Een fluoroscopie van uw kat

Een fluoroscopie is een continue reeks röntgenfoto’s waarmee kan worden gekeken naar bewegingen in het lichaam van uw kat. Om die reden wordt een fluoroscopie ook wel een röntgenfilm of doorlichting genoemd.

Lees ook: Fluoroscopie hond

Fluoropscopie bij kat 

Uw dierenarts kan kiezen voor een fluoroscopie als een gewone ‘stilstaande’ röntgenfoto niet voldoet om een compleet beeld te krijgen, bijvoorbeeld wanneer uw kat moeite heeft met slikken.

Vaak wordt bij een fluoroscopie gebruikgemaakt van een contrastmiddel, zodat het opsporen van afwijkingen makkelijker wordt.

Wanneer moet er een fluoroscopie van uw kat worden gemaakt?

Een kat die zijn eten niet krijgt doorgeslikt: vaak is dat niet een geval van ‘met lange tanden eten’, maar is er fysiek iets niet in orde met uw kat.

De slokdarm kan bijvoorbeeld verlamd, vernauwd of ontstoken zijn. In zo’n geval kan de dierenarts ervoor kiezen om een fluoroscopie te maken.

Met een zogenaamd ‘slikfilmpje’ kan worden bekeken of uw kat zijn voeding op een normale manier eet en hoe zich dit naar de maag verplaatst.

Ook tijdens orthopedische operaties (van bijvoorbeeld botbreuken) kan een fluoroscoop worden ingezet. Via het röntgenfilmpje kan de dierenarts-chirurg nog beter zien hoe hij moet handelen.

Ook katheters en sondes (die tijdens operaties kunnen verplaatsen) worden met een fluoroscoop in beeld gebracht. Om die reden wordt bij hartkatheterisaties vaak gebruikgemaakt van de fluoroscoop.

Een fluoroscopie van uw kat: hoe werkt dat?

Voor een fluoroscopie wordt een fluoroscoop gebruikt, een C-vormig apparaat dat gebruikmaakt van röntgenstraling. Een andere naam voor fluoroscoop is C-boog. De fluoroscoop stuurt röntgenstralen dwars door het lichaam van uw kat heen.

De beelden die vanuit deze stralen worden gevormd, worden vervolgens geprojecteerd op een beeldscherm, waarop ze direct kunnen worden bekeken.

Voorafgaand aan de fluoroscopie

Omdat een fluoroscopie niet één-twee-drie is gemaakt, zal uw kat voor de behandeling onder narcose worden gebracht. Daarom is het belangrijk dat uw kat nuchter is en twaalf uur voor de operatie niets meer eet.

Dit geldt uiteraard ook als de fluoroscopie tijdens een operatie wordt ingezet. Voor een operatie onder narcose moet uw kat altijd nuchter zijn.

Tijdens de fluoroscopie

Bij bepaalde onderzoeken krijgt uw kat tijdens de fluoroscopie een contrastvloeistof toegediend. Hiermee kunnen organen of lichaamsholten duidelijker in beeld worden gebracht.

Een voorbeeld van zo’n vloeistof is barium, dat onder andere bij slokdarmonderzoeken wordt gebruikt. Barium is een soort pap die zich hecht aan de binnenwand van de slokdarm. Zo kan de dierenarts het slikproces rechtstreeks op het scherm volgen.

De dierenarts en/of de assistent legt uw kat voorzichtig in de fluoroscoop. Het apparaat maakt een reeks röntgenfoto’s van het te onderzoeken lichaamsdeel en projecteert deze op het speciale beeldscherm.

De afzonderlijke beelden vormen samen een soort film, waardoor de bewegingen van het te onderzoeken lichaamsdeel tot in detail kunnen worden bekeken.

Het onderzoek is pijnloos voor uw kat.

Omdat uw kat tijdens een fluoroscopie langere tijd wordt blootgesteld aan schadelijke röntgenstraling, kunt u niet bij uw kat blijven tijdens het onderzoek.

De dierenarts en assistent hebben tijdens de fluoroscopie een speciale jas, handschoenen en een schildklierbeschermer aan. Daarin is lood verwerkt, net als in de wanden en deuren van de röntgenkamer, zodat de röntgenstraling wordt tegengehouden.

Na het maken van een fluoroscopie

De dierenarts bekijkt de beelden van de fluoroscopie tijdens het onderzoek op een beeldscherm. Daardoor hoeft u meestal niet lang te wachten op de uitslag.

De dierenarts beoordeelt vaak direct of er iets afwijkends te zien is en zal de uitkomst van het onderzoek en eventuele vervolgstappen met u bespreken.

In overleg met u maakt de dierenarts vervolgens een behandelplan. Soms is aanvullend onderzoek bij uw kat nodig, zoals een CT- of MRI-scan.

Fluoroscopie: de voordelen en nadelen voor uw kat

Met een fluoroscopie kunt u snel meer duidelijkheid krijgen over de inwendige conditie van uw kat. Wel wordt uw kat, anders dan bij een gewone röntgenfoto, langere tijd blootgesteld aan röntgenstraling.

Wat zijn de kosten van een fluoroscopie?

Voor het maken van een fluoroscopie is specialistische kennis en speciale apparatuur nodig. Daardoor kunnen de kosten voor zo’n onderzoek flink oplopen.

Hoe hoog de kosten precies zijn, hangt ook af van andere factoren. Bijvoorbeeld of uw kat een spoedgeval is. In dat geval worden er spoedkosten in rekening gebracht.

Neem voor meer informatie over een fluoroscopie en de kosten die u kunt verwachten contact met ons op.We vertellen u graag meer.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd