Een rustige jaarwisseling voor huisdieren

De jaarwisseling is een tijd van het jaar die een nare ervaring kan bezorgen voor honden, katten en andere dieren. Vuurwerkangst bij honden en katten is vaak een grote zorg bij huisdiereigenaren. Gelukkig kunt u als eigenaar, met een juiste training en eventuele hulp van medicatie, wonderen verrichten om de angst van uw dier te verminderen.

Vuurwerk: begin op tijd met trainen, en werk vooral ook aan uw reactie als eigenaar.

Lees ook: vuurwerkangst bij katten

Vuurwerkangst bij dieren

Harde knallen, brandende kaarsen en sterke geuren kunnen huisdieren angstig maken. Grote kans dat uw huisdier ook enorm schrikt als er vuurwerk afgaat. Niet gek omdat het gehoor en de reukzin van dieren vele malen gevoeliger is dan bij ons. Vuurwerkangst bij dieren is dan ook inmiddels een veelvoorkomende term geworden. Vooral honden en katten kunnen erg angstig worden.

Bang of niet?

Let op dat honden goede acteurs kunnen zijn. Ze hebben ontdekt dat als ze angstig gedrag vertonen, ze aandacht krijgen, getroost worden, of ze hoeven niet naar buiten.

Als u wil weten of uw hond echt angstig is, let dan op houding en gedrag. Een echt bange hond: heeft de oren naar beneden, de staart laag, trekt mondhoeken naar beneden, kan trillen, gapen, de bek aflikken en wil niet snoepen.

Vuurwerkangst verhelpen of verzachten

Het gevaar is dat huisdieren een fobie voor harde geluiden kunnen ontwikkelen wanneer zij daar vaker dan nodig van schrikken. Toch zijn er genoeg manieren om ervoor te zorgen dat ook zij het jaar plezierig afsluiten. Hoe? Dat leest u hier.

Waar komt de vuurwerkangst vandaan?

De belangrijkste reden waarom honden zo angstig zijn, is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Zodra ze negatief reageren op het vuurwerk worden ze getroost, beloond of wordt er op ze gelet. Zo leren ze dat het heel terecht is om bang te zijn, want ze worden door middel van aandacht voor hun angst beloond.

Het gedrag van de baas

De eerste stap in het verhelpen van vuurwerkangst bij uw hond, is het veranderen van het gedrag van de eigenaar. Hoe doet u dat?

Wanneer uw hond reageert op een knal of een lichtflits, roep hem of haar dan bij u en ga vervolgens verder met waar u mee bezig was. Zo maakt u van uzelf een veilige toevluchtshaven voor uw dier. Blijf deze techniek herhalen en uw hond zal naar u toe komen voor comfort en zekerheid in plaats van op de vlucht te slaan.

Dit valt niet mee en lost het probleem niet op korte termijn op. Het is wel verstandig om ermee te beginnen en om alle huisgenoten hierin te betrekken.

Vuurwerktraining voor honden en katten

Heeft uw hond of kat vuurwerkangst? Help uw hond van de vuurwerkangst af te komen door training.

Geluidstraining

Zo staan er allerlei geluidsopnames van vuurwerk op internet. Door middel van een ‘vuurwerktraining’ leert u uw huisdier niet (meer) bang te zijn voor harde geluiden.

Begin met het zachtjes afspelen van de geluiden terwijl u met uw huisdier speelt of het bijvoorbeeld brokjes geeft. Het geluidsniveau voert u steeds iets verder op.

Maar let op, doe (een) stap(pen) terug als uw huisdier angstig wordt en probeer het opnieuw rustig op te bouwen.

Nadeel van zo’n vuurwerktraining is dat u daar eigenlijk al mee moet beginnen voordat er buiten vuurwerk te horen is, zodat uw huisdier niet alsnog schrikt van harde knallen.

Een voorbeeld van zo’n vuurwerktraining vindt u hier.

Tips voor vuurwerktraining

  • Leid uw hond tijdens het uitlaten af met een speeltje. Zo leert hij op u te letten en niet op de omgeving.
  • Laat de hond aan de riem uit, zodat angstige honden niet kunnen wegrennen en honden geen vuurwerk kunnen apporteren.
  • Biedt een schuilmogelijkheid, bijvoorbeeld een deken over de bench.
  • Begin ruim op tijd met eventuele therapieën of behandelingen. Laat u hier goed over informeren door uw dierenarts.
  • Nu te laat? Dat nooit! Voor honden bestaan er speciale oorbeschermers die u bij ze om kunt doen zodat ze niet alsnog schrikken van harde geluiden. Handig als u in december begint met de vuurwerktraining.

Kalmeringsmiddelen honden en katten

Helpt de vuurwerktraining niet voldoende? Dan kunt u aanvullend verschillende soorten medicatie proberen waarvan uw huisdier minder angstig wordt.

Als eerste kunt u denken aan voedingssuplementen en/of feromonen. Deze middelen kunnen uw dier helpen kalmeren en ontspannen. Hierdoor kan een vuurwerktraining succesvoller verlopen en ook gedurende de jaarwisseling kan vuurwerkangst afnemen. Start acht tot zes weken van te voren met het geven van deze middelen. Dan hebben ze het beste effect.

Welke kalmeringsmiddelen

Als eerste kunt u denken aan voedingssuplementen en/of feromonen, zoals:

  • Zylkène
  • Clomicalm
  • Adaptil halsband voor de hond of verdamper voor in huis. De tabletten van Adaptil kunt u vlak voor de jaarwisseling geven.
  • Feliway
  • Telizen

Deze middelen kunnen uw dier helpen kalmeren en ontspannen. Hierdoor kan een vuurwerktraining succesvoller verlopen en ook gedurende de jaarwisseling kan vuurwerkangst afnemen. Start acht tot zes weken van te voren met het geven van deze middelen. Dan hebben ze het beste effect.

Bij kortdurende extreme angst kan de dierenarts het middel Sileo voorschrijven. Deze gel werkt op zeer korte termijn en heeft een rustgevende werking. Zeker tijdens oudejaarsavond kan dat uitkomst bieden. Overleg altijd eerst met een dierenarts voor u uw huisdier medicatie geeft. Niet iedere vorm van medicatie is namelijk geschikt voor uw huisdier.

Medicijnen die u vooral niet moet gebruiken of niet meer worden voorgeschreven:

  • Vetranquil
    Dit middel zorgt ervoor dat uw dier fysiek verlamd raakt terwijl zintuigen als gehoor en zicht volop blijven werken. De angst zal hierdoor alleen maar groter worden terwijl het dier geen kant op kan. Gebruik daarom dit middel niet als angstremmer.
  • Alprazolam
    Vanwege de verandering in wetgeving voor diergeneesmiddelen is het niet meer toegestaan het middel Alprazolam aan dieren voor te schrijven.

Training en medicatie

Alleen medicatie geven is mogelijk maar eigenlijk onvoldoende. Het beste combineert u een intensieve training met de medicatie. Begin minimaal een maand van te voren met het toepassen van de training en blijf hier trouw aan. Om op deze manier medicatie en training te combineren heeft u de grootste kans op succes bij het verlagen van de angst voor vuurwerk bij uw dier. Ook oudere honden hebben baat bij training gericht op vuurwerkangst.

Observeer uw dier en bepaal zo de oorzaak van de angst. Is uw dier van jongs af aan al bang voor vuurwerk of neemt hij het gedrag van de soortgenoten over? Reageert uw dier feller op de lichtflitsen, het geluid, de geur of op de gehele ambiance van de feestmaand? Heeft uw dier een gevoeliger zenuwsysteem en is hij in het doorgaande leven ook geprikkeld of heeft uw dier lichamelijke problemen waardoor hij extra gevoelig is?

Deze informatie helpt uw dierenarts bij het kiezen van een juiste behandelingstherapie, medicatie, voeding en eventuele voedingssupplementen.

Tips tegen vuurwerkangst 

Naast bijvoorbeeld een vuurwerktraining of medicatie zijn er nog genoeg andere dingen die u kunt doen om de feestdagen wat dragelijker te maken voor uw huisdier.

Met een paar simpele maatregelen voorkomt u onnodige stress.

  • Een huis vol met kaarsen, een knetterende open haard en sfeervolle versiering, wie houdt er niet van? Allemaal erg leuk, maar voor uw huisdier schuilt overal gevaar in.

    Kijk dus goed uit met snoeren van kerstboomversiering, zorg dat uw huisdier niet te dicht bij de open haard komt en steek niet zomaar een geurkaars aan.
  • Houd uw huisdier buiten aangelijnd zodat het niet plotseling wegrent als het schrikt van vuurwerk.
  • Heeft u huisdieren in een buitenverblijf? Dek dat af met een wollen deken met luchtgaten.
  • Een vijver vol vissen? Span er een net overheen zodat er geen vuurwerkresten in terechtkomen.
  • Ook helpt het om de gordijnen dicht te houden zodat uw huisdier geen lichtflitsen ziet en laat uw huisdier als het kan niet alleen.
  • Zet muziek aan zodat uw huisdier afgeleid is van de knallen buiten.
  • Houd uw kat binnen.
  • Houd de ramen, deuren en het kattenluikje dicht.
  • Laat uw dier niet alleen thuis.
  • Zorg dat de dieren in de tuin ook kunnen schuilen.
  • Blijf zelf kalm wanneer uw dier reageert op het vuurwerk.

Beloning vuurwerkangst

Is uw huisdier toch angstig? Straf uw huisdier dan niet. De kans dat hij of zij nog banger wordt is alleen maar groter.

Geef uw huisdier in plaats daarvan een beloning als het gewenst gedrag vertoont.

Pas wel op dat u uw huisdier niet helemaal vol stopt met ongezonde tussendoortjes.

Vragen of advies

Mocht u na het lezen van bovenstaande informatie toch nog vragen hebben dan kunt u het beste contact opnemen met uw AniCura dierenarts. Uw dierenarts kan samen met u kijken naar de beste mogelijkheden voor uw huisdier. Kijk hier voor een AniCura dierenkliniek bij u in de buurt.

Wij wensen u en uw huisdieren een veilige en fijne jaarwisseling toe!

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.