Uw hond trimmen

Heeft uw hond veel of weinig haar? Het trimmen van de vacht van uw hond verbetert de kwaliteit van zijn of haar vacht. Het kan ook ziektes voorkomen.

Lees ook: Trimmen kat

Trimmen van uw hond

Elke hond kan in principe naar een trimsalon. Niet alleen om de vacht te verzorgen, maar ook om het haar kort te maken of in model te brengen.

Een trim kan bij kortharige honden zorgen voor veel minder verharing. Heeft uw hond een ruwharige vacht? Dan kan het plukken van de vacht ervoor zorgen dat de vacht niet dichtgroeit.

Naar de trimsalon

Gaat u met uw hond naar de trimsalon? Dan wordt uw hond volledig verzorgd. Naast het wassen, föhnen en knippen van de vacht, worden ook:

  • nagels geknipt
  • oren leeg geplukt en schoongemaakt
  • teken, grasaren of andere natuurlijke gevaren verwijderd
  • indien nodig de anaalklieren geleegd.

Technieken trimmen

Welke techniek wordt gebruikt, hangt af van de vacht van uw hond. Ook kijkt de hondentrimmer naar het karakter voor de vorm en duur van de behandeling.

Vindt uw hond het spannend? Is hij of zij te energiek om lang stil te staan? Mocht het nodig zijn, kan de behandeling in delen worden aangeboden of kan uw dier medicatie krijgen om rustig te blijven.

Verschillende soorten haren

Langharige honden hoeven niet altijd geknipt te worden. Ook ‘alleen’ wassen en kammen is een optie, wanneer de schaar niet nodig is.

Honden met ‘halflang’ haar zoals spaniels, setters, retrievers worden geëffileerd. Effileren is het in model brengen van de vacht met een speciaal getande schaar.

De ruwharige hond wordt geplukt. Plukken is letterlijk zoals het klinkt: de bovenste haarlaag wordt met de hand verwijderd zodat er een nieuwe laag haar groeit. Uw hond heeft hier hulp voor nodig: de haarlaag laat niet vanzelf los.

Wanneer u de vachtverzorging van uw ruwharige hond negeert, kan uw hond huidirritaties en huidontstekingen krijgen.

Voor kortharige honden gebruikt de trimmer speciaal gereedschap. Ook wast de trimmer uw kortharige hond grondig om de losse haren te verwijderen.

Honden zoals Newfoundlanders, Berner Sennenhonden en keesachtige rassen moeten tweemaal per jaar ontwold worden. Hierbij wordt op een grondige manier dood onderwol verwijderd. Dit is nodig voor de gezondheid van de vacht.

Zelf hond trimmen?

Uw hond trimmen valt onder vachtverzorging. Voor een gezonde vacht kunt u veel zelf doen. Denk aan borstelen, wassen en föhnen. Het ligt aan de soort vacht of u hierbij de hulp van een trimsalon nodig heeft.

Plukken moet echt door een expert gedaan worden. De hondenvacht kammen en wassen (met de juiste producten) kan thuis. Op deze manier kan uw hond ook wennen aan deze behandeling en kunt u zelf de vacht en huid van uw hond in de gaten houden.

Vraag om advies van uw dierenarts als u twijfelt of nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden voor uw hond.

Hoe vaak hond trimmen?

Hoe vaak u uw hond laat trimmen, hangt af van de soort vacht en de status van de vacht van uw hond. Als de vacht gezond en verzorgd is, kan er meer tijd tussen behandelingen liggen dan wanneer de vacht snel groeit en klitten aantrekt.

Wij houden de volgende richtlijnen aan:

  • Twee tot vier keer per jaar voor ruwharige vachten
  • Vier tot zes keer per jaar voor spanielachtige vachten
  • Vier tot acht keer per jaar voor poedel- en langharige vachten

Kosten trimmen hond

De kosten voor een trimbehandeling van uw hond hangen onder andere af van de maat van uw hond, de vachtsoort en de status hiervan.

Als uw hond gevoelig is voor bepaalde producten, kan dit de prijs van de behandeling ook beïnvloeden.

Vragen of een afspraak?

Bent u nieuwsgierig naar de trimmogelijkheden voor uw hond of wilt u een afspraak maken bij de trimsalon? Maak een afspraak een AniCura dierenkliniek bij u in de buurt.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd