Hotspot kat

Hotspot bij katten: heeft uw kat opeens een vochtige rode jeukende plek die snel erger wordt? Lees over de oorzaak en behandeling van een hotspot.

Bekijk ook: hotspot hond

Hotspot bij kat: wat is het?

Een hotspot is een huidprobleem bij katten en heeft vaak veel weg van een 'verse' schaafwond. Dit komt doordat uw kat heel veel krabt op één plek van de huid. Hotspot bij katten is een huidirritatie die verschillende oorzaken kan hebben.

Meer voorkomende hotspots

  • Meestal komt hotspot voor op het achterlijf of de kop van uw kat.
  • Een hotspot is meestal een oppervlakkige ontsteking van de huid die rood wordt.
  • De ontsteking kan gaan bloeden, warm en etterig worden.

Behandel op tijd!

Als een beginnende hotspot niet goed behandeld wordt, kan er een diepere en pijnlijke bacteriële infectie ontstaan.

Hotspot met oppervlakkige ontsteking van de huid

Hotspot met een diepere bacteriële infectie

Oorzaken van een hotspot bij kat

Uw kat gaat bij een hotspot veel likken, krabben en/of bijten door de vervelende irritatie aan de huid. Deze huidirritatie of jeuk bij uw kat kan verschillende oorzaken hebben.

Als reactie op de huidirritatie van uw kat of jeuk gaat de kat veel likken, krabben of in de vacht of huid bijten, waardoor er een wond ontstaat of een bestaand wondje erger wordt.

Welke katten lopen veel risico op hotspot?

In een aantal omstandigheden valt uw kat in de risicogroep om een hotspot te krijgen.

  • Vocht: uw kat leeft in een vochtige omgeving of uw kat houdt enorm van water (ze bestaan)
  • Lange dikke vacht: met een lang, dicht vachttype is het risico op een hotspot bij katten groter

Oorzaak achterhalen en wegnemen

Heeft uw kat een hotspot? Het is belangrijk dat de oorzaak van de hotspot weggenomen wordt, bijvoorbeeld door vlooien te bestrijden of klitten uit de vacht van uw kat te halen.

Weet u niet wat de oorzaak is van de hotspot, gaat deze niet weg of komen er steeds hotspots terug ergens anders op de vacht van uw kat? Neem dan contact op met uw dierenarts. Uw dierenarts kan de oorzaak van de hotspots bij uw kat opzoeken en behandelen. 

Zo behandelt u een hotspot bij uw kat

Een hotspot is erg ongemakkelijk voor uw kat en gaat zelden vanzelf weg. Zorg altijd voor een zo stressloze situatie denkbaar voor uw kat, in combinatie met onderstaande oplossingen.

  • zorg dat uw kat niet meer aan de wond kan zitten, bijvoorbeeld door een medisch shirt of kraag te gebruiken
  • verwijder de haren op of rondom de hotspot voorzichtig door de vacht te scheren
  • maak de hotspot schoon met lauw water en een milde kattenshampoo
  • behandel de hotspot bij de kat met een verzachtende zalf, bijvoorbeeld honingzalf
  • is er sprake van een heftige hotspot? Dan kan een corticosteroïd-houdende zalf/lotion prettig zijn om de irritatie bij uw kat te verminderen

Is de hotspot bij uw kat te hardnekkig? Of blijft uw kat onhandelbaar terwijl u dit probeert? Dan is het verstandig uw dierenarts in te schakelen. 

Is een hotspot bij katten besmettelijk?

Een hotspot bij katten is niet besmettelijk. Wel is de oorzaak ervan 'besmettelijk', deze kan van kat op kat overgaan: parasieten, teken, vlooien.

Hotspot kat behandelen bij de dierenarts

Een hardnekkige of steeds terugkerende hotspot kunt u het beste laten behandelen door een dierenarts. Als eerste zal de dierenarts kijken wat de oorzaak is van de hotspot. De dierenarts bespreekt met u welke behandeling nodig is.

Vervolgens zal de dierenarts de hotspot zelf behandelen. Hiervoor is het vaak nodig om de vacht rondom de hotspot de vacht weg te scheren. Na het grondig schoonmaken van de wond met ontsmettenden shampoo zal de dierenarts deze behandelen met een verzachtende zalf. Bij een heftige hotspot kan een corticosteroïd houdende zalf of lotion prettig zijn. Eventueel kan uw kat een middel krijgen tegen de jeuk. 

Ook lasertherapie is ook een mogelijke behandeling. 

Lees ook:

Advies of een vraag?

Bij AniCura werken dierenartsen met veel expertise in de behandeling van hotspots. Neem contact op met een dierenkliniek bij u in de buurt, we helpen u graag.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd