Hoe leeft u met een kat die suikerziekte heeft?

Ook katten kunnen diabetes krijgen. Hoewel het wel wat werk voor u als katteneigenaar vereist, is het geen onmogelijke taak. Hier leest u hoe u kunt leven met een kat die suikerziekte heeft.

Suikerziekte (diabetes) bij katten

Diabetes, ook wel bekend als suikerziekte, is één van de meest voorkomende aandoeningen van het hormoonstelsel bij katten. Diabetes bij katten lijkt veel op diabetes type 2 bij mensen.

Wat is suikerziekte en hoe herkent u de symptomen? Lees hier meer over suikerziekte (diabetes) bij katten.

Hoe leeft u met een kat die diabetes heeft?

Als de dierenarts de diagnose diabetes bij uw kat stelt, betekent dit veel veranderingen in uw dagelijks leven. Hoe eerder de ziekte wordt behandeld, hoe groter de kans dat uw kat een goed leven heeft zonder complicaties.

Als de behandeling vroeg wordt gestart, is de kans ook redelijk groot dat de ziekteverschijnselen verminderen en uw kat uiteindelijk geen behandeling meer nodig heeft. Laat u uw kat niet behandelen? Dan kan uw kat overlijden aan diabetes.

Naast medicijnen, bestaat de behandeling ook uit het aanpassen van dagelijkse routines van uw kat. Een kat met diabetes heeft namelijk een gezonde levensstijl en structuur in zijn of haar leven nodig.

De meeste eigenaren kunnen het nieuwe dagelijkse leven met een kat die diabetes heeft aan. Toch is het belangrijk dat u erover nadenkt voordat u uw kat laat behandelen. Houdt u rekening met grotere verantwoordelijkheid, meer routines en praktische details. U kunt altijd contact opnemen met uw dierenarts als u hier vragen over heeft.

Routine

Routines zijn belangrijk voor een kat met suikerziekte. Het geeft uw kat structuur en helpt het verminderen van een schommelende bloedsuikerspiegel. De routines bestaan uit:

  • op vaste tijden eten geven
  • speciale dieetvoeding met weinig koolhydraten
  • zorg dat uw kat altijd bij vers water kan

Verder is het belangrijk dat u uw kat goed in de gaten houdt. De bloedsuikerspiegel kan namelijk sterk schommelen waarbij hoge en lage niveaus levensbedreigend zijn. Laat daarom een kat met diabetes nooit langdurig onbeheerd achter.

Medicijnen

Naast structuur en een gezonde levensstijl, bestaat de behandeling uit het geven van insuline-injecties. Meestal moeten de injecties twee keer per dag worden gegeven. Uw dierenarts leert u hoe u injecties moet geven.

Houdt u er rekening mee dat uw kat zijn hele leven insuline-injecties nodig heeft. Maar hoe eerder u met de behandeling start, hoe groter de kans is dat de ziekteverschijnselen bij uw kat verminderen of zelfs verdwijnen.

Beweging

Dagelijks bewegen en spelen is goed voor alle katten, maar extra belangrijk voor katten met diabetes. Lichaamsbeweging helpt het lichaam om glucose te gebruiken en verlaagt zo de bloedsuikerspiegel. Zorg er dus voor dat u veel ideeën bedenkt voor activiteiten of lees hier de tips over hoe u uw kat in beweging krijgt.

Dierenarts bezoeken

In het begin van de behandeling is regelmatig bezoek aan de dierenarts nodig om de bloedsuikerspiegel, het gewicht en de symptomen te controleren. Later kunt u ook de hoeveelheid suiker in de urine en het bloed van de kat thuis meten met urinestaafjes en een glucometer (voor bloedanalyse). Ook krijgt u instructies over hoe u de hoeveelheid toegediende insuline kunt aanpassen.

Hoeveel insuline uw kat nodig heeft, verschilt per kat. Door de bloedsuikerspiegel van uw kat stabiel te houden, vermindert u het risico op complicaties en herhaalde dierenartsbezoeken.

Vragen en contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten over diabetes, hoe u de ziekte kunt behandelen en ermee kunt leven? Neem contact op met uw AniCura dierenkliniek.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.