Pijn bij oudere katten

Katten kunnen heel goed pijn verbergen. Beweegt uw kat opeens anders, wast hij zichzelf minder of niet meer, of gaat uw kat niet meer naar de kattenbak? Dan kan dit een teken zijn van pijn.

Zo herkent u pijn bij oudere katten

Wanneer uw kat ouder wordt, kunnen er veranderingen optreden in het gedrag. Vaak verandert het activiteitenniveau. Bijvoorbeeld, uw kat die ooit zo wild en speels was, geniet er nu veel meer van om te slapen op de bank.

Het is belangrijk om te weten wat het verschil tussen normaal en abnormaal kattengedrag is, omdat het gedrag soms een teken van pijn is.

Katten verbergen pijn

Onthoud, katten zijn experts in het verbergen van pijn. Wees daarom extra alert als uw kat bijvoorbeeld anders beweegt of zich anders gedraagt.

Twijfelt u? Neem altijd contact op met uw dierenarts voor hulp. Lees hier een aantal voorbeelden van tekenen van pijn bij uw kat.

Slechte verzorging is een teken van pijn

Als uw oudere kat minder goed voor zichzelf zorgt, is dit meestal een teken van pijn. Zoals u waarschijnlijk weet, zijn katten erg bezig met hun uiterlijk en houden ze zichzelf graag zo schoon mogelijk.

Een ziekte die veel katten van boven de tien jaar krijgen, is osteoartritis (OA). Dit is een chronische en pijnlijke ziekte aan de gewrichten, die ervoor zorgt dat katten niet meer gemakkelijk kunnen draaien.

Minder makkelijk kunnen bewegen zorgt weer voor problemen met het verzorgen van de vacht. De pijn die de kat krijgt in zijn onderrug, bekken en achterpoten als hij zijn vacht schoonlikt, is de reden waarom de kat stopt met dit gedrag.

Ook kan het u opvallen dat de nagels van uw kat langer worden. Bijvoorbeeld omdat ze niet meer goed kunnen krabben aan een krabpaal of krabplankje.

Ziet u klitten in de vacht of ziet uw kat er slordig uit? Maak dan een afspraak bij de dierenarts.

Kattenbakgedrag van een oudere kat met pijn

Normaal zijn katten erg schoon als het gaat om de kattenbak. De meeste katten vinden het fijn om de kattenbak te gebruiken als een plek waar ze zich even kunnen terugtrekken.

Als uw kat opeens stopt met het gebruiken van de kattenbak en zijn behoefte ergens anders in het huis doet, kan dit een teken zijn van pijn.

Pijn in de onderrug of heupen, kan een reden zijn waarom uw kat niet meer naar de kattenbak gaat. Neem daarom contact op met uw dierenarts als uw kat niet meer de kattenbak gebruikt.

Help uw oudere kat makkelijker naar de kattenbak te gaan door een kattenbak te kiezen met een lagere instap en zonder flap. Zo uw kat makkelijker in en uit de kattenbak stappen.

Kat doet minder of niet meer traplopen

Gaat uw kat minder of niet meer de trap op en af? Het kan een teken zijn dat uw kat pijn heeft in de onderrug en heupen. U ziet bijvoorbeeld dat uw kat op één verdieping blijft, of dat het hem veel moeite kost om de trap op of af te gaan.

En als de kattenbak op een andere verdieping staat dan op de verdieping waar uw kat de meeste tijd doorbrengt, kan dit een groot probleem worden.

Hoe springt en klimt uw kat?

Als uw kat normaal op meubels en vensterbanken springt en klimt en hier ineens mee stopt, is dit meestal een teken van pijn.

Sommige katten vragen ook of u ze kan optillen om op plekken te komen waar ze normaal zelf op konden springen. Het kan ook zijn dat uw kat andere en makkelijkere routes neemt. Ze nemen geen grote sprongen omhoog en omlaag meer en nemen liever meerdere, kortere routes.

Herkent u dit? Neem contact op met de dierenarts. Uw dierenarts onderzoekt uw kat of dit een teken van pijn is.

Andere tekenen van pijn bij een oudere kat

Andere tekenen dat uw oudere kat pijn heeft, is dat hij geen interesse meer heeft in de speeltjes die hij vroeger wel leuk vond of in de vogels buiten. In plaats daarvan kiest uw kat ervoor om op één plek te liggen voor langere periodes of hij verstopt zich onder het bed.

Veel katten die pijn hebben vinden het ook niet leuk om opgepakt of geaaid te worden. Sommige katten reageren agressief als u ze op een bepaalde plek aanraakt.

Andere tekenen van pijn zijn:

  • als uw kat liggend eet of drinkt
  • sowieso minder interesse heeft in eten en drinken
  • als hij bepaalde plekken veel likt waardoor er kale plekken ontstaan

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd