Dermatologie bij het Medisch Centrum voor Dieren

Heeft uw dier een huidziekte of mogelijk een allergie? Dan kan het zijn dat uw dierenarts uw dier verwijst naar een ziekenhuis voor dieren, een verwijskliniek. Bij het Medisch Centrum voor Dieren vindt u jarenlange expertise in huidziektes, problemen met de vacht, nagels en de oren.

Expertise in dermatologie bij huisdieren

Heeft uw hond terugkerende oorproblemen, zweren, jeuk, abcessen of zweren op of rond de poten? Of een ander huidprobleem dat maar niet overgaat? Onze dermatologen staan voor uw dier klaar. Met aanvullende opleidingen en jarenlange praktische ervaring hebben wij een brede expertise opgebouwd in huidaandoeningen bij honden en katten. 

Moderne apparatuur en technieken

Grondig onderzoek is bij een huidprobleem belangrijk. Met het vinden van de werkelijke oorzaak is behandeling mogelijk en kan een chronisch huidprobleem voorkomen worden. Met uitgebreide onderzoeksmethoden kunnen we verder gaan dan een gewone dierenarts. Monsters onderzoeken we waar mogelijk zelf, zodat we snel uitslag hebben. 

Symptomen huidproblemen hond

Huidaandoeningen komen bij honden van alle rassen, op alle leeftijden en in heel veel vormen voor. Bij sommige rassen komen huidproblemen vaker voor.

Symptomen van huidproblemen bij de hond zijn bijvoorbeeld:

Zelfs een onaangename geur kan een gevolg zijn van huidproblemen bij de hond. Sommige aandoeningen kunnen besmettelijk zijn, ook voor mensen.

De ontstekingsreactie in de huid

Voorkom chronische huidproblemen en bezoek op tijd een dermatoloog

Veel huidaandoeningen bij honden kunnen tijdens hun hele leven en op de meest onverwachte momenten de kop opsteken.

De manier waarop een huidprobleem tot uiting komt, kan sterk verschillen. Net als de heftigheid van de allergische reactie. Om te voorkomen dat uw hond chronische huidproblemen krijgt die steeds moeilijker te behandelen zijn, is grondig onderzoek zeer belangrijk. Met name bij terugkerende oorproblemen, zweren, jeuk, abcessen of zweren op of rond de poten van uw hond.

Oorzaken huidproblemen bij honden en katten

Mogelijke oorzaken zijn:

 • vlooien, teken of andere parasieten
  Vlooien, teken of mijten kunnen de oorzaak zijn van de aanhoudende jeuk en irritatie bij uw hond of kat. Ook kan uw dier een vlooienallergie hebben. Deze allergie veroorzaakt ook heftige jeuk, vaak op de achterste helft van het lichaam. Met een speciale huidtest kan deze allergie eenvoudig aangetoond worden. Vlooien of mijten kunnen bestreden worden met een middel tegen deze parasieten. 
 • bacteriële infecties of schimmelinfecties
  De huid en/of de oren van uw dier kunnen geïnfecteerd zijn met bacteriën of schimmels. Als er kale ronde plekken met wat schilfering op de huid aanwezig is dan moet er aan een schimmelinfectie worden gedacht. Schimmels zoals Microsporum canis of Trichophyton zie je vaak bij jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand en immuunsuppressie. 
 • atopische dermatitis: allergie voor stof uit omgeving
  Dit is een veelvoorkomende huidziekte waarbij de hond overgevoelig of allergisch is voor bepaalde stoffen uit zijn of haar omgeving, zoals stuifmeel, schimmels of huisstofmijt.
  De belangrijkste symptomen zijn heftige jeuk met huidinfecties (roodheid en schilfering), en dan met name bij de snuit, oren, oksels, liezen en poten. Maar ook bijvoorbeeld een terugkerende oorontsteking kan komen door atopische dermatitis.
 • voedselallergie
  Uw hond of kat kan allergisch zijn voor één of meerdere bestanddelen van zijn of haar voeding. Deze allergie ontwikkelt zich in de loop van het leven en is vaak al op jonge leeftijd zichtbaar.
  De klachten lijken op die van een vlooienallergie. Met een speciaal dieet (eliminatiedieet) kan uw dierenarts met u onderzoeken voor welke stof in de voeding uw dier allergisch is. Heeft uw hond of kat een voedselallergie? Dan blijft uw dier hier levenslang last van houden en heeft hij of zij een aangepast dieet nodig.
 • gisten (Malassezia)
  Gisten kunnen een rol spelen bij huidproblemen. Een Malassezia infectie is altijd een secundaire infectie. Dat betekent dat er altijd een andere oorzaak aan ten grondslag ligt.
  Voedselovergevoeligheid of atopie kunnen bijvoorbeeld een oorzaak zijn. De onderliggende oorzaak moet worden behandeld en hiernaast moet de hond met een speciale shampoo tegen Malassezia gewassen worden. 

 • hormonale storingen

  De belangrijkste hormonale huidaandoeningen worden veroorzaakt door een slecht werkende schildklier of door de ziekte van Cushing. Door middel van bloed- en urine onderzoek is te achterhalen wat de oorzaak is van de kaalheid. Hypothyreoidie is de meest voorkomende hormonale aandoening bij de hond. De oorzaak is een slecht werkende schildklier. Het beeld is een wat slomere, dik geworden hond met symmetrische kale flanken.

 • ziekte van Cushing
  Bij oudere honden zien we dat de honden dunner behaard raken, wat dikker en slomer worden en ook veel drinken en plassen.
 • auto-immuun problemen
 • aangeboren ziekten of aandoeningen
 • aandoeningen aan andere organen, waardoor de huid verandert

Onderzoek en behandeling huidproblemen hond

Huidproblemen zijn vaak complex. In veel gevallen zal de specialist eerst grondig onderzoek doen om de oorzaak vast te stellen. Zo kijkt de specialist naar de medische geschiedenis van uw huisdier en zal hij vragen stellen over de duur en het verloop van de huidaandoening.

Ook kijkt hij naar mogelijke verbanden: hebben andere dieren in uw familie bijvoorbeeld dezelfde problemen en welke voeding krijgt uw hond.

Daarnaast worden de huid, de oren en de nagels grondig nagekeken.

Monsters afnemen

Vervolgstap is het uitsluiten van diverse boosdoeners. Denk bijvoorbeeld aan schimmelinfecties, bacteriën, parasieten of een voedselallergie.

Meestal wordt bij uw hond een monster afgenomen met behulp van een huidafkrabsel, plakbandmonster en/of een monster uit de oren.

Soms is er een bloedmonster of een weefselmonster nodig.

Eliminatiedieet

Wanneer de specialist een voedselallergie vermoedt, krijgt uw huisdier een strikt dieet mee naar huis, genaamd eliminatiedieet.

In enkele gevallen is vervolgonderzoek nodig, om overgevoeligheid voor allergenen in de lucht te achterhalen. Of wordt er een prik-test gedaan.

Dermatologie voor honden

Welke behandeling uw hond nodig heeft, hangt af van de oorzaak van de huidaandoening. Na het onderzoek zal de specialist een lijst van mogelijke diagnoses opstellen.

Op basis daarvan maakt hij een plan en vertelt hij u of er meer onderzoek, verdere behandeling of een herhaalbezoek nodig is.

Verder onderzoek kan bestaan uit:

 • microscopisch onderzoek van huidafkrabsels om onder andere huidmijten op te sporen zoals vachtmijtschurftmijt en demodex.
 • schimmelkweek om huidschimmels aan te tonen
 • bacteriologisch onderzoek om de gevoeligheid van diverse antibiotica te testen
 • huidbiopten bij verdenking van bijvoorbeeld een huidtumor
 • allergietest door middel van bloedonderzoek waarbij vele oorzakelijke factoren getest worden

Wanneer volledige genezing niet mogelijk is, kunt u er met de juiste behandeling vaak voor zorgen dat de symptomen verdwijnen. En wordt de kans dat de huidproblemen in de rest van zijn leven terugkomen verkleind.

Bovendien vermindert u meteen het risico op nieuwe of andere infecties. Of erger: chronische problemen, die steeds moeilijker te behandelen zijn.

Houd er wel rekening mee dat het regelmatig bezoeken van een dierenarts een belangrijk onderdeel van de behandeling zal worden.

Oorontsteking bij honden

Als een oorontsteking bij uw hond of kat niet overgaat is dat erg vervelend. Voor verder onderzoek van het oor helpen de dermatologen van de orenpoli bij het MCD u graag verder. Een oorontsteking kan alleen genezen als de oorzaak behandeld wordt. Het zalven of druppelen van de oren van uw hond of kat is soms een uitdaging. Ook het vinden van een juiste behandeling voor een aanhoudende oorontsteking kan heel moeilijk zijn. Onze dermatologen  hebben veel ervaring en kennis over de mogelijkheden om een oorontsteking te behandelen.

Allergietest bij dieren

Vermoedt u dat uw hond of kat allergisch is? De dermatologen van AniCura kunnen u helpen met over verschillende testen om allergieën vast te stellen bij uw hond of kat. Daarnaast zijn er steeds meer behandelingsmogelijkheden voor allergieën

Op de allergiepoli begeleiden wij intensief dieren met allergieën en geven wij een specifiek behandelplan voor elk dier. Met deze werkwijze hebben veel dieren met een allergie een betere kwaliteit van leven gekregen. 

Hier kunt u meer informatie vinden voor wanneer u denkt dat uw kat of hond allergisch is. 

Lastertherapie bij honden en katten

Lasertherapie wordt gebruikt voor het bevorderen van onder andere wondgenezing. Het laserlicht stimuleert de celdeling. Op deze manier neemt het herstellend vermogen van de cellen en het vernieuwingsproces van de beschadigde cellen toe. De therapie zorgt er daarnaast voor dat uw hond of kat minder pijn heeft en de wondgenezing versnelt.
Onze dermatologen van het MCD hebben veel ervaring en gespecialiseerde kennis van huidproblemen bij dieren. Neem voor elk huidprobleem contact met ons op, vaak hebben we de klacht van uw dier al eens gezien.

Van dermatoloog naar chirurg of interne geneeskunde

In sommige gevallen werken de dermatologen samen met de chirurgen en internisten bij het MCD om de oorontsteking te behandelen. Vaak is de oorontsteking te verhelpen met medicatie, maar soms is een chirurgische behandeling vereist.

Lees meer

Hieronder leest u meer over huidaandoeningen en mogelijke behandelingen. Of neem voor advies of een afspraak gerust contact met ons op.

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd