TTA operatie bij gescheurde voorste kruisband hond

TTA is één van de mogelijke operaties bij een gescheurde voorste kruisband bij de hond. Bij deze operatie wordt de krachtsverhouding in de knie gewijzigd door de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen naar voren te plaatsen. Door deze aanpassing ontstaat er direct goede stabiliteit in de knie en wordt de voorste kruisband niet meer overbelast.

TTA operatie bij hond

De operatieve behandeling van de gescheurde voorste kruisband is één van de meest uitgevoerde ingrepen door de deskundige orthopedische chirurgen van AniCura. Tibial Tuberosity Advancement (TTA) is één van de technieken die wij hierbij toepassen. Een andere methode is bijvoorbeeld Tibia Plateau Levelling Osteotomie (TPLO).

Uw dierenarts of specialist zal met u bespreken welke methode voor uw hond en situatie het beste is. Lees ook: kruisbandoperatie bij hond

In dit artikel leest u alles over de TTA methode.

Anatomie van de knie van een hond. De aanhechting van de kniepees is omhoog geklapt, zodat de kruisbanden zichtbaar zijn - afbeelding vergroten

Gescheurde voorste kruisband bij de hond - afbeelding vergroten

TTA (Rapid) operatie bij hond: hoe werkt het?

Er zijn inmiddels meerdere types implantaten en technieken voor de TTA, bijvoorbeeld de TTA Rapid en TTA II/TTA 2. Alle implantaten hebben hetzelfde doel; het naar voren verplaatsen van de aanhechtingsplaats van de kniepees. Omdat de kniepees naar voren is verplaatst, kan deze de voor-achterwaartse beweging in het kniegewricht opvangen.

Knie voor operatie - afbeelding vegroten

Klassieke TTA operatie (links) en TTA Rapid (rechts) bij de hond - afbeelding vergroten

Bij een klassieke TTA wordt het bot van het scheenbeen hiervoor volledig doorgezaagd. Tussen de delen wordt een blokje geplaatst, en aan de binnenzijde van het scheenbeen wordt met pennen en schroeven een grote plaat bevestigd.

Bij een TTA Rapid wordt het bot van het scheenbeen niet volledig doorgezaagd: het bot aan de voorzijde van het scheenbeen blijft heel. Het verplaatste stuk bot wordt met behulp van een "kooi" van metaal (titanium, roestvrij staal) en verschillende schroeven vastgezet. Het implantaat zal in de loop van twee maanden volgroeien met bot, zodat het één stevig geheel vormt met het scheenbeen.

De hond kan na een TTA het been weer relatief snel gebruiken en verliest weinig bespiering. Ook de ontwikkeling van artrose door instabiliteit na een kruisbandletsel wordt hiermee voorkomen of gestopt.

Vraag uw orthopedische dierenarts wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende technieken en impantaten voor TTA. En welke technieken in de kliniek aanboden worden. 

Herstel operatie

Het merendeel van de honden herstelt na een chirurgische behandeling van de voorste kruisband volledig en heeft een hele lage kans op complicaties. 

Uw AniCura dierenarts of specialist zal u adviseren over de beste methode voor uw hond. Hierbij geven we ook de mogelijke risico’s en de benodigde nazorg per methode aan. Zo helpen we u graag om een goede afweging te maken.

Lees meer over het herstel van uw hond na de operatie in: kruisbandoperatie hond.

Kosten TTA operatie hond

De kosten van de behandeling zijn onder andere afhankelijk van de situatie van uw hond. De orthopedisch chirurgen van AniCura adviseren en vertellen u graag meer over de kosten.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd