Interne geneeskunde bij AniCura MCD

De dierenarts-specialisten interne geneeskunde bij het Medisch Centrum voor Dieren helpen uw dier graag.

Voor uitgebreid bloedonderzoek tot complex endoscopisch onderzoek, bij het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam kunt u rekenen op de kundige zorg van onze specialisten in interne geneeskunde.

Ik was verbaasd over het ziekenhuis zelf. Wist niet dat er zó'n uitgebreid ziekenhuis voor dieren, met alle faciliteiten, bestond. De wachtkamer voor katten en honden gesplitst, zodat ze elkaar niet onrustig maken 😊.- Saskia Jonker (via Google Reviews)

Met jarenlange praktische ervaring, de laatste specialistische kennis en modernste apparatuur is er veel meer mogelijk dan bij de gewone dierenarts.

Specialistische kennis en moderne apparatuur

Bij het MCD werken alleen dierenarts-specialisten die hebben doorgeleerd in de interne geneeskunde bij huisdieren. Met uitgebreide technieken en moderne apparatuur is er veel aan onderzoek mogelijk, dit om zo snel mogelijk tot de juiste diagnose te komen. Alles om uw dier te helpen met de best mogelijke zorg.

Over interne geneeskunde 

De internist houdt zich bezig met problemen van de inwendige organen zoals:

 • afwijkingen van de inwendige organen, zoals hart, longen, lever, milt, nieren en maag-darmkanaal 
 • neurologische afwijkingen
 • afwijkingen van het bloed
 • afwijkingen van het immuunsysteem en infectieziekten
 • tumoren
 • hormonale afwijkingen

Op consult bij de internist 

Komt uw dier na verwijzing van uw dierenarts bij ons op consult? Na een grondig onderzoek naar de ziektegeschiedenis en lichamelijk onderzoek van het dier is er vaak aanvullend onderzoek nodig. Denk bijvoorbeeld aan:

 • bloedonderzoek
 • urine- en/of ontlastingsonderzoek
 • echografisch onderzoek
 • ECG (hartfilmpje)
 • röntgenonderzoek
 • endoscopie

De dierenarts bespreekt met u de resultaten van het onderzoek en de behandelmogelijkheden. 

Endoscopie (kijkonderzoek) bij uw dier

Bij endoscopie wordt (onder narcose) met een kleine camera in luchtpijp, longen, slokdarm, maag of darm van uw dier gekeken. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om het slijmvlies te bekijken en/of biopten te nemen. Ook kunnen in sommige gevallen met endoscopie ingeslikte vreemde voorwerpen verwijderd worden, zoals in de slokdarm vastgelopen kauwbotten, vishaken, naalden, barbecue prikkers, speelgoed, stukken tennisbal etc. Op deze manier kan verdere schade aan het maag-darmkanaal voorkomen worden. De internisten van het MCD voeren deze ingreep dagelijks uit en hebben hier dus veel ervaring mee. Lees ook: endoscopie bij dieren

Chemo (bij kanker) bij hond of kat

Bij het MCD behandelen we veel honden en katten met kanker door middel van chemotherapie. Dieren hebben gelukkig in 95% van de gevallen lichte of geen bijwerkingen van de therapie. We gebruiken chemotherapie bij kanker, maar ook bij andere aandoeningen bij honden en katten. We willen door middel van chemotherapie de kwaliteit van leven van u dier verbeteren. In sommige gevallen kan de kanker met chemotherapie worden genezen. In de meeste andere gevallen zal de kanker na verloop van tijd echter terugkomen, maar kan chemotherapie het leven van uw dier wel verlengen.

Hormoonziekten bij dieren

Onze internisten hebben veel kennis en ervaring met endocrinologie, ook wel hormoonziekten. De ziekten ontstaan vaak doordat organen te veel of te weinig hormonen aanmaken. Zoals suikerziekte bij honden en katten of een te snel werkende schildklier bij de kat. De internist zoekt naar een optimale behandeling.

Maagkanteling hond

Een maagkanteling bij honden kan levensgevaarlijk zijn. Bij de dierenarts-specialisten van AniCura MCD bent u aan het beste adres voor hoogstaande zorg. 

Wanneer naar de specialistisch internist?

U kunt alleen met verwijzing van uw dierenarts terecht bij onze internist. Uw dierenarts kan beoordelen of het nodig is dat een specialist naar uw dier kijkt. U kunt ook zelf om een verwijzing vragen bij uw dierenarts.

Bij welke onderwerpen?

Binnen de afdeling interne geneeskunde en chirurgie valt gecombineerd een breed scala onderwerpen, waaronder ook KNO, endocrinologie, maagdarm-poli, maar ook bijvoorbeeld neurologie. Dit zijn onderwerpen die bij AniCura MCD aan bod komen en worden behandeld door onze dierenarts-specialisten binnen interne geneeskunde en chirurgie. Meer weten over wat er hoort bij Interne Geneeskunde? Ga naar Specialistische Internistische Zorg bij AniCura

Twijfelt u, of heeft u vragen over behandelingen, onderzoeken of kosten? Neem dan gerust even contact op met ons, we helpen u graag verder.

Waarom naar een ziekenhuis voor dieren

Net als bij mensen, kunnen dieren voor complexe zorg verwezen worden naar een ziekenhuis voor dieren: een verwijscentrum. Hier werken dierenarts-experts of dierenarts-specialisten met veel kennis en ervaring in een bepaald vakgebied. Ontdek in deze video hoe de diergeneeskunde in Nederland eruit ziet, en hoe u de beste zorg voor uw dier vindt. Vragen of twijfels? Neem gerust contact met ons op. 

Bekijk ook: Zorg Wijzer

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd