Het juiste gebruik van een kattenbak

Hoe vaak verschoont u de kattenbak, hoe vaak moet u scheppen? Waar zet u het neer? Poept uw kat buiten de kattenbak? Lees hier alle tips voor de kattenbak.

Tips voor de kattenbak

Bij het creëren van een katvriendelijke omgeving is het aanschaffen van een kattenbak is simpel, maar dan? In dit artikel beantwoorden wij de meest voorkomende vragen.

Kattenkorrels - scheppen en vervangen

De meeste katten hebben voorkeur voor grit van kleine korrels, die niet erg stoffig is en die samen klontert als de kat zijn behoefte heeft gedaan.

De samengeklonterde grit moeten één à twee keer per dag uit de bak worden geschept.

Daarnaast moet de kattenbak minimaal één keer per week helemaal worden geleegd en schoon gemaakt worden met heet water en allesreiniger.

Aantal kattenbakken per kat

Het ideale aantal kattenbakken is één per kat en één extra. Dus voor vier katten zijn vijf kattenbakken ideaal.

De kattenbakken kunnen het beste op twee of meerdere plekken in huis staan. Deze plekken moeten makkelijk te bereiken zijn, maar moeten wel privacy hebben.

De kattenbak is een veilige haven

Kattenbakken moeten niet naast luidruchtige plekken staan of op een plek waar veel langsgelopen word. De gang is dus een ongeschikte plek.

De kattenbak moet een veilige plek zijn voor de kat. Vang uw kat dus niet terwijl hij op de kattenbak zit, om hem bijvoorbeeld tabletten toe te dienen, of om hem mee te nemen naar de dierenarts.

De kattenbak kan zo een negatieve ervaring worden voor de kat.

Verder over de kattenbak

  • de kattenbak moet ongeveer anderhalve keer de lengte van de kat zijn;
  • de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte;
  • sommige katten gaan slechts één keer op een bak. Totdat deze bak is schoongemaakt zullen zij hem niet meer gebruiken;
  • meestal dekken de katten hun behoeftes af door grit erover te krabben, maar niet altijd.

Als uw kat buiten de bak plast of poept, en u heeft de bovenstaande tips gevolgd, is het advies om een afspraak bij de dierenarts te maken.

Het kan zijn dat het nodig is om urine of ontlasting langs te brengen. Daarvoor hebben wij op de praktijk speciale kattenbakgrit en buisjes die u kunt komen ophalen bij de balie.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd