PAUL operatie bij de hond

Is er bij uw hond vastgesteld dat het kraakbeen aan de binnenkant van het ellebooggewricht versleten of zelfs verdwenen is? Deze vorm van elleboogdysplasie veroorzaakt pijnlijke ontstekingen en artrose bij uw hond. Met een PAUL operatie wordt de druk in het gewricht verplaatst, zodat de klachten niet meer erger worden.

In Nederland zijn er maar enkele dierenartsen die ervaring en expertise hebben met deze operatietechniek bij honden. 

Wanneer een PAUL operatie bij uw hond

Heeft uw hond klachten aan het ellebooggewricht (elleboogdysplasie)? Dit komt mogelijk doordat het kraakbeen aan de binnenkant van het ellebooggewricht versleten of zelfs verdwenen is. Deze aandoening kan vastgesteld worden met een kijkoperatie in het gewricht (arthroscopie).

Als de binnenkant van het ellebooggewricht versleten is, zet de hond tijdens het lopen te veel druk op de binnenkant, waardoor het gewricht daar slijt. Door deze slijtage glijden het opperarmbeen en de ellepijp niet goed meer over elkaar, en is er is bot-op-bot contact. Het gevolg is irritatie aan het gewricht. Deze irritatie zorgt voor een chronische ontsteking, pijn en artrose.

Om verdere slijtage en verergering van klachten te voorkomen, kan de dierenarts bij deze aandoening de operatietechniek PAUL (Proximal Abducting ULnar osteotomie) adviseren.

Met de operatie wordt de drukverdeling van het gewricht naar de buitenkant verplaatst. De slijtage die er al was, kan helaas niet meer teruggedraaid worden. Het is daarom belangrijk om niet te lang te wachten met een behandeling.

Waarom een PAUL operatie bij elleboogdysplasie

Met de PAUL operatie pakken we de oorzaak van de slijtage en klachten aan het gewricht aan. Andere voordelen van deze operatie zijn:

  • de poot wordt gelijkmatig belast - niet meer alleen de binnenkant, waardoor het gewricht daar niet meer slijt
  • het remt artrose af
  • uw hond heeft minder pijn en minder medicijnen nodig

Prognose na operatie

De behandelend chirurg zal voor uw hond en zijn situatie een prognose geven. De algemene prognose is dat de meeste patiënten verbeteren na een PAUL operatie. Uit onderzoek blijkt dat 50 tot 80 procent van de honden met artrose beter ging lopen na de PAUL operatie. Ook hadden honden minder medicijnen nodig voor hun artrose.

Jongere honden die nog weinig last hebben van artrose, zullen over het algemeen meer voordeel hebben bij deze operatietechniek. Als een hond ouder is of al veel last heeft van artrose, kan de operatie afgeraden worden.

Het kan wel enkele maanden duren voordat dit resultaat duidelijk waarneembaar is. Met de PAUL operatie kan bestaande artrose of slijtage helaas niet verholpen worden.

Het kan ook zijn dat uw hond een andere elleboogaandoening (elleboogdysplasie) heeft, en daarom een andere behandeling geadviseerd krijgt. Lees ook: elleboogdysplasie

Hoe gaat de PAUL operatie bij een hond in zijn werk?

Een PAUL operatie bestaat uit twee delen, die beide tijdens dezelfde operatie gedaan worden. Uw hond hoeft dus maar één keer onder narcose.

  1. Kijkoperatie – Tijdens de kijkoperatie (artroscopie) bekijken we de drukverdeling van het gewricht. Ook verwijderen we het losse botstukje (LPC) en kraakbeen (OCD).
  2. Operatie aan de ellepijp - De ellepijp wordt hierbij enkele centimeters onder het gewricht doorgezaagd en met een speciale plaat en schroeven in een nieuwe positie vastgezet. Het resultaat is dat de elleboog een andere vorm krijgt, en niet meer de binnenkant van het gewricht belast.

Boven: plaat en schroeven waarmee bij PAUL operatie de ellepijp in nieuwe positie wordt vastgezet. Onder: plaat met schroeven te zien op een röntgenfoto’s.

Herstel na de operatie

Na de operatie zal uw hond minder pijn hebben tijdens het bewegen. Dit is alleen nog niet direct na de operatie zichtbaar. Uw hond moet namelijk eerst rustig herstellen. U ziet binnen drie tot zes maanden na de operatie verbetering bij uw hond.

  • Na de operatie duurt het zes tot acht weken totdat het bot genezen is.
  • Als het bot genezen is, moet uw hond wennen aan de nieuwe manier van lopen.

Kosten van PAUL operatie

De kosten van de PAUL operatie hangen af van het gewicht, de grootte en situatie van uw hond. Neem contact op met uw dierenarts voor meer informatie over de kosten van deze operatie.

 

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

PAUL Operatie bij uw hond?

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd