Wanneer is een hond oververhit?

Een hond is oververhit als de lichaamstemperatuur 41 graden of hoger is. Hittestress, ofwel oververhitting bij honden komt helaas regelmatig voor, terwijl het bij katten zeer zeldzaam is.

Honden en katten hebben onder normale omstandigheden een vergelijkbare manier om zichzelf koel te houden. Als ze in contact komen met een koeler oppervlak, zoals een vloer of vensterbank, geeft hun lichaam de warmte af.

Een andere manier om te koelen is door te hijgen (verdamping via de ademhaling). Veel hondenrassen met een korte snuit, zoals de Franse bulldog en de mopshond, hebben helaas ook een nauwe keel en neus

Wordt het dan warmer, en moet er veel lucht heen en weer om af te koelen, dan kan de keel gaan zwellen door de extra irritatie.

Veel van deze kortneuzen krijgen het dan niet alleen benauwd, maar kunnen ook hun warmte niet meer kwijt.

Symptomen oververhitting hond

Wat is het verschil tussen uw hond die het alleen maar warm heeft, of oververhit is/raakt? Hoe kunt u dus oververhitting bij uw hond herkennen? Een aantal tekenen van oververhitting hond op een rij:

 • Duidelijk onwel
 • Warme oren en voetzooltjes
 • Rode slijmvliezen
 • Reageert minder op aanspreken
 • Meestal nauwelijks kunnen lopen

Oververhitte hond afkoelen

Het allerbelangrijkste is dat oververhitte honden zo snel mogelijk gekoeld worden. Doe dit niet met een natte handdoek! Lees hier waarom hond koelen met een natte handdoek niet goed is.

Hond overhit: wat wel doen?

Wat is dan wel de juiste actie als u met een oververhitte hond te maken krijgt? In de (te warme) auto springen en naar de dierenarts rijden, is niet altijd de beste keuze.

Vaak is het beter om in elk geval vast te starten met de hond koelen. Dit zijn een aantal opties:

 • Hond koelen met water (stromend)

Het beste is om uw hond af te koelen met stromend water. Een tuinslang of kraan is een hele goede manier om de hele vacht te doordrenken en de warmte als het ware weg te spoelen. Royaal afsponzen of overgieten met een emmer of gieter kan ook.

In één keer blootstellen aan koud water is vaak een schok voor de toch al niet fitte hond en kan een hartstilstand veroorzaken.

Neem daarom een paar minuten de tijd om de hond aan de watertemperatuur te laten wennen, en gebruik geen zeer koud water.

 • Uw hond bij de ventilator/airco zetten

Als er een ventilator in de buurt is, gebruik deze dan meteen. De ventilator of de airco van de auto kunnen ook worden ingezet om de hond te laten afkoelen. 

Richt deze om te beginnen op de kop, zodat de hond frisse lucht kan inademen en de warme, vochtige uitademingslucht meteen wordt afgevoerd. Let er wel op dat de ogen niet teveel uitdrogen.

 • Hond scheren

De bontjas uitdoen lukt meestal niet. Mocht u een tondeuse hebben, scheer dan de buik. Hier is de vacht meestal al wat dunner en de spieren zijn niet zo massief. Onder de buikspieren ligt de buikholte, die sterk doorbloed is.

Bloedvaten kunnen daar relatief makkelijk de warmte afgeven. Als de vacht is geschoren, kan deze nat gemaakt worden en kan de ventilator op de buik gericht worden. De verdamping draagt bij aan het dalen van de temperatuur van de huid.

Een combinatie van deze drie werkt het snelst, maar is vaak lastig om zelf te realiseren.

Soms kan er pas echt goed gekoeld worden als de hond bij de dierenarts is aangekomen.

Koel niet te lang. Zodra u merkt dat de hond wat alerter wordt, kunt u minderen en kort daarna stoppen met de hond afkoelen. Droog het dier af als hij zeer nat is;  onderkoeling ligt namelijk op de loer, zeker bij kleine honden.

Oververhitting hond voorkomen

 • Hond scheren

Let goed op wanneer de temperaturen hoger worden. U zou ook preventief ervoor kunnen kiezen om uw hond te scheren.

 • Niet achterlaten in warme auto

Voorkomen is beter dan genezen. Laat een hond niet achter in de auto op een zonnige dag. Ook niet met de raampjes open en ook niet in de lente of herfst. Zelfs als de buitentemperatuur maar 20 graden is, is het in de auto binnen 10 minuten al 32 graden, en na 30 minuten 40 graden. Zie de afbeelding hieronder over temperaturen in een gesloten  auto.

Temperaturen in de auto - afbeelding vergroten

 • Ventilator, airco of koelmat

Naast het gebruik van een ventilator of airco om uw hond af te koelen, kunt u ook nadenken over de aanschaf van een koelmat.

Met een koelmat voor honden heeft de hond altijd een plek waarbij geleiding (weer) kan plaatsvinden. 

Hond oververhit geweest?

Als het u lukt om tijdig de hond af te koelen, herstelt het dier meestal snel. Echter, als de oververhitting te lang geduurd heeft, kan er orgaanschade zijn opgetreden.

De eerste aanwijzing daarvoor is een aanhoudende sloomheid, wat wijst op een verminderde hersenfunctie. Ook de darm is erg gevoelig voor oververhitting en shock, met als gevolg bloederig-zwarte diarree.

Nieren, lever en de bloedstolling zijn vaak de volgende orgaansystemen die het begeven.

Hoe meer organen beschadigd zijn, hoe groter de kans dat de hond de oververhitting niet zal overleven. Daarom is ons advies:

Breng een hond die te warm is (geweest) altijd naar een dierenarts.

De dierenarts zal niet alleen de oververhitting, de shock en de eventuele restverschijnselen behandelen, maar ook aandacht schenken aan de onderliggende oorzaak. Een stembandverlamming bijvoorbeeld kan onder een zeer lichte narcose vastgesteld worden. 

Vragen of zorgen? Oververhitting is levensgevaarlijk. Neem bij twijfel altijd direct contact op.

Lees ook: overhitting konijn  

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd