Plaskater: kat plast niet

Een ‘plaskater’ is een kater die opeens niet meer kan plassen. Neem altijd direct contact op met de dierenarts. Als een plaskater niet snel behandeld wordt, kan de kat in levensgevaar komen.

Plaskater: wat is het?

Bij deze aandoening is de plasbuis in de meeste gevallen verstopt waardoor het buisje de urine niet meer afvoert. Uw kat kan hierdoor niet meer plassen. Deze verstopping komt vaak door in de blaas gevormde kristallen of steentjes die te groot zijn om uit te plassen. Vaak hebben deze katten eerder een blaasontsteking gehad, of last van blaasgruis.

In enkele gevallen kan een kater niet plassen door bijvoorbeeld het samenknijpen van de spieren in de urinebuis. Maar in de meeste gevallen is een verstopping de oorzaak.  

Levensgevaar

De blaas van de kater raakt door het niet kunnen plassen snel overvol en uitgerekt. Uiteindelijk kan de nierfunctie verstoord raken of erger: uw kat krijgt een acute vergiftiging. Als er niet wordt ingegrepen, verslechtert de kater snel en kan het binnen 24 uur overlijden.

Poes kan niet plassen

Een verstopte plasbuis komt vooral voor bij katers, omdat de plasbuis bij de penispunt veel smaller is en daarom sneller verstopt kan raken. Als een poes weinig of niet plast, kan dit bijvoorbeeld komen door een blaasontsteking of blaasstenen. 

Kat plast niet: symptomen

Deze symptomen kunnen wijzen op een plaskater:

  • steeds persen
  • gaat regelmatig naar kattenbak of naar buiten, zonder dat er plas uitkomt
  • plassen van kleine druppeltjes of helemaal niets
  • klaaglijk miauwen
  • onrustig
  • sloomheid, stoppen met eten, gaan braken

Neem bij deze symptomen altijd met spoed contact op met uw dierenarts!

Hoeveel plast een kat?

Een gemiddelde kat plast twee keer per dag. Als een kat helemaal niet meer kan plassen, kan dit al binnen 24 uur voor uw kat levensgevaarlijk worden.

Behandeling plaskater

Is mogelijk de plasbuis van uw kat verstopt? De dierenarts onderzoekt dit door te kijken of de blaas ‘overvuld’ is of niet. 

Als de blaas inderdaad overvuld is, is er sprake van een plaskater. Er zal een katheter in de plasbuis geplaatst worden om zo de blaasgruis en verstopping weg te spoelen. Vervolgens krijgt uw kat een infuus om de niervergiftiging te behandelen. Uw kat blijft hiervoor enkele dagen op de kliniek.  

Bij kristallen zal de kat drie dagen ‘gespoeld’ worden. Hiermee bedoelen we dat we de kat veel vocht via een infuus geven zodat de kat veel gaat plassen en zoveel mogelijk kristallen uitplast. Als er steentjes in de blaas zitten moeten deze meestal met een blaasoperatie verwijderd worden. Lees ook: blaasoperatie bij kat

Om te voorkomen dat er opnieuw kristallen of steentjes gevormd worden, geeft uw dierenarts u advies voor voeding. Vaak krijgt u ook ondersteunende medicatie mee naar huis.  

Als verstopping van plasbuis terug blijft komen

Als de verstopping in de urinebuis niet opgelost kan worden of als uw kater steeds weer een verstopping krijgt, is vaak het advies om uw kat te laten opereren. 

Tijdens deze operatie wordt het nauwe gedeelte van de urinebuis verwijderd en een ruimere plasopening gemaakt. Dit wordt ook wel een penisamputatie genoemd. 

De penis is normaal gesproken het smalste punt van de plasbuis en daardoor de plek waar het verstopt raakt. Meer richting de blaas wordt deze plasbuis veel ruimer. Als de penis verwijderd wordt krijgt de kater een gootje om door te plassen, net zoals een poes. 

De opening van deze nieuwe uitgang is veel breder. De kans op verstopping neemt hierdoor af. 

Na deze operatie zal uw kat nog steeds aangepaste voeding blijven krijgen, omdat de kans op vorming van gruis en steentjes aanwezig blijft. 

Plaskater: kosten van een operatie

De kosten van de behandeling hangen af van de behandeling die uw kat nodig heeft. Soms is een katheter met infuus bij een plaskater al voldoende. In andere gevallen is voor een behandeling op lange termijn een blaasoperatie of een penisamputatie nodig. Uw dierenarts kan u meer vertellen over de kosten van de behandeling van uw dier.

Neem contact op met een dierenarts

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd