Acupunctuur voor honden

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunst waarbij de energiebalans van het lichaam van uw hond weer hersteld wordt. Dit kan als gevolg hebben dat bepaalde ziekteverschijnselen verminderen of verdwijnen.

Lees ook: Acupunctuur kat

Kan mijn hond geholpen worden met acupunctuur? 

Acupunctuur kan verlichting geven aan honden met langdurige (chronische) en plotseling ontstane (acute) aandoeningen. 

Houd er rekening mee dat acupunctuur in sommige gevallen alleen een symptoombehandeling is. Zo kunnen klachten als pijn en jeuk afnemen. De oorzaak van de klacht wordt er niet altijd mee opgelost. Het is daarom belangrijk dat uw dierenarts altijd eerst naar de onderliggende oorzaak kijkt.  
 
Is het beter dat uw hond een andere behandeling krijgt, dan zal de dierenarts dit met u bespreken. Ook is vaak een combinatie van een gewone diergeneeskundige behandeling en acupunctuur mogelijk. Wij adviseren u hier graag in. 

Bij welke aandoeningen kan acupunctuur helpen bij honden? 

Acupunctuur bij honden kan een positieve invloed hebben bij de behandeling van vele klachten en aandoeningen. De meest bekende zijn: 

 • hernia
 • artrose
 • gewrichtspijn 
 • herstel na orthopedische operaties 
 • nekpijn 
 • huidklachten, zoals jeuk en eczeem 
 • maag- en darmklachten 
 • angst 
 • nierproblemen 
 • ondersteuning bij kanker, zoals verminderen van de bijwerkingen van chemotherapie 
 • weerstandsverbetering 
 • allergieën 
 • auto-immuunziekten 

Heeft uw hond last van één of meer van bovenstaande klachten? Misschien kan een acupuncturist voor honden u helpen. Neem contact met ons op. 

Acupunctuur en hoge kwaliteit diergeneeskunde onder één dak 

Bij AniCura wordt acupunctuur vaak door een dierenarts uitgevoerd.  Dit maakt het mogelijk om alle kennis die zij in huis hebben te bundelen en uw hond op de beste manier te behandelen. Zo geven zij het ook aan als acupunctuur geen goed idee is voor uw hond, of als een combinatie van behandelingen beter is. 

Hoe werkt acupunctuur bij honden? 

Met gebruik van naalden, laser of andere hulpmiddelen worden acupunctuurpunten in de spieren, pezen of het bindweefsel van uw hond gestimuleerd. Deze punten zitten op meridianen, ook wel energiebanen genoemd. Met de stimulatie kunnen verstoringen in de stroming van de energie door die meridianen herstellen. 
 
Door deze stimulatie gaan er prikkels vanuit het behandelde gebied naar het ruggenmerg en de hersenen. Als gevolg daarvan komt onder andere lichaamseigen morfine (endorfine) vrij. Deze stof helpt pijn te verminderen. 
 
Ook de bloedcirculatie neemt toe. De behandeling verschilt per dier. Als er met naaldjes wordt gewerkt, dan zijn dit hele dunne naaldjes. De hoeveelheid naalden verschilt per keer. Dit kunnen er maar enkele zijn, tot tientallen. 
 
Een behandeling duurt meestal 20 tot 30 minuten. Afhankelijk van het doel kan de behandeling meerdere keren herhaald worden, elke keer met enkele dagen tot weken ertussen.  
 
De acupuncturist laat u voor start van de behandeling weten waaruit de behandeling precies zal bestaan. Zo weet u precies wat u aan behandelingen kunt verwachten.  

Hoe reageren honden op een acupunctuur behandeling? 

Het idee dat er bij acupunctuur met naalden wordt gewerkt is misschien even wennen. Het is goed om te weten dat de naalden zo dun zijn dat uw hond daar niets of nauwelijks iets van merkt.  
 
De meeste dieren accepteren de behandeling heel goed en worden juist rustig en ontspannen. En u blijft er de hele behandeling gewoon bij. 

Nazorg en mogelijke bijwerkingen 

Na de behandeling kan uw hond moe zijn en kan het zijn dat hij of zij veel dorst krijgt. Zorg dus voor een rustige plek en voldoende vers water voor uw hond. 
 
Het kan zijn dat de verschijnselen na een behandeling eerst erger worden. Dit is dan bijna altijd een bijwerking en betekent dat de behandeling zijn werk doet. Heeft u twijfels, of maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw hond? Bel dan uw dierenarts op. 

Wat zijn de kosten van acupunctuur bij honden? 

De kosten van acupunctuur hangen af van het behandelplan. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van hoe vaak een behandeling herhaald wordt en of uw hond aanvullende medicatie nodig heeft. 
 
Meer weten over de kosten van acupunctuur bij honden? Neem gerust even contact met ons op. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd