wordt uw hond onder narcose gebracht. Dat betekent dat uw hond nuchter moet zijn en op de ochtend van de operatie niets meer mag eten, maar wel kleine beetjes schoon kraanwater mag drinken.

Als een precieze diagnose bekend is zal de chirurg u goed informeren over de diagnose, behandeling, vooruitzichten en revalidatie.

Links: LPCM & OCD, rechts LPA - afbeelding vergroten

Operatie bij LPCM - Los Processus Coronoideus Medialis

Heeft uw hond een LPCM (los processus coronoideus medialis), dan is een klein deel van de ellepijp aan de binnenkant van het gewricht losgeraakt.Tijdens de operatie zal dit stukje ellepijp worden verwijderd en het onderliggende/naastgelegen bot/kraakbeen wordt behandeld. Daarnaast kan middels het aanpassen van de stand van de ellepijp de druk op het slechte deel in het gewricht worden verminderd.

LPCM bij hond: het losse deel van de ellepijp aan de binnenzijde van het gewricht, het Los Processus Coronoideus Medialis - afbeelding vergroten

LPCM zichtbaar bij rode pijl op CT-scan van de elleboog - afbeelding vergroten

Operatie bij OCD - Osteochondrose Dissecans

Als er door de erfelijke ziekte OCD (osteochondrose dissecans) een kraakbeen-botflap aan de binnenzijde van het ellebooggewricht in de bovenarm is losgeraakt, is verwijdering van deze flap noodzakelijk.

Helaas zal daarna een onregelmatig deel in het gewrichtsoppervlakte achterblijven wat zich niet volledig kan herstellen. Hierdoor zal het kraakbeen van de ellepijp wat hiermee contact maakt ook slijten. Een doeltreffende behandeling is het aanpassen van het contactoppervlak van de ellepijp om de ontwikkeling van gewrichtsslijtage zo veel mogelijk te beperken.

OCD bij hond: in de elleboog geeft de rode markering de plaats aan waar een losse kraakbeenflap is ontstaan in het gewrichtskraakbeen van de binnenzijde van de bovenarm - afbeelding vergroten

Operatie bij LPA - Los Processus Anconeus

Wanneer er bij uw hond sprake is van een LPA (los processus anconeus) is er aan de boven-achterzijde van de ellepijp een fors stuk bot afgebroken. Het losse stukje bot zorgt voor pijn in het ellebooggewricht en uiteindelijk leidt dit tot artrose.

De onderliggende oorzaak is vaak een lengteverschil van spaakbeen ellepijp.

Bij honden waar geen sprake is van een lengteverschil is het in bepaalde gevallen mogelijk om het LPA vast te schroeven. De chirurg zal beoordelen wat in het geval van uw hond de beste behandeling is.

Naast chirurgie is een behandeling van de artrose belangrijk. Lees hier meer over de behandelmogelijkheden bij artrose: artrose bij de hond

LPA bij hond: het losse deel van de ellepijp aan de achterkant van het ellebooggewricht, het Los Processus Anconeus - afbeelding vergroten

LPA operatie voor en na röntgenfoto - afbeelding vergroten

Operatie bij Incongruente elleboog

Bij een incongruente elleboog is het gewricht niet passend door een ongelijke groei van de ellepijp en het spaakbeen. Een CT scan is noodzakelijk om een goede beoordeling van incongruentie mogelijk te maken. Als incongruentie wordt vastgesteld kan deze door de chirurg operatief worden hersteld. De ellepijp wordt bij deze ingreep doorgezaagd, vervolgens ingekort of juist verlengd en vastgezet in de ideale stand met behulp van een botplaat en botschroeven.

Elleboog incongruentie: het spaakbeen is te kort en sluit niet goed aan - afbeelding vergroten

Elleboog incongruentie: de ellepijp is te kort en sluit niet goed aan - afbeelding vergroten

Behandeling bij Flexor enthesiopathologie

Bij de Flexor enthesiopathologie is er sprake van een ontsteking aan de buigpezen aan de binnenkant van de elleboog.
Er is geen standaard behandeling behandeling van de Flexor enthesiopathologie. Afhankelijk van de situatie bij uw hond kan de meest geschikte behandeling door de chirurg aan u worden uitgelegd. De behandeling is lang niet altijd chirurgisch.

De revalidatie van uw hond na een elleboogoperatie

De elleboogoperatie kan geslaagd zijn, maar het uiteindelijke resultaat valt of staat bij een goede revalidatie. Uw hond heeft daarom in de eerste plaats rust nodig.

De eerste 6 tot 8 weken mag uw hond alleen aan een korte lijn worden uitgelaten. De eerste twee weken laat u uw hond alleen heel kort uit voor het doen van de behoeften. Na de operatie krijgt u goede uitleg over de revalidatie.

Houd daarbij goed in de gaten dat uw hond in deze periode niet springt of uitglijdt. Ook belangrijk: om infectie te voorkomen, mag uw hond niet aan de wond likken of bijten. Daarom kan het nodig zijn dat uw hond een kap draagt na de operatie.
Lees ook: Revalidatie hond of kat

Rust is niet het enige wat uw hond nodig heeft om snel weer op de been te zijn. Om de geopereerde poot weer goed te laten bewegen en om compensatie klachten in de rest van het lijf tegen te gaan, is een combinatie van pijnstilling, goede voeding, voedingssupplementen, en fysiotherapie nodig.

Met oefeningen die goed bij uw hond passen kan de pijn worden verlicht en kan uw hond sneller herstellen.

Het kan zijn dat wij uw hond na zes weken terug willen zijn voor een eindcontrole. De dierenarts onderzoekt dan de elleboog en bepaalt of uw hond voldoende hersteld is.  

Voordelen en nadelen van een elleboogoperatie bij uw hond

Het idee dat uw hond moet worden geopereerd, kan heftig zijn. Maar als uw hond door elleboogdysplasie veel pijn heeft en niet meer goed op zijn poten staat, is een operatie vaak het enige wat uw dier kan helpen.

Door uw hond op tijd te laten behandelen, zorgt u ervoor dat de hoeveelheid slijtage (artrose) van het ellebooggewricht minder is dan dat u de behandeling uitstelt.

Om uw hond te kunnen opereren gaat hij onder narcose, wat altijd een klein risico met zich meebrengt. Vraag uw dierenarts naar de voor- en nadelen zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Kosten van een elleboogoperatie bij uw hond

Een operatie van een huisdier is maatwerk, waardoor de prijs ervan bij elke hond anders is. Een chirurgische ingreep of een kijkoperatie, de narcose, de duur en complexiteit van de operatie: het zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de kosten van een elleboogoperatie bij uw hond.

AniCura kan u verder informeren over de specifieke kosten die u kunt verwachten als uw hond wordt geopereerd aan zijn elleboog. Neem contact op als u vragen heeft. Wij helpen u graag verder.

Advies van een expert?

Heeft u een vraag over de behandeling van elleboogdysplasie bij honden, of wilt u advies? Bij AniCura werken dierenartsen met veel expertise in de behandeling bij ED.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.