De PennHip methode

Hier leest u over het PennHIP onderzoek, waarmee kan worden getest of uw hond heupdysplasie heeft.

Wat is een PennHip onderzoek?

PennHip is een betrouwbare methode om risico op ontwikkeling van heupdysplasie te onderzoeken. Met de PennHip methode meten we de zogenaamde losheid van de heupgewrichten. Inzicht hierin en advies van de dierenarts kan toekomstige problemen en pijn bij uw hond aanzienlijk verlichten of zelfs voorkomen.

Herkomst

PennHip staat voor Pennsylvania Hip Improvement Program. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze methode ontstaan in de Verenigde Staten, op Pennsylvania University.

Hoe werkt het?

De PennHip test werkt door middel van een serie röntgenfoto’s. Er een distractor gebruikt voor de distratiefoto om te testen hoeveel bewegingsvrijheid of speling de heupkop heeft binnen de heupkom. Daarbij geldt: hoe meer speling, hoe groter de kans op artrosevorming door heupdysplasie.

Heupdysplasie bij honden

Heupdysplasie is een erfelijke afwijking in het heupgewricht van honden die afhankelijk van de ernst in meer of mindere mate artrose veroorzaakt.

Lees meer: Heupdysplasie bij honden

PennHip methode en heupdysplasie

"Heeft mijn hond heupdysplasie?" Een vraag die we met enige regelmaat krijgen. Een betrouwbare methode om heupdysplasie en eventuele verdere ontwikkeling ervan te onderzoeken is de PennHip methode. Met de methode wordt de zogenaamde losheid van de heupgewrichten gemeten.

Fokkers

Uit het PennHip onderzoek zal blijken of een hond een kleinere kans op heupdysplasie heeft ten opzichte van het gemiddelde van zijn ras. Op basis hiervan bepaalt een goede fokker of het verstandig is met deze specifieke hond te fokken en welke combinatie honden het beste gebruikt kan worden.

Officiële heupdysplasie röntgenfoto's

Heupdysplasie (HD) en Elleboogdysplasie (ED) bij honden zijn beide erfelijk en dus wordt hier bij fokken extra streng naar gekeken. In Nederland accepteert de Raad van Beheer vooralsnog alleen de beoordeling afgegeven door de WK Hirshfeld stichting van zogenaamde officiële HD röntgenfoto's en ED röntgenfoto's. 

Op tijd heupproblemen bij honden vaststellen 

Met de PennHip onderzoeksmethode kan al op jongere leeftijd onderzocht worden of uw hond te veel speling in zijn heupgewricht heeft, wat kan leiden tot HD. Het onderzoek kan worden uitgevoerd bij puppy’s vanaf 16 weken oud.

Wordt er bij uw hond aanleg voor HD vastgesteld? Dan kan met de juiste behandeling HD bij uw hond voorkomen of sterk verminderd worden.

Alleen door gecertificeerde dierenartsen

De PennHip methode kan alleen worden uitgevoerd door daarvoor gecertificeerde dierenartsen. Bij AniCura is veel kennis over en ervaring met deze methode. 

De voordelen van de PennHip methode

Uit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de PennHip methode betrouwbaarder is dan andere onderzoeksmethodes.

Het onderzoek kan al vanaf 16 weken leeftijd worden uitgevoerd. Eventuele heupproblemen worden daarmee zo vroeg ontdekt dat er nog veel aan gedaan kan worden.

Bovendien draagt deze methode bij aan het sneller bestrijden van heupdysplasie in de fokkerij.

Een nadeel is dat uw hond onder narcose moet voor de test, dit brengt altijd een klein risico met zich mee. Dit weegt absoluut niet op tegen de voordelen van de test.

Wanneer wordt de PennHip methode uitgevoerd?

In principe is het bij iedere pup slim om te laten vastleggen of er sprake is van een heupgewricht met te veel speling. Wel zijn er rassen met meer risico op bepaalde problemen. In onze Hondenras Wijzer kun je verschillende rassen vinden met daarbij behorende veelvoorkomende erfelijke problemen. 

Hondenrassen met heupdysplasie

Sommige rassen, met name grotere rassen, hebben meer kans op problemen met de heupen dan andere hondenrassen. Weten welke rassen meer of minder kans hebben op heupdysplasie? Informeer bij de dierenarts of het verstandig is om de PennHip methode bij uw pup te laten uitvoeren, en neem de stamboom van uw hond mee naar de afspraak.

Adviseert uw dierenarts inderdaad de PennHip methode, doe dit dan zo vroeg mogelijk, zodat uw hond in alle gevallen de beste zorg kan krijgen.

Zo verloopt de PennHip test bij uw hond

De PennHip onderzoeksmethode verloopt in drie fases: 

  1. Narcose
  2. Röntgenfoto's
  3. Uitslag

Narcose

Om de test zo aangenaam mogelijk te laten verlopen voor uw hond, en een betrouwbare meting mogelijk te maken, wordt het onderzoek altijd onder narcose uitgevoerd. 

De narcose is een voorwaarde die verplicht is gesteld door de PennHip organisatie. De röntgenfoto-serie wordt onder narcose gemaakt zodat invloed van spierspanning kan worden uitgeschakeld. Dat betekent ook dat uw hond vanaf vier uur voor het onderzoek niet mag hebben gegeten.

Röntgenfoto's

Tijdens de test wordt een serie röntgenfoto’s gemaakt:

  • een foto met gestrekte dijbenen
  • een ontspannen foto, met de heupen licht gebogen (zie foto 1)
  • een distractie foto, met de heupen licht gebogen (zie foto 2)

Foto 1: ontspannen heupen

Foto 2: distractie foto (lees hier onder verder)

Een distractie foto bij uw hond

Voor de distractie foto wordt ter hoogte van de heupen een distractie apparaat tussen beide benen van uw hond gehouden. Dit apparaat bestaat uit twee perspex stangen (van kunststof) omgeven door zacht schuimrubber.

Tijdens het maken van de opname drukt de PennHip-gecertificeerde dierenarts de beide achterbenen van de hond naar elkaar toe met de kracht van amper ½ kilo: dit wordt distractie genoemd. De heupkoppen verplaatsen zich door deze distractie naar buiten uit de kom (zie foto 2).

Een deskundige PennHip-gecertificeerde dierenarts zal nooit een (te) grote distractiekracht gebruiken. Mogelijk gebruik van te veel of te weinig distractiekracht is zichtbaar op de uiteindelijke röntgenfoto's. De foto’s worden in dat geval afgekeurd en het onderzoek moet opnieuw gedaan worden. Second opinion bij heupdysplasie? Neem contact met ons op.

Uitslag

Zijn alle foto’s gemaakt? De foto’s worden dan ter beoordeling opgestuurd naar de Verenigde Staten, waarna u via uw dierenarts de uitslag krijgt. Mogelijke behandeling of advies volgt na of met de uitslag.

Uitslag in distractie-index (DI)

De röntgenfoto's worden ingestuurd naar het PennHip instituut waar de distractie-index (DI) wordt bepaald. Deze index geeft in een getal aan in welke mate de heupkop zich door distractie naar buiten verplaatst.

De waarde wordt vervolgens vergeleken met de waardes van andere honden van hetzelfde ras.

Een hond waarbij de heupkop (zeer) los in de kom ligt, heeft een grote kans om op latere leeftijd heupdysplasie te ontwikkelen en dus artrose te krijgen. Ligt de heupkop zeer strak in de heupkom, dan zal zich een normale heup ontwikkelen.

De uitslag van het onderzoek bestaat uit een rapport waarop de distractie-index per heup wordt vermeldt. Ook staat in het rapport de plaats van de distractie-index ten opzichte van de overige rasgenoten in het bestand van PennHip.

Wat als uw hond aanleg voor heupdysplasie heeft?

De dierenarts zal met u uitvoerig adviseren over de beste aanpak voor uw hond. In sommige gevallen volstaat een voedings- en bewegingsadvies. In andere gevallen is een operatie de beste behandeling. Het doel is altijd een pijnvrije functie van de heupen met zo min mogelijke bewegingsbeperking.

Kosten PennHip onderzoek

Wat de een PennHip onderzoek bij uw hond kost, hangt af van verschillende factoren, zoals welke narcose wordt gebruikt. Om een aantal redenen is het PennHip onderzoek duurder dan bijvoorbeeld een HD-onderzoek of standaard röntgenfoto's:

  • Aan de methode met de distractie-index gaat onderzoek vooraf; deze gegevens worden continu geanalyseerd, vergeleken en bijgeschaafd bij het PennHip instituut.
  • Bij de PennHip methode wordt een serie röntgenfoto’s gemaakt.
  • Een 'PennHip gecertificeerde dierenarts' bij AniCura voert het onderzoek uit. Dit certificaat moet uiteraard eerst worden behaald.
  • De uitslag wordt verstuurd naar de Verenigde Staten, waar een gecertificeerd specialist de foto's analyseert.

Uw AniCura kliniek kan u precies vertellen wat de kosten in uw geval zullen zijn.

Advies van een expert?

Bij AniCura werken dierenartsen die gecertificeerd zijn om het PennHip onderzoek uit te voeren. Heeft u een vraag over het onderzoek, of wilt u een afspraak maken? Neem contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd