Vachtverzorging van uw kat

Misschien heeft u niet eerder hoeven nadenken over vachtverzorging voor uw kat. Katten wassen zich vaak en houden zichzelf graag schoon. Maar soms heeft een kat wel degelijk uw hulp nodig. Klitten lossen zich meestal niet vanzelf op, en ook andere vachtproblemen pakt u aan met regelmatige verzorging.

Lees ook: Vachtverzorging hond

Wanneer heeft uw kat hulp bij vachtverzorging nodig?

Heeft u een kortharige kat? Dan kan hij zijn eigen vacht meestal goed onderhouden. Wanneer hij in de rui is, kan uw kortharige kat wél wat hulp gebruiken.

Langharige katten hebben overigens regelmatig vachtverzorging nodig. Net zoals oudere katten en katten met overgewicht. Zij kunnen het namelijk moeilijk vinden om zichzelf goed te wassen.

Daarnaast hebben kortharige katten met medische aandoeningen zoals artrose, nierfalen en suikerziekte ook behoefte aan vachtverzorging.

Het is belangrijk om deze dieren regelmatig te kammen of borstelen. Losse haren moeten uit de vacht verwijderd worden.

Gebeurt dat niet, dan kunnen er klitten ontstaan en kan de vacht vervilten. Uw kat kan zich dan niet goed meer schoonhouden. Klitten kunnen pijnlijk zijn. Wacht u te lang, dan is scheren soms de enige optie.

Hoe behandelt een trimmer of dierenarts uw kat?

Vachtverzorging gebeurt bijna altijd zonder narcose. De meeste katten laten zich met wat geduld best onverdoofd trimmen, kammen en scheren.

Dit hangt natuurlijk ook van de kat af, indien deze erg veel stress ervaart van een trimbeurt kan het verstandig zijn uw kat licht te verdoven (sedatie).

Ook als er veel klitten in de vacht van uw kat zitten, en de behandeling dus langer zal duren en pijnlijk kan zijn voor uw kat, kan een sedatie aangeraden worden.

Uiteraard brengt iedere vorm van narcose een risico met zich mee, dus zullen wij dit altijd tot een minimum beperken.

Kosten van vachtbehandeling voor uw kat

De kosten van een trim-, scheer- of knipbeurt bij uw kat zijn afhankelijk van welke zorg nodig is.

Voor het verdoven van uw kat worden kosten in rekening gebracht. Ook kan uw dierenarts of trimmer u adviseren over de kam of borstel die u het beste kunt gebruiken voor vachtverzorging.
 
Wilt u meer weten over de vachtverzorging van uw kat? Of wilt u meer informatie over de kosten?

Neem dan contact met ons op. Wij geven u graag advies.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd