Chemische castratie bij honden

Chemische castratie bij de hond heeft alle voordelen van een castratie, maar is tijdelijk. Met deze behandeling kunt u ontdekken of castratie een oplossing is voor een (gedrags)probleem bij uw hond. Dit zonder de risico’s van een operatie.

Wat is chemische castratie?

Een chemische castratie heeft alle voordelen van een normale castratie, met als verschil dat het tijdelijk is en dat er geen operatie voor nodig is.

Bij chemische castratie wordt een hormoonimplantaat aangebracht onder de huid van de hond, vergelijkbaar met chippen. Het oplosbare implantaat remt de productie van geslachtshormonen, waardoor de testikels kleiner worden en de hond tijdelijk onvruchtbaar wordt.

Hoelang werkt chemische castratie?

De periode van onvruchtbaarheid verschilt per hond en implantaat. Het ene implantaat garandeert zes maanden onvruchtbaarheid, het andere één jaar. Zodra de hormonen zijn uitgewerkt, wordt uw hond vanzelf weer vruchtbaar.

Voordelen chemische castratie hond

Naast dat de chemische castratie tijdelijk is, is een ander groot voordeel dat er geen operatie plaatsvindt. Uw hond hoeft dus niet onder narcose en er is geen herstelperiode. Dit brengt minder risico’s en complicaties met zich mee voor uw hond.

Lees ook: voor- en nadelen van castratie

Wanneer chemisch castreren?

Castratie in het algemeen wordt geadviseerd als uw hond last heeft van ongewenst gedrag of medische problemen. Niet-gecastreerde honden kunnen dominant zijn, een verminderde eetlust hebben of ongehoorzaam zijn. 

Chemische castratie wordt ingezet om te zien of dit ongewenst gedrag zo kan worden opgelost. Het geeft dan alle voordelen van een castratie, zonder dat het definitief is.

Ook een voorhuidsontsteking kan een reden zijn om chemische castratie bij uw hond te doen. 

Mochten de problemen niet weggaan na de chemische castratie, dan kan er samen met de dierenarts gekeken worden naar andere oplossingen.

Als het probleemgedrag of het medische probleem wel is opgelost, kan alsnog overgegaan worden op permanent castreren. Ons advies is dan ook om altijd eerst voor chemisch castreren te gaan en pas over te stappen op permanent castreren als er een goede reden is.

Toch een permanente castratie?

Mocht u na een chemische castratie er, toch voor kiezen om uw hond chirurgisch te laten castreren? Dan zijn de kleinere testikels een voordeel; de wond die uw hond aan de operatie overhoudt zal dan ook kleiner zijn.

Overleg eerst met uw dierenarts

We adviseren om altijd eerst te overleggen met uw dierenarts voordat u kiest voor (chemisch) castreren. Het komt nog wel eens voor dat gedragsproblemen verkeerd worden geïnterpreteerd, zoals angstagressie.

Daarbij heeft permanente castratie ook nadelen voor uw hond.

Lees hier meer over permanente castratie.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd