Kalmeringsmiddelen hond

Een hard geluid, een onweersbui of een bezoek aan de dierenarts: sommige honden vinden het erg eng. In bepaalde situaties kan een kalmeringsmiddel uw hond ondersteunen. Lees hier het advies van onze dierenartsen.

Lees ook : kalmeringsmiddel kat

Wanneer kalmeringsmiddel voor hond?

Is uw hond bang in een (terugkerende) situatie, bijvoorbeeld tijdens een onweersbui, reizen of bij een bezoek aan de dierenarts? Dan kan uw dierenarts een kalmeringsmiddel voor uw hond adviseren.

Een kalmeringsmiddel zorgt ervoor dat uw dier zich zekerder voelt, waardoor hij of zij minder snel stress prikkels binnenkrijgt. Hierdoor is uw hond minder angstig.

Angst bij hond herkennen

Het is belangrijk dat u de signalen van angst op tijd opmerkt. Angst bij uw hond herkent u bijvoorbeeld aan:

 • veel blaffen, janken of miauwen
 • beven
 • wegkruipen in een hoekje
 • stoppen met eten en drinken
 • niet meer zindelijk zijn
 • agressie

Angst verhelpen

Kalmeringsmiddelen worden niet zomaar door uw dierenarts voorgeschreven. Het is belangrijk om eerst te bepalen waarom uw dier zo angstig is en hem of haar hierbij te ondersteunen, indien nodig met de hulp van een gedragsdeskundige.

U kunt uw hond bijvoorbeeld trainen om in de auto te zitten of hem of haar voorbereiden op een bezoek aan de dierenarts. Lees ook: voor het eerst met hond naar dierenarts

Voorkom gezondheidsproblemen: overleg bij gebruik van kalmeringsmiddelen altijd eerst met uw dierenarts.

Situaties die angst bij hond kunnen veroorzaken

Een van de meest voorkomende redenen voor een dierenarts om een kalmeringsmiddel voor te schrijven is vuurwerkangst. Maar ook in andere situaties kan een ondersteunend kalmeringsmiddel worden geadviseerd, zoals bij erge angst voor:

 • een bezoek aan bijvoorbeeld de dierenarts of trimmer
 • onweer
 • het zien van andere honden
 • reizen

Voorzichtig met gebruik van middelen bij gezondheidsproblemen

Niet elke hond  kan kalmeringsmiddelen gebruiken. Vooral bij dieren die lever-, hart- of nierproblemen, glaucoom (een hoge oogdruk), ouderdomsklachten of een slechte lichamelijke conditie hebben, moet u heel voorzichtig zijn met het geven van kalmeringsmiddelen. Dit geldt ook voor drachtige honden. Overleg daarom altijd met uw dierenarts.

Kalmeringsmiddelen die uw dierenarts kan voorschrijven voor uw hond

Er zijn verschillende soorten kalmeringsmiddelen voor honden. Het is belangrijk om te kijken naar de manier waarop deze middelen werken. Een goed kalmeringsmiddel werkt op twee manieren:

 • het vermindert de angst
 • het zorgt ervoor dat uw hond geen vervelende herinneringen overhoudt aan de situatie die normaal gesproken stress veroorzaakt

Voedingssupplementen, tabletten, halsbanden en verdampers

Kalmeringsmiddelen voor honden komen voor in tabletvorm, maar ook als voedingssupplement, halsband en verdamper. Kalmeringsmiddelen die worden voorgeschreven door dierenartsen zijn bijvoorbeeld:

 • Zylkène
  Dit is een natuurlijk voedingssupplement dat honden meestal helpt bij kortdurende stress. Soms wordt het ook bij langdurige stress gegeven. Ga naar: Zylkène
 • Adaptil halsband voor honden
  Deze halsband geeft moeder feromonen af. Dit zijn stofjes die een moederhond net na de geboorte van haar puppies afgeeft, waardoor haar deze kalmeren en gerust gesteld worden. Het geruststellende effect van deze feromonen werkt nog steeds bij volwassen honden en geeft ze een gevoel van veiligheid.
 • Adaptil (DAP) verdamper voor honden
  Dit is een verdamper die dezelfde feromonen afgeeft als de Adaptil halsband. Ga naar: DAP verdamper
 • Telizen
  Een voedingssupplement dat honden helpt om te ontspannen en kalmeren.

Er zijn nog een aantal andere middelen die kalmerend werken. Uw dierenarts adviseert het kalmeringsmiddel dat het beste bij uw dier en de situatie past.

Kalmeringsmiddelen die niet meer worden voorgeschreven

Er zijn een aantal kalmeringsmiddelen die niet meer worden gegeven aan honden, bijvoorbeeld:

 • Alprazolam
  Alprazolam is een medicijn voor mensen, dat tot een paar jaar geleden ook aan honden werd gegeven. Omdat het middel niet geregistreerd staat voor gebruik bij huisdieren, wordt het in principe niet meer uitgeschreven voor dieren.
 • Acepromazine (Vetranquil)
  Acepromazine werkt spierverslappend en maakt een dier rustiger, maar de angst wordt er niet mee behandeld. Sterker nog, de angst wordt groter. Daarom raden we dit medicijn af.

Dosering kalmeringsmiddel

Hoe hoog de dosering moet zijn om uw huisdier voldoende te laten ontspannen, verschilt per dier. Dit hangt af van:

 • de hoeveelheid angst die uw hond heeft
 • welk middel u gebruikt

Overleg daarom altijd met uw dierenarts hoe en in welke hoeveelheid u de kalmeringsmiddelen het best kunt geven.

Gedragstherapie: angst bij hond voorkomen

Een kalmeringsmiddel geeft uw hond rust en kan ervoor zorgen dat hij of zij de situatie niet langer stressvol vindt. Als uw dier vaak bang is en veel gedragsproblemen heeft in stressvolle situaties, dan raden we aan om een gedragsdeskundige in te schakelen om u en uw hond te trainen. Zo voorkomt u hopelijk dat uw dier in de toekomst kalmeringsmiddelen nodig heeft.

Bedenk wel dat gedragstraining tijd kost en niet kan worden gegeven als uw dier continu gestrest is. Hoe eerder u ingrijpt en met zo’n training begint, hoe beter het resultaat.
Wilt u meer weten over gedragstherapie voor uw dier? Ga naar: hondengedragstherapie 

Acupunctuur

U kunt met uw hond bij een dierenarts langsgaan voor een acupunctuur behandeling. Bij deze behandeling worden er dunne naaldjes in de huid van uw dier geprikt, waardoor er lichaamseigen stoffen vrijkomen die uw dier helpen te ontspannen.

Dierenartsen die acupunctuur uitvoeren, hebben hiervoor een erkende aanvullende training gevolgd. Wilt u weten of uw dierenarts acupunctuur behandelingen uitvoert? Ga naar: acupunctuur hond.

Wat kosten kalmeringsmiddelen voor honden?

Hoeveel een kalmerend middel voor uw hond kost, hangt af van het type medicijn, de benodigde dosering en hoe vaak uw dier het middel nodig heeft. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Vragen en advies

Is uw hond gestresst in bepaalde situaties? Wilt u weten welk kalmeringsmiddel het beste bij uw dier past, of heeft u nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag.

Heeft u intussen een vraag? Neem dan contact op met uw dierenkliniek.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd