BAER-test: doofheid bij kat testen

Reageert uw kat nauwelijks op uw aanwijzingen? Misschien mankeert er iets aan het gehoor van uw kat en is uw kat minder eigenwijs dan u denkt. Met een BAER-test testen we het gehoor van katten.

Lees ook: BAER-test hond

Net als mensen kunnen ook katten minder goed horen of zelfs doof worden. Dat kan door ouderdom of ziekte komen, maar ook aangeboren zijn.

Wat is een BAER-test?

BAER staat voor Brainstem Auditory Evoked Response. Dat houdt in dat met deze test wordt onderzocht hoe de hersenen van uw kat reageren op klikgeluidjes.

Zo komen we erachter of de signalen van de oren de hersenen goed bereiken. Om te weten of uw kat doof is, meten we dus de hersenactiviteit.

Doofheid bij katten

Doofheid komt vaak voor bij witte katten. Dit heeft te maken met het W-gen (syndroom van Waardenburg). Dit gen onderdrukt niet alleen pigment, maar veroorzaakt ook doofheid. Nog vaker gebeurt dit bij witte katten met blauwe ogen.

Ook infecties aan het binnenoor kunnen bij katten zorgen voor een slecht gehoor.

Hoe verloopt een BAER-test?

Een BAER-test wordt niet door elke dierenarts uitgevoerd - er is een specifieke opleiding voor nodig.

Het onderzoek begint met een grondige inspectie van de oren: is er sprake van ontstekingen? Hoe zit het met de hoeveelheid oorsmeer? Is het trommelvlies intact? Als dit er goed uitziet, krijgt uw kat een lichte sedatie om de BAER-test zo betrouwbaar mogelijk uit te kunnen voeren.

De dierenarts sluit elektroden aan op de oren en de kop van uw kat om de hersenactiviteit te meten.

Het onderzoek gaat van start door geluidjes af te spelen via een oordopje in de oren van uw kat.

Door het volume stapsgewijs te verhogen (van 70 decibel - vergelijkbaar met het geluid van een stofzuiger - tot 90 decibel) kunnen we meten of de signalen van de oren goed worden doorgezet naar de hersenen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek weet u definitief of uw kat doof is aan één of beide oren. 

Wij begrijpen dat het geen leuk bericht is om te horen dat uw kat doof is. Het is echter ook van groot belang: een doof dier belandt sneller in gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld in het verkeer.

Nu u weet dat uw kat doof is, kunt u voorzorgsmaatregelen nemen.

Gehoorapparaat kat

Er zijn nog geen gehoorapparaten voor katten, maar hier wordt wel druk aan gewerkt door éen van onze gespecialiseerde artsen in samenwerking met een humane kno-arts.

Op dit moment zijn de kosten nog erg hoog en wordt er gekeken naar een oplossing waarbij er een optie blijft om de batterij van het apparaat te vervangen.

Wel kunt u overwegen om met uw kat te gaan communiceren via visuele gebaren.

Gedrag van een dove kat 

Ook iets om op te letten: katten die op latere leeftijd doof zijn geworden, kunnen soms naar iemand uitvallen. Wanneer u, of bijvoorbeeld een kind, de kat plotseling uit zijn slaap haalt, kan de kat schrikken en daardoor bijten.

Dit is een natuurlijke reactie omdat uw kat u niet heeft horen aankomen. Hier kunt u uiteraard rekening mee houden door uw kat altijd rustig en van voren te benaderen.

Kosten BAER-test

De kosten van een gehoortest zijn afhankelijk van verschillende factoren. U moet rekening houden met de kosten van de verdoving, het gebruik van de apparatuur en het uitvoeren van de test.

Wilt u meer weten over de BAER-test of doofheid bij katten? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd