TPLO-operatie bij uw hond

TPLO bij honden wordt door de meeste orthopedisch chirurgen gezien als de gouden standaard voor de behandeling van een gescheurde voorste kruisband bij de hond.

TPLO hond

De operatieve behandeling van de gescheurde voorste kruisband bij de hond is één van de meest uitgevoerde ingrepen door de orthopedisch chirurgen van AniCura. Tibia Plateau Levelling Osteotomie (TPLO) is één van de methodes die wij toepassen.

De TPLO operatie kan bij honden van alle formaten uitgevoerd worden en op katten van 2 kg tot wel 135 kg. De operatie wordt meestal bij honden toegepast, en in enkele gevallen bij katten. 

Om als orthopedisch chirurg de TPLO techniek met goed resultaat uit te voeren is specifieke kennis over de juiste techniek en veel ervaring met de ingreep nodig. Bij AniCura werken meerdere deskundige orthopedisch chirurgen met veel ervaring en een opleiding in deze techniek.

Andere methodes voor behandeling van een gescheurde kruisband bij de hond zijn bijvoorbeeld Tibial Tuberosity Advancement (TTA) en de Fiberwire teugel. Uw dierenarts of specialist zal met u bespreken welke methode voor uw hond het beste is. Lees ook: kruisbandoperatie bij hond

In dit artikel leest u alles over de TPLO methode.

Anatomie van de knie

De aanhechting van de kniepees is in onderstaande afbeelding omhoog geklapt, zodat de kruisbanden van de hond zichtbaar zijn.

anatomie van de knie van een hond - afbeelding vergroten

Gescheurde voorste kruisband bij de hond

gescheurde kruisband bij een hond - afbeelding vergroten

Wat is een TPLO operatie?

De TPLO operatie is een type knieoperatie, waarbij het kniegewricht - specifiek het scheenbeen - van de hond wordt aangepast. De bovenkant van het scheenbeen wordt in een neutrale stand geplaatst. 

Het resultaat

Door de correctie van de knie is de knie blijvend stabiel en kan deze weer volledig normaal en pijnvrij functioneren. Vrijwel alle honden kunnen na herstel van de TPLO operatie dan ook weer gewoon hond zijn. De stand en vorm van de achterpoot blijven aan de buitenkant hetzelfde.

Voor en na operatie

voor en na operatie knie TPLO - afbeelding vergroten

Correctie bovenkant scheenbeen

Net als bij mensen is de bovenkant van het scheenbenen plat (het tibiaplateau), waar het bovenbeen op leunt. Bij honden staan de poten onder een bepaalde hoek op de aarde en dus staat dit plateau weer onder een andere hoek ten opzichte van de lengterichting van het scheenbeen (de TP-hoek). Door de stand van de poten is die hoek per hondenras verschillend. De hoek van het plateau en beweging van de hond zorgt ervoor dat het bovenbeen naar achteren wil glijden, wat wordt geneutraliseerd door de voorste kruisband.

 • Bij een goed-werkende knie doet de voorste kruisband zijn werk en vangt de schuifkracht van het gewricht 'over het scheenbeen' goed op.
 • Een TPLO operatie is nodig wanneer de kruisband het niet meer houdt. Dat komt in dit geval door een verkeerde stand van de bovenkant van het scheenbeen.

Of het misgaat in het kniegewricht, is afhankelijk van de stand van het scheenbeen tijdens belasting (een gekke draai) en de bouw van het gewricht (zoals de TP-hoek), waarbij een TPLO operatie de oplossing biedt.

Hondenrassen met een steile stand in de knieën hebben een grotere kans op het krijgen van een scheuring van de voorste kruisband.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wanneer de chirurg de TP-hoek corrigeert naar 5-10 graden, de schuifkracht in de knie minimaal wordt of verdwijnt. Bij een TPLO wordt voorafgaand aan de operatie de correctie van de TP-hoek bepaald aan de hand van een zijdelingse digitale röntgenopname en een meetprogramma.

TPLO bij hond: de bovenkant van het scheenbeen is gedraaid (rechts), zodat het bovenbeen niet meer bij iedere belasting van de knie van het scheenbeen afglijd

Illustratie en röntgenfoto vóór een TPLO-operatie (links) en na een TPLO-operatie (rechts) - afbeelding vergroten

Wat gebeurt er tijdens de operatie:

 • In het kniegewricht worden de restanten van de voorste kruisband verwijderd.
 • Een eventueel beschadigd deel van de meniscus wordt verwijderd.
 • Onder het kniegewricht wordt het scheenbeen doorgezaagd, gedraaid en vastgezet in de ideale positie met behulp van een speciale botplaat. Deze botplaat wordt met schroeven vastgezet in het bot. Deze schroeven borgen zichzelf in de botplaat en garanderen zo een heel betrouwbare fixatie van de botdelen. Omdat de botdelen na draaiing op het zaagvlak goed contact maken en stevig vastgezet zijn, herstelt het bot snel en zonder complicaties. Deze botplaat en schroeven hoeven na herstel in de meeste gevallen niet meer verwijderd te worden.

TPLO combineren met correctie stand onderbeen

Met een TPLO operatie kan bij uw hond als nodig ook direct de stand van het onderbeen zelf gecorrigeerd worden. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij een O- of X-benige stand, of als de onderpoot naar binnen of buiten draait. Deze correcties zijn medisch noodzakelijk om het kniegewricht en andere gewrichten in dezelfde achterpoot weer normaal te laten functioneren.

Voordelen TPLO operatie bij hond

TPLO heeft veel voordelen ten opzichte van andere methodes voor de behandeling van een gescheurde kruisband bij de hond:

 • vrijwel alle honden krijgen dankzij een TPLO een normale en pijnvrije functie van de knie terug
 • het herstel na de operatie gaat over het algemeen sneller dan bij andere operatietechnieken
 • kleinste kans op latere meniscusscheur
 • kleinste kans op een wondinfectie
 • kleinste kans op artrose in knie op korte en lange termijn
  blijvende stabiliteit van de knie
 • kleinste kans op complicaties / heroperaties

Welke methode voor uw hond het beste is, hangt uiteindelijk af van de situatie van uw hond. Wilt u advies? Neem contact op met de deskundige orthopedische experts van AniCura.

Herstel na operatie

Het merendeel van de honden herstelt na een chirurgische behandeling van de voorste kruisband volledig en heeft een hele lage kans op complicaties.

Zoals bij iedere operatie moet de wond twee weken beschermd worden tegen besmetting. Uw hond mag dus niet aan de wond likken of bijten. Om dit te voorkomen moet de hond vaak een kraag en/of broek dragen.

Daarnaast is rust belangrijk voor het herstel en moet overbelasting van de knie worden voorkomen. Daarom is het noodzakelijk uw hond de eerste zeven weken na de operatie uitsluitend aan een korte lijn beperkt uit te laten.

Op zeven weken na de operatie wordt de knie gecontroleerd en een röntgenfoto gemaakt. Als blijkt dat de knie voldoende hersteld is, mag u de beweging aan de lijn in drie tot vier weken weer opbouwen.

Kosten TPLO operatie hond

De kosten van een TPLO operatie bij de hond zijn erg afhankelijk van de individuele situatie. De orthopedisch chirurgen van AniCura adviseren u graag en kunnen u meer vertellen over de kosten van de TPLO operatie voor uw hond.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd