Dierenarts spoed hond

Is uw hond ineens kortademig, of heeft uw hond een speelgoedbeest ingeslikt? Neem bij spoed altijd direct contact op met uw dierenarts. Soms telt echt elke seconde. Uw dierenarts vertelt u wat u moet doen, en of het nodig is om langs te komen in de kliniek.

Lees hier meer over spoed bij katten

Spoed dierenarts - 24/7 bereikbaar
Gebruik de button "Kliniek in de buurt" of bel direct één van onze locaties.

24 uur per dag bereikbaar

Zoekt u een dierenarts buiten openingstijden? Bel dan ook naar uw kliniek. Het nummer is dan vaak doorgeschakeld naar de dierenarts die bereikbaar is voor spoed, of u hoort in een antwoordbericht hoe u de dierenarts met spoeddienst bereikt. Dit kan dus ook een andere dierenkliniek zijn.

Contact dierenarts bij spoed

Denkt u dat uw hond met spoed zorg nodig heeft? Bel dan altijd direct uw dierenarts voor advies.

Maak altijd een afspraak

Wilt u direct langskomen? Bel dan ook altijd eerst naar de kliniek. Is er acuut een behandeling nodig? Dan kan de dierenarts zich alvast voorbereiden op uw komst.

Mocht er een ander dier zijn met meer spoed, dan kan het zijn dat u toch even moet wachten. 

Wanneer is mijn dier een spoedgeval?

Wat is spoed bij dieren? Uw dier kan een spoedgeval zijn in twee categorieën:

  • Ernstige spoed: uw dier is in levensgevaar en moet direct behandeld worden 
  • Minder ernstige spoed: uw dier moet dringend behandeld worden, maar er is geen acute noodzaak

Spoedgevallen waarbij direct actie nodig is:

  • Aanrijding: verwondingen zijn niet altijd zichtbaar. Laat uw dier altijd checken op ademhaling en interne bloedingen.
  • Bloedingen / verwondingen: een open wond moet snel behandeld worden vanwege infectiegevaar (ook bij brandwonden). Druk de bloeding dicht met een schone theedoek bijvoorbeeld of uw vinger. Lees ook: wond behandelen bij hond
  • Benauwdheid: luid ademhalen, een blauwe tong en snakken naar adem. Het dier is in paniek. Uw hond kan long- of hartfalen hebben. Probeer kalm te blijven en rijd na telefonisch overleg direct naar uw dierenarts.
  • Maagkanteling: uw hond probeert te braken zonder resultaat en de buik zwelt ineens snel op? Vooral bij grotere hondenrassen kan dan sprake zijn van een maagverdraaiing.
  • Verstopte plasbuis: reu kan niet plassen of perst, maar zonder resultaat. Een penis die verstopt zit kan bij te late behandeling ernstige gevolgen hebben.
  • Oververhitting: na verblijf in een auto in de zon bijvoorbeeld. Honden verliezen hun lichaamswarmte vooral via hijgen en de voetzolen. Zorg dat de voetzolen goed nat blijven. Lees ook: oververhitting en koelen van uw hond
  • Onderkoeling: uw dier is bijvoorbeeld in het ijskoude water gevallen. Wrijf uw dier droog en leg er een warme kruik bij. Water in de longen kan ook benauwdheid veroorzaken.
  • Vergiftiging: kom direct langs als u vermoedt dat uw dier vergif heeft binnen gekregen. Neem indien mogelijk de verpakking mee van het vergif. Lees ook: vergiftiging hond.
  • Vreemd voorwerp ingeslikt of beklemd in de bek: uw dier is aan het braken of heeft verminderde eetlust. In het ergste geval kan het voorwerp van binnen schade aanrichten. Vermoedt u dat uw dier iets heeft ingeslikt? Raadpleeg direct de dierenarts. 
  • Oogletsel: voorwerp in het oog, oogbol uit de kas, plotselinge zwelling. Haal niks zelf uit het oog, direct de dierenarts bellen. Ga naar: oogproblemen bij hond.
  • Verlammingen: plotseling niet meer kunnen bewegen van één of meer lichaamsdelen, met of zonder pijnuitingen. U kunt het oog eventueel afdekken met een schone, vochtige theedoek.
  • Epileptiforme aanvallen / toevallen: uw dier is niet aanspreekbaar, ogen open met wijde pupillen, stijve of trillende spieren, speekselen en urineverlies. De toeval duurt langer dan 20 minuten. De toeval wordt direct gevolgd door een nieuwe.
  • Allergie / wespensteek: allergische reacties bij uw hond gepaard gaande met zwellingen over de kop of het lijf, met eventueel ook benauwdheid of diarree.
  • Geboorteproblemen: uw hond is minimaal een half uur aan het persen zonder vordering of de tijd tussen twee opeenvolgende pups is langer dan 2 uur. Lees ook: geboorteproblemen hond.
  • Blijvende erectie bij een reu: dit heeft vaak te maken met een te strakke voorhuid. Bij niet tijdig handelen kan de penis afsterven.

Spoedgevallen die snel maar niet acuut behandeld moeten worden:

Advies dierenarts en eerste hulp

Neem bij deze gevallen altijd direct contact op met uw dierenarts. Uw dierenarts vertelt wat u moet doen. 

Soms kan de start van de behandeling een paar uur of zelfs langer wachten. Ook kan het zijn dat uw dier met de dierenambulance naar de kliniek moet worden vervoerd. 

Eerste hulp bij uw dier: 

  • Probeer in alle gevallen uw hond te kalmeren
  • Bedek eventuele wonden en open botbreuken met een schone doek of verband
  • Probeer bloedingen te stoppen met een drukverband. Lees ook: wondbehandeling hond

Spoed dierenarts: wat kan ik verwachten?

Met voorrang gezien door dierenarts

Dieren die spoedeisende hulp nodig hebben, worden met voorrang door de dierenarts gezien. Soms komt het voor dat een dier dat later arriveert of er eerder was, eerder hulp krijgt. Dit hangt af van de ernst van de spoed. Benauwde dieren worden vaak direct opgenomen en in een zuurstofkooi gezet, zodat ze snel meer lucht kunnen krijgen.

Onderzoek en spoedbehandeling

Als de conditie van uw dier het toelaat, bekijkt de dierenarts eerst de medische voorgeschiedenis van uw dier. Vervolgens onderzoekt de arts uw dier. De dierenarts stelt in overleg met u dan een spoedplan op. Als het nodig is start de arts direct met de behandeling. 

Bij levensgevaar

Is uw dier er erg slecht aan toe? Dan probeert de dierenarts eerst het leven van uw huisdier te redden. Pas als de toestand van uw huisdier stabiel is, start de arts het onderzoek. 

Na het spoedconsult

Na het consult is vaak aanvullend onderzoek nodig. Of wordt er in overleg met u zo snel mogelijk gestart met de behandeling, bijvoorbeeld een operatie bij uw hond.

Als het nodig is verwijst uw dierenarts u hiervoor naar een verwijskliniek of een ziekenhuis voor dieren, dat hierin gespecialiseerd is.

Mogelijke vervolgonderzoeken

Vaak is er vervolgonderzoek bij uw dier nodig om de juiste diagnose te stellen en zo de behandeling te bepalen. Mogelijke vervolgonderzoeken zijn: 

Operatie of bloedtransfusie

Soms is het helaas noodzakelijk dat uw dier met spoed wordt geopereerd of een bloedtransfusie krijgt. Bijvoorbeeld als uw dier na een aanrijding veel bloed heeft verloren. 

Opname 

Als uw dier na de behandeling verpleegd en gemonitord moet worden, wordt uw hond in de kliniek opgenomen. Er wordt hier toezicht gehouden op uw hond.

24-uurs spoedzorg, inclusief intensieve verpleging

Dieren die na de spoedbehandeling 24 uur per dag intensieve verpleging en monitoring nodig hebben, kunnen worden opgenomen in een speciale spoedkliniek. AniCura heeft spoedzorg, inclusief 24-uurs intensieve verpleging, in Amsterdam, Dordrecht en Rijswijk.

Herstel na behandeling

Hoe uw hond herstelt na een noodsituatie, hangt af van de ernst van de problemen en hoe snel uw dier behandeld kon worden. 

Een spoedeisende situatie veroorzaakt altijd stress. Dat geldt voor u, maar zeker ook voor uw dier. Een periode van rust zal daarom altijd nodig zijn om optimaal te kunnen herstellen. 

Verblijft uw dier tijdens de herstelperiode in de opname? Dan kunt u uw huisdier meestal gewoon bezoeken. Maak daarvoor wel eerst telefonisch een afspraak. 

Kosten spoedhulp voor uw hond

De kosten voor spoedhulp voor een dier kunnen erg uiteenlopen. Voor een dier dat geopereerd moet worden zijn de kosten hoger dan wanneer een acuut probleem met medicatie kan worden verholpen.

Ook zijn de dag en het tijdstip waarop uw hond wordt behandeld van invloed op de prijs. Voor behandelingen in het weekend en in de avonduren worden vaak toeslagen berekend. Tijdens een acuut spoedgeval zal de dierenarts altijd eerst de nodige zorg verlenen. 

Wilt u meer weten over de kosten die u kunt verwachten bij spoedhulp voor uw dier? Neem contact met ons op, of met de kliniek waarnaar u wordt doorgeschakeld. Dit kan ook een niet-AniCura kliniek zijn.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.