Kat pil geven, hoe doe ik dat?

Er zijn voor katten ontzettend veel verschillende soorten tabletten om in te geven. Maar hoe doet u dit precies?

Na opname of gezondheidscontrole heeft uw dierenarts u pillen meegegeven. Katten staan bekend als niet al te makkelijk op dit gebied, dus hoe het wel doen?

Pillen geven aan kat

Hoe geef ik mijn kat een pil? is dan ook helemaal geen rare vraag, zeker omdat u het ongemak voor beiden zo kort mogelijk wilt houden.

Elke medicatie heeft zijn eigen toedieningsvorm, lees daarom altijd het etiket en eventueel de bijsluiter van de medicatie.

De twee meest gebruikte toedieningsvormen van tabletten bij de kat zijn rechtstreeks in de bek of verstopt in iets lekkers.

Hoe geef ik mijn kat een pil?

Het kan soms geen eenvoudige klus zijn om een kat zijn pillen in te geven. Belangrijk is om het ingeven van de pil rustig te laten verlopen, vooral als u uw kat voor langere tijd pillen moet geven. 

Tegenwoordig zijn er van sommige medicijnen ook smakelijke tabletten op de markt. In dit geval wordt het geven van een pil aan uw kat een stuk makkelijker. Voor het ingeven van de niet-smakelijke varianten zijn er zijn verschillende manieren: 

Kat pil geven in het bekje

  1. leg het pilletje klaar uit de verpakking. Eventueel legt u een een spuitje gevuld met water ernaast klaar;
  2. laat uw kat zitten en stel uw dier gerust;
  3. laat uw kat voorzichtig omhoog kijken. Als u rechtshandig bent legt u uw linkerhand over het kopje van de kat (over de jukbeenderen vasthouden). U zorgt dat u het kopje achterover kantelt (laten 'sterrenkijken') terwijl u de hals laat strekken door het kopje wat op te tillen. Dat maakt het slikken veel makkelijker;
  4. open voorzichtig de bek van uw kat. Dit doet u door met de duim (en eventueel wijsvinger aan de andere kant) het bekje open duwen. Ook kunt u met de middelvinger van de rechterhand, de onderkaak openduwen door uw vinger tussen de twee onderhoektanden te plaatsen. Met deze hand neemt u ook de pil tussen duim en wijsvinger en laat u deze achter op het tongetje vallen. Daarna altijd wat water achterin het bekje spuiten! Er zijn ook pillenschieters bij ons te verkrijgen waar water al bij in gedaan kan worden;
  5. dan het bekje sluiten en even dicht houden terwijl u over het keeltje masseert totdat uw kat heeft geslikt. Mocht uw kat erg tegenstribbelen, dan is het aan te raden om iemand anders de voorpootjes vast te laten houden. Ook kunt u de kat in een handdoek wikkelen waar alleen het kopje uitsteekt.

Kat pil geven via voedsel

Katten accepteren pillen vaak ook met een stukje voedsel, bijvoorbeeld met wat boter, smeerworst of smeerkaas. Als dit niet lukt kan de pil ook fijn gemalen worden en door een klein beetje blikvoer worden vermengd.

Geef dan eerst de vermalen pil met een klein beetje voer en daarna pas de rest. Pas op dat andere huisdieren er niet van mee eten!

Mocht het ondanks deze tips niet lukken, dan kunnen we u altijd helpen met het ingeven van de medicatie of zoeken naar alternatief als het geven van een pil bij uw kat niet lukt. 

Sommige medicijnen zijn namelijk via langwerkende injectie of als drankje in de bek te geven. Neem daarom vooral contact met ons op als het geven van een pil bij uw kat niet lukt.

Bekijk de video hoe je op een makkelijke manier medicijnen in de voeding doet.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd