Lasertherapie kat

Lasertherapie is een prettige manier om bij uw kat bijvoorbeeld een ontsteking te laten afnemen, pijn te verminderen of wondgenezing te bevorderen. Met de therapie worden beschadigingen op celniveau gerepareerd. Lasertherapie wordt meestal bij katten aangeraden, maar kan ook bij andere huisdieren ingezet worden.

Lees ook: Lasertherapie hond

Wat is Lasertherapie bij uw kat

Lasertherapie is een methode die op celniveau werkt door middel van een laser: specifieke golflengtes van licht.

Bij het opwekken van de lichtstralen komt veel energie vrij, die wordt overgebracht op lichaamscellen van uw dier. Hierdoor wordt het zelfherstellende vermogen van de cellen gestimuleerd.

Dit proces (fotobiostimulatie) zorgt voor een helende werking.
Dit kan bij uw dier bijvoorbeeld zorgen voor:

  • versnellen van wondgenezing
  • verminderen van pijn
  • verminderen van ontsteking
  • versnellen weefselherstel
  • stimuleren het lymfesysteem en de aanmaak van endorfine
  • toenemen van bloedcirculatie
  • minder vorming van littekenweefsel
  • toenemen van zenuwfunctie
  • versterken van het immuunsysteem

Lasertherapie zelf is een pijnloze behandeling.

Waarom lasertherapie?

Lasertherapie is vaak een onderdeel van een behandeling. Het kan bijvoorbeeld worden ingezet bij:

  • wondbehandeling bijvoorbeeld na een operatie, bij brandwonden, bijtwonden of een wond na een ongeluk
  • dermatologische aandoeningen bijvoorbeeld bij hotspot, oorontsteking, lik granuloom of andere huidproblemen bij katten.
  • aandoeningen aan ledematen en gewrichten bijvoorbeeld bij zwelling na operatie, artrose, botbreuk, zenuwschade of gescheurde pees

Met de therapie kunnen symptomen zoals pijn en een ontsteking verlicht worden, de functie van organen of lichaamsdelen verbeterd worden en kwaliteit van leven verhoogd worden.

Ook kan uw dier met de inzet van lasertherapie minder medicijnen nodig hebben.

Hoe werkt lasertherapie?

Uw dierenarts bekijkt of lasertherapie voor uw huisdier een goede behandeling is. Hiervoor komt u bij ons op consult. Of misschien is uw dier bij ons al in behandeling, en wordt lasertherapie ingezet als een aanvullende behandeling.

Het geven van lasertherapie duurt niet lang. Het laserapparaat is heel sterk en hoeft maar kort op bepaalde plekken op het lichaam geplaatst te worden.

De laserstraling straalt door de huid heen naar het gebied dat behandeld moet worden. Uw dier hoeft hiervoor niet geschoren of gedesinfecteerd te worden.

Tijdens de behandeling zit of ligt uw dier stil. Meestal vinden dieren de behandeling erg prettig en is dit geen probleem.

De behandeling kan dan ook altijd zonder narcose plaatsvinden. De therapie wordt meestal uitgevoerd door onze paraveterinairen.

Kosten en duur lasertherapie bij uw kat

Het hangt af van de reden van de lasertherapie hoe vaak de laserbehandeling nodig is. Daarnaast kijken we naar de gezondheid van uw huisdier en natuurlijk hoe uw dier reageert op de behandeling.

Uw dierenarts kan u hier meer over vertellen.

Heeft u een vraag over de behandeling, of denkt u dat deze behandeling iets kan zijn voor uw dier? Bij AniCura werken deskundige dierenartsen met veel ervaring in lasertherapie bij katten. Neem contact met ons op voor advies.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.